donderdag 7 mei 2015

Dieren, NP De Veluwezoom en de Posbank (dag 1- 05 mei)

YES!! Wilde zwijnen en ook nog met jonkies!!
Eergisteren later dan gepland de auto volgeladen en met José naar Dieren gereden om daar 2 nachtjes te blijven slapen. Het was de bedoeling om al heel vroeg weg te gaan maar het slechte weer gooide roet in het eten.

Bij aankomst brak de lucht al snel open dus snel wandelschoenen aan en op de bonnefooi het bos (NP De Veluwezoom) ingelopen tegenover het hotel waar we zaten. We moesten dus wel even goed opletten hoe we liepen want het is voor ons onbekend gebied.

Doordat de bomen nu vol met blad zitten zijn vogels helaas wel minder goed zichtbaar maar wat is dat frisse voorjaarsgroen toch mooi. Het geeft bijna licht!

Opeens alles vol met blad
De paden zijn erg nat door de regen en we moeten uitkijken waar we lopen door de boomwortels die over de paden lopen.We lopen zoveel mogelijk rechtdoor en als dat niet mogelijk is markeren we een plek zodat we de weg weer terug kunnen vinden.


Tja, hoe ga je hier langs als ie met zijn kop staat te zwaaien

De eerste bosmestkever van dit jaar hebben we weer gezien. Hij doet zijn naam wel eer aan want op elke plakkaat stront zijn ze te vinden.

Bosmestkever
Weer op de terugweg zien we twee reetjes op maar een paar meter afstand. Wat zijn dat toch een mooie fragiele dieren.

Mooie ree


We staan even te kijken en zien hoe ze het bos in lopen.

Dan valt ons oog op een winterkoninkje die zijn uiterste best doet op een rommelig hoopje van takken en stammetjes. Dat is echt de plek om ze te horen. Wanneer je langs zo'n stukje rommelig bos loopt en het geluid hoort van tegen elkaar tikkende kiezelsteentjes dan is het bijna zeker de Winterkoning.

Winterkoning
 Even later zien we door de bomen de reetjes liggen. Ze hebben vast een plek voor de nacht gevonden.


Terwijl we verder lopen en blij zijn dat we reetjes tegen zijn gekomen horen we even een krijzend geluid en zien we opeens wilde zwijnen! Geweldig! 2 Moeders met ik denk wel 10 kleintjes.
Ook wel even uitkijken geblazen natuurlijk want een zwijn met jongen kan behoorlijk gevaarlijk zijn.
José krijgt de ingeving dat de wind zo staat dat ze ons niet kunnen horen of ruiken dus we blijven staan om ze te bekijken en natuurlijk om foto's te maken.Ongelooflijk hoeveel namen er zijn voor de verschillende leeftijden van de zwijn


Het wilde zwijn leeft in een rotte.Een rotte is een groep. Zoals herten leven in een roedel en reeën in een sprong. De rotte bestaat uit een bagge (de moeder),  de frislingen (de kleintjes in hun gestreepte pyjama), de biggen (broertjes en zusjes uit een vorige worp), en de overlopers (de pubers). De overlopers worden zo genoemd omdat zij op het punt staan de rotte te verlaten.


Alleen de mannetjes want de vrouwtjes blijven meestal bij hun moeder in de rotte. Een volwassen mannetje wordt een keiler genoemd. Hij leeft alleen en wil niets met de familie te maken hebben. Behalve in november en december. Dan gaat hij graag bij de moeder op visite. Als hij al zijn visites met veel kabaal en gekrijs heeft afgerond vertrekt hij weer. Alles blijft weer hetzelfde, behalve dat moeder met de kinderen blijft zitten...Pardon....? Dat is de natuur hoor! ;)


Even drinken bij mama

In goede tijden met veel voedsel bestaat een rotte uit wel 20 tot 30 zwijnen. In slechte tijden uit 5 of 6.
Er liepen dus misschien nog wel meer zwijnen rond in de buurt maar die hebben wij niet gezien.


Wat een geweldige verassing zo op de eerste dag van ons bezoek aan NP. De Veluwezoom.

4 opmerkingen:

  1. Weer een Fantastische serie Miranda, ik heb hier zitten genieten,,,,,,,,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie fotoserie. Heb er echt van genoten.

    BeantwoordenVerwijderen