maandag 27 april 2015

Een fantastische Koningsdag in Castricum


 En toen werd het toch nog mooi weer met Koningsdag. De afgelopen dagen was de voorspelling voor vandaag maar matig. Het zou koud worden en gaan regenen. Gelukkig is er geen spatje gevallen en ondanks de frisse noord-oostenwind voelde het vaak best wel lekker aan.

Vandaag weer richting Castricum om daar nog eens verder te struinen in dat super mooie gebied. Op de heenweg kwamen we omdat we moesten omrijden nog een leuk plaatje tegen.

Rode tulpen in Castricum

 We besloten weer de rode route te lopen en daar achteraan de groene route aan de overkant naar de Karpervijver.

Net onderweg zagen we mama specht bij haar nest zitten. Mooi om te zien hoe vader en moeder specht elkaar afwisselen.

Mama specht

 Het zat ons vandaag ook echt mee wat de vogels betreft. Even verderop zagen we hoog in de boom een mooie groenling zitten. Ook een vogel die ik eerder nog niet vaak gezien had maar de laatste weken heel regelmatig hoor en zie.

Groenling


 We lopen weer te genieten in het infiltratiegebied. wat is het daar toch geweldig! Veel fris groen en ook jong leven.

Jonge grauwe gans


Ook mocht ik vandaag mijn eerste kneu van dit jaar weer fotograferen. Opvallend mooi met zijn rode borst. Al is die op de foto niet heel goed te zien.

Kneu

Je ziet iedere keer steeds meer groen aan de bomen en struiken komen. Leuk om dat per blog te zien ontspruiten.

Verderop ook weer even kijken bij de kwal. elke seconde stroomt hier het daggebruik van 6 personen uit.. Zo'n 800 liter. Dat is eigenlijk niet te geloven.

De kwal

 We lopen verder en horen gigantisch veel gezang uit de struiken komen maar zien nagenoeg niets.
Totdat....
Tadaaaah!....
De Nachtegaal!

Nachtegaal.
 De nachtegaal is een vogeltje dat heel mooi zingt maar er maar heel gewoontjes uitziet.In de vogelwereld is het zo dat de meest onopvallende vogels de meest uitbundige zang hebben en moeten bontgekleurde vogels het doen met een magere stem. De nachtegaal houdt zich  vooral op in het struikgewas. Maar voor mij liet hij zich heel even zien. :)

Ook de boomleeuwerik laat zich vastleggen en zet heel even zijn kuifje op.

Boomleeuwerik
We beklimmen de heuvel en kijken over het gebied. In de verte bidt een torenvalk maar deze was helaas te ver weg om scherp op de foto te krijgen.

We gaan weer naar beneden en nemen het pad naar links en gaan meteen rechts richting " 't Boetje van Kees". Dat is een kijkhut aan de zuidoever van het U-meer.

Midden in het meer bevind zich een aalscholverkolonie. Eén van de velen die dit gebied rijk is.

Aalscholverkolonie
Verderop de Pimpelmees...En inderdaad gaat bij dit felgekleurde vogeltje op dat zijn stemmetje ietwat magertjes klinkt. Maar mooi zijn ze wel.


PimpelmeesVooral heel opvallend is voor mij dat de bosbodem overal inmiddels behoorlijk groen kleurt. En verderop lopen we langs een vloerkleed van bos-anemoontjes.

Esdoorn
Bosanemoontjes

 En toen kwamen we weer een nieuwe soort tegen...De grasmus.
Grasmussen zijn geen mussen maar zangertjes. En ze zitten niet in het gras, maar laag bij de grond in dicht en doornig struikgewas. Met veel moeite zijn ze te vinden in hagen en in de duinen, maar ze zijn voortdurend in beweging en laten zich meestal maar kort zien.Tijdens het broedseizoen eten ze vooral insecten. In de loop van de zomer gaan ze steeds meer bessen eten. Grasmussen trekken aan het eind van de zomer naar tropisch Afrika. Daar eten ze bijna alleen bessen.

Grasmus met insect in zijn snavel


Grasmus


 de volgende kijkhut is "De Winterkoning"
Deze kijkt uit over een mooie plas. In deze plas broeden vaak 2 paar Dodaars. Eigenlijk zou ik nog wel willen zien hoe klein hun jongen zijn want deze vogeltjes lijken zelf al op jonge eendjes.


Een Dodaars

Uitzicht vanuit  vogelkijkhut De Winterkong
En weer komen we een voor ons bijzonder vogeltje tegen.
De matkop of de glanskop. Dat verschil is zo nihil dat je het alleen van heel dichtbij kan zien.

Glanskop of matkop.
 De bovenste voert de onderste. Echt heel schattig!

Na een break bij Johanneshof lopen we verder naar de Karpervijver, ook wel Meertje van Vogelzang genoemd.
Hier kunnen echt heel veel vogels zitten maar vandaag is het er vrij rustig. Er is een hoop gesnater van brandganzen en in de verte zie ik een schildpad zonnen.

Zonnende schildpad
Ook zien we 2 aangespoelde eenden-eieren en een opengebroken eitje van een andere vogel. Misschien ook wel van een eend maar deze is wel veel kleiner.Het ei is zwaar en voelt aan als een steen.

Tot slot mochten we nog getuigen zijn van een specht  die een gat in een boom aan het hakken was.

Meneer specht hakt een gat


Het is een lang blog geworden met veel foto's. Echt een geweldige dag dus in de mooie duinen van Castricum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten