zondag 21 juni 2015

Samen struinen op de eerste zomerdag in de Kennemerduinen

Oosterplas

Vandaag om 7 uur afgesproken op de parkeerplaats achter v.v. Bloemendaal  met Don en Els van "samen struinen en fotograferen in de natuur." De dag begon grijs en saai maar de temperatuur was goed en het was droog. Hopelijk zou dat de rest van de dag zo blijven.

De Oosterplas vind ik altijd een prachtig stukje natuur in de Kennemerduinen.

Wat vogels betreft was het rustig, zowel in de plas als verderop in de duinen.

Er was maar weinig licht dus mooie plaatjes schieten lukte niet zo goed. Het begint te miezeren en even later zet dat door in een stevige regenbui. Onderweg komen we een Konikpaard tegen. Die zie je niet vaak alleen. Hij blijft even staan, bekijkt ons en passeert ons daarna briesend en hinnikend.
We lopen door naar het Vogelmeer en het regent nog steeds stevig. Dat maakt het plaatje wel een beetje troosteloos maar toch voelde het niet zo en liepen we evengoed best wel lekker.

Vogelmeer
We besluiten om door te lopen naar Parnassia op het strand voor een bak koffie/ thee en wat lekkers.
Af en toe lijkt het droger te worden maar tot aan het strand hebben we behoorlijk in de regen gelopen.

Kneu
 Een kneu gaat op verschillende plekken even mooi voor ons zitten. Gelukkig maar want niet elke plek is even mooi qua licht.

Op veel paden stikt het ook van de hele kleine kikkertjes. Ze zijn niet groter dan een 50 cent muntje.
Kikkertje
 Ook zien we heel veel zwermen spreeuwen of zoals Don zei kuddes spereeuwen.  Hieraan is waarschijnlijk al te zien dat het broedseizoen voor deze spreeuwen al voorbij is. Na het broedseizoen verzamelen ze zich nl. in grote groepen en slapen ze gezamenlijk.
Spreeuwen
Eenmaal aangekomen bij Parnassia zie je door het vocht in de lucht de zee amper, maar tijdens onze break lijkt het toch wel een klein beetje op te klaren.

Nog even een foto van de zee en dan weer verder.

Grijs en vochtig weer

De terugweg is een stuk aangenamer. Het is droog en heel soms probeert het zonnetje zelfs door te komen maar dat is wel bij proberen gebleven. Het zorgde er in ieder geval voor dat het licht wel zorgde voor een mooi landschap.De vogels kwamen ook voorzichtig weer wat tevoorschijn. Roodborsttapuiten, gekraagde roodstaart, putters, kneuen en de koekoek. Ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Ze waren alleen lastig te fotograferen. Maar je kan niet alles hebben. Daarentegen hebben we vandaag wel redelijk wat andere mooie diertjes gezien die wat makkelijker te benaderen en te fotograferen waren.
Slangenkruid met een akkerhommel

Wijngaardslak
Bloedrode Heidelibel


Akelei

We zien nog een vogel die ik nog niet eerder gezien en gefotografeerd heb. De braamsluiper. Helaas geen geweldige foto maar ik ben er toch blij mee. Ach en de volgende keer kan ie alleen maar beter zijn.

Braamsluiper


Langzaam naderen we het pad richting de uitgang tot mijn oog valt op een pad. Hij zit in een kuiltje en probeert zich in te graven maar veel haast heeft hij niet.

Zo van dichtbij is het best wel een monstertje om te zien. Die wrattenhuid en die ogen maken dat je blij bent dat het maar een klein beestje is.

Pad
Tenslotte nog een damhertje dat lekker staat te eten en zich niet aan ons stoort. Dat zie je daar toch niet vaak want in de Kennemerduinen zijn ze toch echt wel een stuk schuwer dan in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Damhert


Het was ondanks de regen een topdag! Mooie dingen gezien en ook weer geleerd van elkaar. Op naar de volgende wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten