woensdag 17 juni 2015

Boomkikkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen


Vanmorgen om 7 uur afgesproken met natuurfotograaf Tonnie bij ingang Panneland. Hij was daar nog nooit geweest dus aan mij de taak om wat mooie plekjes te laten zien.
Het weer was goed, nog wat fris, een graad of 10 maar dat kroop al snel op naar zo'n 20 graden.

Als eerste lopen we richting de plek van de boomkikkers maar beseffen ook dat het waarschijnlijk nog te vroeg is, dus te koud om ze aan te treffen. Als we ze nu niet zien gaan we gewoon op de terugweg nog een keer kijken.
Onderweg naar de boomkikkerplek zien we een specht zitten in een dode boom die druk zit te poetsen. Je kan op de foto zien dat er ontzettend veel insecten in de lucht vliegen.

poetsende Grote bonte spechtHelaas, geen boomkikkers dus we stappen lekker verder en hopen eigenlijk stiekem om de grauwe klauwier tegen te komen. Die heb ik daar onlangs gezien en weet dus waar zijn leefgebied is.
Het is niet heel dichtbij en met zo'n zware camera als die van Tonnie is een lange wandeling best een behoorlijke work out oftewel eigenlijk geen doen.

Helaas geen klauwieren te zien maar wel een mooi damhert. Zijn nieuwe gewei gaat al weer aardig groeien.
Damhert man


Hij laat ons even een paar mooie plaatjes schieten en gaat er dan vandoor.

Op een kale dode boom gaat een kneu even mooi zitten voor de foto. Ondanks dat zijn borst niet meer zo rood is vind ik het wel een mooi vogeltje

Kneu
Er waren vandaag ook opvallend veel libellen te zien. Alleen stil zitten was er helaas niet bij. Zodra je in de buurt kwam vlogen ze weg. Behalve deze twee die hadden het te druk met elkaar. Helaas staan niet van allebei de vleugels er helemaal op.

Parende libellen
Verderop zien we een mama hert met haar jong. Wat schattig en terwijl wij bedenken waar we het beste kunnen gaan staan om ze ongemerkt op de foto te krijgen, kijken we twee herten in hun kont. Helaas maar gelukkig staat het plaatje wel op ons netvlies. Wat een schattig plaatje zeg!

mama damhert met jong
We gaan nog even kijken bij de boomkikkers en deze keer hebben we bingo! De boomkikker in Nederland zien is best wel bijzonder want ze zijn heel zeldzaam en staan dus op de rode lijst.
Ze zijn maar op een paar plekken te zien, waaronder in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mensen komen dan ook van heinde en verre in de hoop dit kleine beestje te zien.

Ze zitten graag in braamstruiken en meestal op ooghoogte, maar door hun groene schutkleur zijn ze lastig te vinden. Gelukkig maar want er zijn mensen die deze beestjes vangen en mee naar huis nemen of ergens anders zetten omdat de foto dan mooier wordt. Te triest voor woorden vind ik dat, zeker als je weet dat ze en niet tegen de bacteriƫn kunnen die de mens bij zich draagt. Er zijn er nog maar zo weinig, laten we daar dan heel zuinig op zijn.

Boomkikker

We zijn bijna weer bij de uitgang en ik laat nog even de plek zien waar de zandhagedissen te vinden zijn. Er zitten er wel een aantal maar ze zitten niet echt duidelijk in beeld. Wel zien we een hornaar bij een boom. Wat een gigantisch insect is dat zeg...Ik dacht dat ik hem scherp op de foto had maar helaas... De enige die scherp was was deze

Hornaar

Maar daar is niet op te zien hoe groot hij in werkelijkheid is. Het is een wespensoort van wel zo'n 4 cm groot! Even voor het idee toch nog een foto maar helaas is de kwaliteit slecht.


Mooie natuur, goed licht, een camera en een snufje leuk gezelschap zijn de ingrediĆ«nten van een geslaagde wandeling. Dat alles was vandaag aanwezig dus wat mij betreft voor herhaling vatbaar. 

Op terras nog een softijsje tot besluit en dan weer richting huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten