zondag 24 mei 2015

Wandeling Waterrijk in Het Twiske

Grote bonte specht
Vanmorgen weer vroeg op pad gegaan met José en de bestemming was deze keer Het Twiske. Een mooi natuurgebied bij Oostzaan. Voor ons een nieuw stukje Nederland omdat we daar allebei nog niet eerder geweest zijn. Het begon fris, met zo'n 6 graden en het heeft zelfs nog gevroren vannacht in het land. Bijzonder volgens mij op 24 mei. Uiteindelijk werd het een graad op 17 en voelde het het af en toe zelfs echt warm aan.

De weg naar Het Twiske toe was op veel plaatsten met mistflarden en dat kan mooie plaatjes opleveren.

mistig
Het Twiske is echt een prachtig gebied en eigenlijk niet te vergelijken met andere gebieden waar wij geweest zijn. Zo vroeg in de ochtend is het altijd zo heerlijk. Heel stil en met dit weer mooi licht.

Stooterplas
Halverwege de 20ste eeuw was dit waterrijke gebied Het Twiske bijna door inpoldering verdwenen. Toen de Coentunnelweg werd aangelegd, was er behoefte aan zand. Deze werd verkregen uit Het Twiske en er ontstond weer een grote plas. het gebied is 660 hectare groot en bestaat voor 30% uit water.

Hieronder wat plaatjes van dit mooie gebied.

Het mooiste groen van het jaar

En dan staat er dat je dit pad moet volgen....Maar op het bordje staat. Let op! Sommige runderen kunnen onvoorspelbaar reageren...doorkruis de kudde niet en houd minimaal 25 meter afstand.
Ik moet zeggen dat ik daar dan toch echt niet lekker rustig tussendoor loop...Er liepen jongen bij en ook stieren.....Ze zijn mij echt een maatje te groot. Maar we hebben het overleefd...:)Het bleef wel opvallend lang heel rustig ondanks het mooie weer. Eigenlijk hebben we het niet eens echt heel druk meegemaakt.

Wel was het heel druk met vogels tussen het riet. Helaas zijn die wel heel lastig te zien en te fotograferen.
Kleine Karekiet

De Rietzanger

 Ik hoopte vandaag eindelijk een blauwborst te kunnen fotograferen maar helaas...Ik ben er heilig van overtuigd dat ik die ga zien deze zomer.

Wel kwamen andere vogels op ons pad vandaag. waaronder deze mooie graspieper. ik heb in een vorig blog wel eens gemeld dat deze vogel een lange nagel aan zijn achterteen heeft. Dat is hier goed te zien. Met die nagel kan hij makkelijker het gras opzij duwen wanneer hij op de grond loopt. 

Graspieper
Ook kwamen we een mooi visdiefje tegen en hij deed zijn naam eer aan. Ik kon mooi even een paar plaatjes van hem schieten.Na een tijd te hebben staan kijken vloog hij op toen we te dichtbij kwamen. Maar toen we iets te lang naar zijn zin op het bruggetje bleven staan werden we weggejaagd want hij had zich duidelijk voorgenomen om het visje daar op die plek te nuttigen.

Visdiefje...met visje


Op datzelfde bruggetje kwam ook even een witte kwikstaart zitten.

Witte Kwikstaart

Weer iets verderop zien we dat er een kunstmatige wand is aangemaakt voor de oeverzwaluw. Niet echt mooi maar zeker wel effectief en daar gaat het om.

Een broedwand voor de oeverzwaluw
De koekoek was vandaag ook volop aanwezig en liet zich ook regelmatig zien. Helaas te ver voor een mooie foto maar wel bijzonder om deze vogel de laatste tijd iedere keer tegen te komen, terwijl hij zich eigenlijk bijna nooit laat zien.
De roerdomp hebben we zo goed als zeker gehoord. Die staat ook wel erg hoog op mijn wensenlijstje maar dat is echt bijzonder als die zich laat zien.

Welke vogel zich wel elke wandeling laat zien is onze primitieve Aalscholver. En als je naar de tekening op zijn vleugels kijkt is hij best mooi.
Aalscholver
Opvallend waren vandaag ook de kleurrijke stukken land. Wat een enorme bloemenzee! Jammer dat het niet zo overkomt op de foto als hoe het in werkelijkheid was.


Grote Ratelaar
Bijna bij de auto aangekomen nog lekker even wat gedronken op terras. En daarna tot slot nog een cadeautje toen de grote bonte specht zich liet zien bij zijn nest.


Grote bonte specht
Een fantastische dag in een net zo fantastisch mooi gebied. We komen hier zeker terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten