zaterdag 31 oktober 2015

Verrassingen op de Zuidpier

Spreeuw


Een mooie zonnige dag om lekker naar het strand en de Zuidpier te gaan. Mijn auto in het industriegebied gezet en lekker door de duinen richting het strand gelopen. Er waren veel vogels te horen maar ook te zien. Het begon met een heggenmusje en spreeuwen....heel veel spreeuwen...

Heggenmus,    
En veel spreeuwen gingen er even mooi voor zitten. Een spreeuw die mooi in het licht zit is echt heel kleurrijk... Prachtig!
Spreeuw,    
Het was best druk vandaag maar dat is niet zo raar want op deze laatste oktoberdag was het heel zonnig en met 15 graden heerlijk aangenaam. 

Ik loop over het strand naar de zee. Er wordt getraind, gespeeld en gewandeld met en zonder hond.

Kokmeeuw,    
Aan het eind van het strand loop ik weer richting de duinrand waar de afgelopen dagen de velduil is gezien. Ook vandaag staat ie weer op waarneming.nl. Helaas...Ik ben mensen tegen gekomen die hem gezien hebben maar mijn wens blijft voorlopig nog steeds een wens.

Maakt niet uit, ik heb vandaag niets te klagen gehad.

Oeverpieper,     

Oeverpieper,     

Het begon met een oeverpieper. Een vrij schuwe vogel die er vaak meteen vandoor gaat als je langs loopt. Vandaag had ik mazzel. Hij bleef lang genoeg zitten om hem er goed op te krijgen.
De oeverpieper is een doortrekker en wintergast in een vrij klein aantal. In de zomer is ie te vinden in Scandinaviƫ.

Verderop zie ik een voor mij nog onbekende gans en ik bedenk me dat dit wel eens de rotgans zou kunnen zijn.
Rotgans,   

Goed gedacht dus. Ook de rotgans is een wintergast of doortrekker. Rotgansen broeden niet in Nederland maar op de barre Siberische Toendra's.In Nederland overwinteren ze vooral in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Een ander deel komt hier even op kracht om daarna door te trekken naar Zuid Engeland.

Natuurlijk mag ook de scholekster niet ontbreken. een vogel die hier het hele jaar door te vinden is.

Scholekster,    
Op de tweede helft van de pier besluit ik lekker een tijdje te gaan zitten op een rotsblok om af te wachten wat komen gaat en lekker te genieten van het zonnetje en een kop thee.

Tot mijn grote verrassing mocht ik weer een vogel aanvinken in mijn boekje....de Jan van Gent! Er vlogen daar een aantal boven zee en af en toe zag je ze van grote hoogte, loodrecht het water induiken. Fantastisch!!! Helaas waren het nog wel jonge vogels die nog lang niet op kleur waren.
En ondanks dat ze behoorlijk ver weg waren heb ik ze toch herkenbaar kunnen fotograferen. Ze zijn groot! Dat is vooral op de eerste foto goed te zien als je hem vergelijkt met de meeuw.

Jan van Gent,   

De kwaliteit is niet geweldig, maar ik ben er super blij mee.

Ik zit daar een tijdje. Soms alleen, soms komt er iemand bij me zitten of achter me mee kijken. Er is een man bij die heel uitbundig staat te juichen en te springen omdat hij Jan van Genten ziet. Grappig om te zien hoe iedereen anders reageert.
Er zitten ook bruinvissen. Ze laten zich regelmatig even zien. Net dolfijntjes. Weer staat de man met camouflage zuidwester op achter mij te joelen en te juichen. 
Bruinvissen waren helaas niet op de foto te zetten. Voordat ik ze in beeld had waren ze weer ondergedoken.
Vanaf mijn mooie plek zie ik ook nog steenlopers, paarse strandlopers, drieteenstrandlopers, oeverpiepers en nog een mooie spreeuw.

Drieteenstrandlopers,    

Spreeuw

Steenlopers,   

Drieteenstrandlopers

Oeverpieper

Oeverpieper

Paarse strandloper,   
Ik loop weer verder naar het einde van de pier en hoor dat er alken, zeekoeten en roodkeelduikers gezien zijn en een aantal mensen hebben vanmorgen de velduil gezien die de laatste dagen in de buurt gesignaleerd is. Helaas heb ik die vandaag niet kunnen bewonderen. Evenals de eerder genoemde vogels. Maar ach er moet wat te wensen over blijven.

Ik loop weer terug en zie de zwarte roodstaart op zijn plekje zitten maar helaas vliegt hij weg voordat ik hem in beeld kreeg. We kon ik een goudhaantje vastleggen. Ik heb dit mooie vogeltje nog nooit zo lang stil zien zitten. Dat was een mooi cadeautje aan het einde van de dag.

Goudhaantje,   


 


4 opmerkingen: