zaterdag 18 april 2015

De Hekslootpolder...Een mooi stukje HaarlemAlweer de 7e wandeling deze maand en het is pas de 18e... Wat een heerlijke dag was het weer. Ik moest in mijn uppie dus besloot ik maar weer eens naar de Hekslootpolder te gaan. Op zoek naar de blauwborst en wie weet nog een ander vogeltje die ik nog niet gefotografeerd heb.

Toen ik om 8 uur de deur uit ging gaf de thermometer in de auto nog 6 graden aan maar al snel liep dat op tot een graad of 15. Gelukkig was de wind wat minder dan de afgelopen dagen waardoor het echt wel genieten was.

Rust en ruimte in de stad

Het begon al meteen goed! Ik zag namelijk een Putter. Wel heel toevallig want de vorige wandeling zag ik er ook één en lukte het me niet om te fotograferen en vandaag ben ik er zeker wel 4 tegen gekomen. De Putter staat wat mij betreft wel in de top 10 van mooiste vogels van Nederland met zijn mooie rode masker.

Putter, ook wel distelvink genoemd


 Ooit heb ik wel een juveniele putter op de foto gezet maar die had nog niet het rode masker. Dat krijgen ze pas na een maand of 6. Die rode kleur krijgen ze trouwens door het eten van bloemen.
Hier ben ik dus heel blij mee. Ik kan weer wat afstrepen...

De vergezichten zijn weer mooi. Het is bijna niet voor te stellen dat dit ook Haarlem is.Er zitten veel vogels te broeden maar er zijn er ook al bij die al jongen hebben. Dat blijft altijd schattig...

Letterlijk onder moeders vleugels

Grauwe gans

Het is er weer heel anders dan de vorige keer toen ik er was. Toen stikte het van de smienten, nu heb ik er maar 2 gezien. De kluten zitten inmiddels ook in het watertje bij de kijkwand en ook hier waren de kieviten druk.
Even verderop staat een grutto druk in de grond te prikken op zoek naar voedsel.
Het gaat helaas niet goed met de grutto. Jaarlijks moeten er 10.000 jonge grutto's overleven om de populatie stabiel te houden. In 2015 waren dat er maar 4.600. Door het warme voorjaar werd het gras te vroeg en te vaak gemaaid op de weilanden waardoor er nesten verloren gaan en sterven er kuikens die nog niet kunnen vliegen. In de jaren zestig waren er ong. 125.000 broedparen...in 2011 waren dat er nog maar 40.000.
GruttoIk loop weer verder en zoek me suf tussen het riet naar een blauwborst. Helaas...Er kwetteren enorm veel vogels maar ik zie alleen de rietgors en de rietzanger. geen mooie van de rietzanger maar toch vastgelegd.

Rietgors en het frisse groen van het nieuwe blad


Rietzanger

Opmerkelijk hoe snel alles nu uitloopt. Er staan veel bloemen langs de oevers en de bomen beginnen nu ook al behoorlijk groen te worden. Prachtig straks dat eerste frisse groen.

Hondsdraf


Ach, volgende keer beter. Ik ben al heel blij met mijn Putters.

Ik loop richting het Landje van Gruiters net over de Slaperdijk in Spaarndam. Van de week had ik bij waarnemingen gelezen dat er Plevieren zaten maar ik heb ze niet kunnen ontdekken.

Niet zo raar want er zaten wel een paar hele rare vogels in het water maar gelukkig ook Kluten.

Het leek wel of ze eilandjes aan het maken waren...Ik zal er volgende keer op letten

Kluten

Die kluten waren wel onrustig en vlogen regelmatig weg. Voor de foto was dat niet zo erg.

Kluten


Mooie vogels...


Er waren momenten dat het water helemaal leeg was. Dat gebeurt niet vaak.


De eerste boerenzwaluw van dit jaar heb ik ook weer op de plaat staan. Hopelijk volgen er nog veel meer dit jaar.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer
Intussen is het alweer 12 uur geweest...Wat gaat de tijd toch altijd snel. Tijd dus om naar huis te gaan en nog een gezellige middag te hebben met mijn dochter. Lekker in de tuin genieten van het zonnetje.


2 opmerkingen:

  1. Mooie serie, landje van gruiters is een prachtig vogelgebiedje. Wat veel kluten heb je daar op de foto kunnen zetten, super.
    gr. Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Ghita. Er zitten daar vaak ook veel kluten en ook Grutto's. Het is inderdaad een mooi gebied.

    BeantwoordenVerwijderen