zaterdag 23 mei 2015

Bijzondere ochtend in Elswout


Vanmorgen samen met José en collega Thijs om 8 uur afgesproken bij de ingang van Elswout en daar een hele leuke rondleiding gehad met iemand die veel wist te vertellen over het mooie landgoed.
Het was echt echt super! De wandeling begon met regen maar daar hebben we weinig van gemerkt door de leuke en interessante verhalen.

Elswout is één van Nederlands mooiste en best bewaarde buitenplaatsen. Het is ongeveer 400 jaar oud en gesticht door Carel Molijn.


Het was gevestigd in de binnenduinrand. Het zand van de oude duinen dat werd afgegraven, werd verkocht aan Haarlem en Amsterdam. Die gebruikten het voor het bouwrijp maken van de kavels aan o.a. de grachten.

Uitzicht vanaf het entree
Leuk om die oude geschiedenisverhalen te horen en het landgoed te zien vanaf plekken waar je normaal nooit komt.
Je kan je hier in dit "sprookjesbos" ook echt indenken hoe het er in vroeger tijden aan toe ging.We verlaten Elswout even om een stukje te lopen over het aangrenzende landgoed Duinlust.
Wat meteen opvalt zijn de mooie rode beuken. Er wordt wel verteld dat vooraanstaande families, als teken van hun aanzien, een rode beuk in hun tuin plantten.

Wat is er verder een explosie van groen in de natuur zeg! Dat is de laatste weken echt heel hard gegaan. Alles zit nu vol blad en is wel zo ongeveer op z'n mooist. Helaas betekent dat dat je de vogels bijna niet meer ziet maar daar had ik deze wandeling toch geen tijd voor om me daar op te focussen.

Onze gids laat ons ook een ruïne zien van een gebouwtje dat waarschijnlijk ooit gediend heeft als donkere kamer, in de begintijd van de fotografie. Het ziet eruit of het ooit een klein kinderkasteeltje is geweest.
Duinlust

Van 1948 tot 2001 was het CIOS in dit mooie huis gevestigd. Geen verkeerde plek om op school te zitten. De oude brievenbus is het bewijs...We gaan weer richting naar Elswout.

Door het regenachtige weer zien we ook veel slakken, waaronder de in Nederland vrij zeldzame en beschermde wijngaardslak.

Wijngaardslak
De wijngaardslak is een relatief grote soort en staat bekend als een delicatesse. Het lichaam kan een lengte bereiken tot 12 cm. het huisje wordt zo'n 5 cm. groot.
De wijngaardslak komt oorspronkelijk voor in zuidelijk en centraal Europa maar is door menselijk handelen over verschillende werelddelen verspreid.

Na afloop nog wat gekletst en wat gedronken en toen weer richting huis gegaan.
Bij deze nogmaals een bedankje aan de gids.

1 opmerking:

  1. Heerlijke serie,,,,,ben stiekem mee gewandeld fantastisch,,,,,!!

    BeantwoordenVerwijderen