zondag 8 mei 2016

Zomer in de mooie Betuwe...

Putter met nestmateriaal (Goldfinch) (Carduelis carduelis)
Al een tijdje stond op ons verlanglijstje om weer eens naar de Betuwe te gaan. 3 Jaar geleden zijn we er geweest maar eigenlijk wilde we het ieder jaar doen. Dus lekker vroeg de deur uit want het zou warm worden en we verwachtten grote drukte. Deze tijd van het jaar is de Betuwe op haar mooist dus dan zijn er veel fietsers en wandelaars.

We beginnen bij Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een eeuwenoud landgoed in Beesd. Echt de moeite waard om eens naartoe te gaan, om te lopen of te fietsen. Deze tijd van het jaar voor de bloesem, in juni voor de kersenpluk en in september voor de pluk van de appels, noten en peren. Bovendien kan je er heerlijk lunchen.
http://www.marienwaerdt.nl/We besluiten om eerst om richting de Appeldijk te lopen omdat het nu nog vroeg is en niet zo warm en omdat het daar straks vast heel druk zou worden. Als we daarna terug zouden gaan en het zou warm zijn hadden we de beschutting van de bomen....Jaaa daar was over nagedacht.

Inderdaad, het was heerlijk rustig. Wat een verschil met 3 jaar geleden!
De meeste appelbloesem is nu wel echt op het hoogtepunt. Ik verwacht dat het volgende week weg is.
De foto hierboven heb ik 3 jaar geleden genomen op 4 mei. Je kan zien dat de bloesem nu verder is dan toen.

Zo vroeg in de ochtend waren ook de vogels heel druk en sommigen gingen wel even heel mooi zitten tussen de bloemenpracht....Al moest ik wel snel zijn want veel geduld hadden ze vandaag niet.

Vink (m)  (Chaffinch) (Fringilla coelebs)

Zo met die bloesem is het wel extra mooi. Ook de Putter was druk in de weer met nestmateriaal.

Putter (Goldfinch) (Carduelis carduelis)

En niet te vergeten de bijtjes, die hebben nu ook de tijd van hun leven daar.Ik blijf het één van de mooiste vogeltjes van Nederland vinden met hun mooie rode gezichtje :).

Maar vlak ook de winterkoning niet uit. Het piepkleine vogeltje van nog geen 10 cm. met het parmantige staartje is dan misschien wel bruin maar wanneer hij zijn stembandjes open trekt en begint te zingen wint hij het bijna van de Nachtegaal. Ook deze vind ik altijd leuk om tegen te komen. En er waren er veel vandaag.

Winterkoning (Winter Wren) ( Troglodytes troglodytes)


We hebben geen geschreven route bij ons maar weten nog aardig de weg te vinden.Appeldijk
Na een tijd slaan we links af en zien een Ooievaarsnest dat bewoond is. Het blijft toch altijd bijzonder om deze vogels zo in het wild tegen te komen.En het leuke van deze vogels is dat ze niet schuw zijn dus ook niet meteen wegvliegen als ze je zien. Als dat zo zou zijn zou hun nest natuurlijk ook niet zo opvallend aanwezig zijn.

Vanuit de sloten komt ook veel kabaal. Ook daar zit dieren met hormonen die door hun lijf gieren.


Bij de ingang/uitgang van het prachtige landgoed zit een restaurant waar we nagenietend op het terras nog even een heerlijke salade gegeten hebben. Het was weer een topdag! Een aanrader en voor ons voor herhaling vatbaar. Misschien wel eerder dan volgend jaar want het is ook best leuk om appels, peren of kersen te kunnen plukken.

2 opmerkingen: