zondag 17 mei 2015

Rood rondje Bleek en Berg in NP de Kennemerduinen

Zandhagedis met heel veel teken
Vanmorgen om 10 over 6 de deur uitgegaan om José op te pikken voor een rondje in de Kennemerduinen. Het was niet koud, zo'n 11 graden en het zou oplopen tot 17 graden met behoorlijk wat zon. Als je in het duin loopt is die temperatuur erg lekker. Sterker nog we hadden het af en toe zelfs warm.

De rode route is niet lang, zo'n kleine 10 kilometer maar door ons getut en de foto's die we onderweg maken en ook onze breaks doen we er best een tijd over.
Maar zo heerlijk in de natuur is dat een heel leuk tijdverdrijf.

Oosterplas
Zo vroeg in de ochtend, wanneer er nog zo'n serene stilte hangt is eigenlijk alles veel mooier nog dan overdag. Het licht is nog zacht, de lucht voelt anders en de rust, op het vogelgezang na is heel bijzonder om mee te maken.

Eerst nog even naar de plek gelopen waar we vorig jaar rond deze tijd een bosuil zagen. Dat doen we altijd even maar helaas hebben we hem nooit meer gezien. wel zat vandaag de nachtegaal zijn lied te zingen.

Nachtegaal.
Opvallend hoe vaak we deze vogel dit voorjaar al gezien hebben. Maar dat is niet alleen opvallend...Wij vinden het heel bijzonder dat we tot vorig jaar nooit kneuen, grasmussen en putters en gekraagde roodstaarten zagen en vandaag zaten ze er volop! Of hadden wij hiervoor nooit op die vogels gelet? Ik kan het me niet voorstellen. Het was zelfs zo erg dat we na de 10e putter dacht...oh laat maar, weer een putter. En dat terwijl ik begin dit seizoen zei dat ik die nu eindelijk wel eens mooi op de foto wilde hebben.

Een putter

En nog een poetsende putterEen kneuKneu pop

Een grasmus


een grasmus

een grasmus

Gekraagde roodstaart met een lekker hapje
Veel vogels zaten vandaag best ver weg maar wat hebben we veel soorten gezien
Zo ook de torenvalk
Torenvalk
En de Koekoek

Koekoek
Nog zo'n vogel die we normaal gesproken nooit zien maar die ik nu binnen 12 dagen 2 keer heb mogen vastleggen.Tussendoor lekker ook mogen genieten van de mooie vergezichten en de Schotse Hooglanders.
Richting het eind van de wandeling kwamen we nog 2 zandhagedissen tegen. Ze hadden allebei teken maar het mannetje had er wel heel veel! hieronder een bijzonder weetje over teken en zandhagedissen...
Het is de meeste mensen wel bekend dat teken diverse ziektes over kunnen brengen op hun gastheer, waaronder de ziekte van Lyme. Sommige gastheren zijn echter incompetent, ze raken niet besmet met de bacterie of kunnen deze zelfs verwijderen uit het bloed. Op deze manier dragen ze niet bij aan het verspreiden van, in dit geval, de ziekte van Lyme.

Uit onderzoek door het RIVM en het RAVON is gebleken dat teken op zandhagedissen duidelijk minder Lyme hebben. Helaas betekent dat niet dat teken die zandhagedissen weer schoon opleveren effect hebben op de infectiegraad. Loslopende teken die op mensen springen zijn dus, ondanks de aanwezigheid van zandhagedissen net zoveel besmet als bijvoorbeeld op de hei. In het kader van het oplopen van de ziekte van Lyme: in een heidegebied loopt iemand 5x minder risico dan in bosgebieden.


Altijd goed op blijven letten dus.Zandhagedis vrouwtje met iets in haar bekHet was weer een prachtige wandeling, veel gezien en vooral weer volop genoten! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten