zondag 22 mei 2016

Pittige maar schitterende wandeling rond de Duivelsberg


Inmiddels alweer blog 101 zag ik net. Gisteren hebben José en ik een schitterende wandeling gemaakt in één van de mooiste gebieden van Nederland. We zijn gestart in Beek- Ubbergen en hebben gelopen in het Rijk van Nijmegen Duivelsberg en omgeving.
We zijn hier al eerder geweest en ook toen maakte het veel indruk op ons. Ik dacht dat het een jaar of 3 geleden was maar ik zie net dat het al 5 jaar geleden is.


De Duivelsberg is een heuvel aan de grens met Duitsland. De bijna 76 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens.
Het hele gebied is heuvelachtig en dat maakte de wandeling behoorlijk pittig.

Vijf jaar geleden waren wij hier een paar weken later en het was toen heel heet kan ik me nog herinneren. Het toeval wil dat ik een aantal foto's op precies dezelfde plek heb genomen als gisteren.

Waaronder deze:

Gisteren. Het was heerlijk wandelweer. Het ene moment zonnig met een beetje sluierbewolking en het volgende moment leek het te gaan regenen maar we hebben het droog gehouden.  


2011  Het weer was iets helderder toen. Grappig en toevallig dat deze op dezelfde plek is gemaakt.

Die heuvels zijn 200.000 jaar oude stuwwallen. Ze zijn ontstaan doordat aarde en stenen door het oprukkende ijs verschoven. De stuwwal loopt door tot aan het Duitse Kleef en liep vroeger door tot aan de Veluwe, maar de Rijn heeft het gebied door midden gesneden.

Veel vogels hebben we gehoord, heel veel zelfs. De hele route lang maar doordat de bomen vol met blad zitten zijn ze nauwelijks nog te zien...Of je moet een tijdje stil blijven staan, dan zie je ze wel fladderen.

De roodborsttapuit ging wel even duidelijk in beeld zitten en vloog een tijdje paaltje voor paaltje voor ons uit.

Roodborsttapuit (Stonechat) (Saxicola rubicola)
Op foto's vind ik hoogteverschillen altijd lastig weer te geven maar op de foto's hieronder is het wel aardig gelukt. De hele wandeling door zijn we dit soort heuvels opgeklommen en weer afgedaald.

Ook komen we langs Limes (Spreek uit Lie-mes). Limes is latijn voor grens of pad.De Limes, grens voor een wereldrijk.

Ruim 2000 jaar geleden maakte Nederland deel uit van het Romeinse Rijk. Dit strekte zich uit van West- en Midden-Europa tot het Midden Oosten en Noord- Afrika. De Limes vormde de grens van dat grote rijk. De Limes was ook een handelszone waar Romeinen en inheemse volkeren goederen en kennis uitwisselden.
De Nederlandse Limes volgt de oude loop van de Rijn vanaf Arnhem naar de Noorzee. Langs de Limes zijn o.a. Romeinse forten, badhuizen, kampdorpen, wachttorens en schepen gevonden.

Als je daar staat en zo'n stukje geschiedenis leest, beleef je het toch anders. Bij de wandelingen die wij lopen van www.demooisteroutes.nl staat altijd een stukje geschiedenis beschreven van bepaalde plekken waar wij langs komen. Bovendien zijn de routes heel duidelijk beschreven en lopen we eigenlijk nooit fout.

De natuur is nu echt wel bijna op z'n mooist. Het groen is heel fris van kleur. Bijna lichtgevend!

Dit is zo'n pad waarvan je op deze foto niet kan zien dat het behoorlijk steil is. Het Bonkenpad.


Toch nog een vogeltje kunnen fotograferen...

Boompieper, (Tree Pipit) (Anthus trivialis)

Nog een foto waarop de hoogteverschillen duidelijk te zien zijn.
Al met al een geweldige dag gehad.
Een week geleden werd voor dit weekend alleen maar veel regen verwacht dus dit weer was echt een cadeautje. Zeker weer voor herhaling vatbaar en echt een aanrader voor hen die een mooi gebied zoeken in Nederland voor een weekendje weg.


Door dit uitkijkje kijk je richting Arnhem en de Veluwe.

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie omgeving! Schitterend met die hoogteverschillen, het doet mij denken aan zuid-Limburg. Is dit een beschreven wandelroute? ben wel benieuwd vanaf welke plaats je deze loopt en of het een rond wandeling is.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig stuk natuur daar, Nederland mooi ,,,ik dacht het wel mooi weer gegeven Miranda,,,,,,

    BeantwoordenVerwijderen