donderdag 5 mei 2016

Zonnige Bevrijdingsdag in Nationaal park Zuid Kennemerland

Witte kwikstaart (Pied Wagtail) (Motacilla alba)
Vandaag beloofde een zonnige dag te worden dus besloten José en ik weer eens een rondje Kennemerduinen te doen. Ik had vernomen dat in het vogelmeer de geoorde fuut al enige tijd gesignaleerd wordt en aangezien ik die nog niet heb kunnen afstrepen zou het best heel leuk zijn als ik die vandaag voor mijn camera kon krijgen.Wat een heerlijke dag was het weer! Het vogelkoor deed ontzettend haar best en heeft ons de hele route toegezongen. Wat een gezang en gekwetter weer vandaag! De nachtegaal die wij vorig jaar bijna elke wandeling wel een keer konden spotten liet zich nu niet zien maar wat een geluid komt er toch uit dat kleine vogelkeeltje. Je snapt er niks van dat je hem niet kan vinden als je voor de struik staat waar het geluid uit komt. Maar heel vaak komt het geluid helemaal niet uit de struik waar jij denkt dat het uit komt maar twee struiken erachter of ernaast.

Wel waren er vandaag veel witte kwikstaarten te zien en grasmussen.

Witte kwikstaart (Pied Wagtail) (Motacilla alba)Onderweg staan we uiteraard even stil bij de herdenkingsstenen die op de plekken staan waar in mei 1945 de dode lichamen zijn gevonden van veel verzetsstrijders, waaronder Hannie Schaft. We doen dit bijna altijd wel even maar op 5 mei kan je er zeker niet aan voorbij lopen.

De natuur is bijna op haar mooist. Het frisse groen, de bloeiende vogelkers en alles wat op springen staat maakt het echt prachtig!Vogelkers
Bij het vogelmeer is het druk. Zowel wandelaars als fietsers genieten net als wij van het mooie weer. We horen het vrolijke geluid van de dodaars en turen het water af in de hoop de geoorde futen te zien.

Na een half rondje nemen we even een kijkje in de vogelhut. Het is vrij rustig voor de hut maar José ziet in de verte iets wat best wel eens het vogeltje zou kunnen zijn waar wij naar op zoek zijn. Het zijn er twee en heel langzaam komen ze dichterbij.

In de tussentijd neem ik nog even wat foto's van de witte kwikstaart die met zijn bek vol voer op een tak boven het water zit. Zijn jongen zullen geen honger lijden.
Dan wordt ons geduld....5 minuten maar hoor hahaha....beloond en komen de geoorde futen nog iets dichterbij. wat zijn ze mooi met hun felrode ogen en gele oorpluimen! Die ongeloofwaardig rode ogen lijken net lampjes. De geoorde fuut is in Nederland een vrij zeldzame vogel.

Geoorde fuut (Black-necked grebe) ( Podiceps nigricollis)

Evengoed nog op behoorlijke afstand maar toch duidelijk herkenbaar en goed genoeg om op dit blog te zetten. Missie geslaagd. :)

Richting het strand wordt het drukker en drukker dus we besluiten om lekker in de duinen te blijven i.p.v. een plekje te zoeken op een overvol terras. We hebben tenslotte van alles mee dus omkomen van dorst en honger zal niet gebeuren.

Op een bankje met voor ons een luid zingende fitis en grasmus en een vink die daar weer bovenuit probeert te komen genieten we van onze mooie dag.

Vink (Chaffinch) ( Fringilla coelebs)

Grasmus ( Whitethroat ) ( Sylvia communis)

Fitis (Willow Warbler) (Phylloscopus trochilus)


We zien ook opvallend veel Schotse hooglanders waaronder deze blonde Dolly.

Schotse hooglander

Mooi zoals deze met zijn kleur helemaal opgaat in de natuur.
Ze komen ons ook nog een keer tegemoet lopen op het pad en dan wil je echt wel een stapje opzij gaan.Af en toe horen we geritsel in de struiken naast ons. We weten dan dat dit waarschijnlijk een hagedis zal zijn maar door hun schutkleuren merk je ze vaak niet op.
Eén keer hebben we geluk.

Zandhagedis (Lacerta agilis)


Hier is duidelijk te zien dat hij schitterende schutkleuren heeft.
We lopen nog even naar één van mijn favoriete plekken in dit gebied. Dit stukje vind ik altijd prachtig!

Tot slot nog twee foto's van de Vogelkers, gewoon omdat ze zo mooi bloeien en heel lekker ruiken. Het was weer een heerlijke wandeling en ik kijk al weer uit naar de volgende.

2 opmerkingen:

  1. Heerlijke documentatie, ben ff lekker mee gewandeld fantastisch werk weer Miranda,,,,

    BeantwoordenVerwijderen