zaterdag 25 april 2015

Rondje infiltratiegebied Castricum 24-04

Het frisse voorjaarsgroen met op de achtergrond de aalscholvers

Gisterenavond nog maar even genoten van de mooie voorjaarsavond. De vooruitzichten voor het weekend zijn niet denderend dus we moeten het er nog maar even van nemen.
Samen met José maar weer eens richting Castricum gegaan en vanaf bezoekerscentrum de Hoep de rode route genomen. Een hele mooie route. In dit gebied wordt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw drinkwater geproduceerd d.m.v. infiltratie van IJsselmeerwater. Het gebied is zeer rijk aan vogels, vissen en planten.

Doordat het gebied zo rijk is aan vis zit hier een enorme kolonie aalscholvers verspreid door het gebied ...Ik heb nog nooit zoveel aalscholvers bij elkaar gezien. En ze zitten er al een tijdje want de bomen waar ze hun nesten in hebben zijn dus allemaal dood of bijna dood door de zure bijtende uitwerpselen.
In dit infiltratiegebied gaat jaarlijks 25.000.000.000 liter voorgezuiverd IJsselmeerwater de duinen in.


Opmerkelijk is de enorme verschillende tinten groen in het landschap. Wat is het voorjaar toch een prachtig jaargetijde.
Door de schittering van de zon in het water en de waas die er over de duinen hangt waan je je af en toe in Afrika. Ik ben er nog nooit geweest maar kan me voorstellen dat dat er zo uit kan zien. Er zijn ook plekken in de AWD waar het landschap Afrikaans lijkt. En ik ben niet de enige die dat denkt. :)

Het licht was mooi om landschapsfoto's te maken maar helaas niet om kleine vogeltjes te fotograferen. De witte en gele kwikstaarten heb ik helaas niet mooi kunnen vastleggen maar zitten wel in mijn geheugen.Dat laatste uurtje voordat de zon ondergaat geeft toch altijd wel mooie plaatjes. Begrijpelijk dus dat dat het gouden uurtje wordt genoemd samen met het eerste uur in de ochtend als de zon net op is. Kleurenpalet 
Door al het moois dat we zien moeten we op het laatst nog wel even doorlopen want als de zon straks onder is wordt het snel donker.

Bijschrift toevoegen
Bijna aan het eind van de wandeling zien we nog een tapuit. Helaas niet heel scherp door het schemerlicht maar wel een te mooie vogel om niet te tonen.

Tapuit
We komen hier snel weer terug maar dan in de ochtend en we meer tijd hebben om lekker te struinen.

4 opmerkingen:

 1. de foto's geven wel echt mooi weer zoals het werkelijk er uitzag, vind ik....mooie shots

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was daar ook onwijs mooi hè? We kunnen ons gebied weer uitbreiden :)

   Verwijderen
 2. Weer een heerlijke serie foto,s Miranda, heb hier weer zitten genieten,,,,!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Michel. Het avondlicht maakte het plaatje nog mooier dan dat het al was.

   Verwijderen