zaterdag 17 januari 2015

Wilde zwanen in het verboden gebied


Wilde zwaanVandaag op tijd de deur uitgegaan want de weerberichten gaven aan dat het alleen in de ochtend mooi zou zijn. José is nog druk bezig met verhuizen dus dan maar weer alleen. Het begon al mooi want op de randweg zag ik heel laag een ooievaar overvliegen. Gaaf om te zien maar helaas niet vast kunnen leggen. Net zoals al die roofvogels die je altijd ziet als je op de snelweg rijdt...Heel frustrerend vind ik dat :)

Het was fris, 3 graden maar de zon scheen dus die maakte het aangenaam. Na 2 weken storm en regen was dat wel een leuk cadeautje. Op de route naar de AWD, ingang Zandvoortselaan zag ik op diverse plekken al bloeiende narcissen. Zo met die zon gaf dat echt een voorjaarsgevoel.

Eerst even naar 'onze' ijsvogelplek gelopen. Helaas hij liet zich niet zien. Het water was ook vrij ruw en dat is niet heel gunstig om te vissen voor ze.
Wel zag ik veel staartmeesjes. Maar door hun drukke gefladder kreeg ik ze niet goed op de foto.

Staartmees
Dit was mijn beste. Maar ze zitten er vaker dus dat lukt vast nog wel een keer.

Genietend van het zonnetje loop ik verder.

Tegen de zon in maar even een beeld van hoe het was
Op de andere ijsvogelplek zie ik een ijsvogel voorbij scheren. Heel snel en fjoetsj! weg is ie weer. Ook een winterkoninkje hipt heen en weer en laat zich niet vastleggen. Heel irritant want hij zit heel dichtbij. Op de dode takken van de ijsvogelkijkwand groeit judasoor.

Judasoor

Ze zijn eetbaar en worden regelmatig gebruikt in Chinese restaurants.

Ik kom een man tegen die regelmatig vanuit Nijmegen helemaal naar de AWD komt en we staan even te praten. Hij vertelt dat hij een wilde zwaan heeft gezien en hij zit in de buurt. Daar wil ik dus wel even gaan kijken. Tot deze winter had ik dus nog nooit gehoord van wilde zwanen en kende alleen de bekende knobbelzwanen.
De wilde zwaan, een echte wintergast en komt uit het hoge noorden van Scandinavië en Rusland.
De snavel van de wilde zwaan heeft een driehoekige gele plek op de snavel en hij is veel schuwer dan onze bekende knobbelzwaan. Ze overwinteren in Nederland in (vrij) kleine aantallen.
Ik ga op zoek. Helaas zit ie te ver weg  en achter een rietkraag in een gebied waar je niet mag komen. Toevallig heb ik volgende week een excursie met de naam "wilde zwanen in het verboden gebied". Ik ga ze dan misschien ook wel te zien krijgen.

Ik blijf nog wat in de buurt van die plek hangen met de hoop nog een vosje tegen te komen maar helaas vandaag zit dat er niet in.


Maar wel weer de boomkruiper en hij poseert ondanks zijn drukke gehip even mooi voor mij.

Boomkruiper


Met zijn forse puntige snaveltje wroet hij tussen het schors op zoek naar voedsel.

Op de terugweg wordt ik nog nog een keer blij verrast...Nog 2 wilde zwanen! Helaas weer in een verboden gebied maar deze keer zit er geen riet voor en kan ik er een foto van maken.

Wilde zwaanGrappig dat ondanks dat ik er zo vaak kom ik toch elke keer weer andere en nieuwe dingen tegen kom. Even later vliegt een grote groep wilde zwanen over en maken een hels kabaal.
Ik twijfel nog even of ik het gebied in zal lopen maar besluit het toch maar niet te doen. Deze zwanen zijn schuw en vandaar dat ze dan ook in dat gebied zitten. Daar worden ze niet gestoord.

Na nog een flink stuk gelopen te hebben kom ik uiteindelijk weer bij "onze ijsvogelplek" aan en helaas laat ie zich nog steeds niet zien. Wel hipt het adhd goudhaantje heel vlug van tak naar tak.
Ik heb er een paar foto's van kunnen maken en dit zijn de besten:

Goudhaantje


Ze hebben veel energie nodig om warm te blijven. Op een koude nacht kan een goudhaantje wel 20% van het lichaamsgewicht kwijtraken om op temperatuur te blijven.... Goh, ik bedenk me nu  dat ik dat ook wel heel prettig zou vinden :)

Het weer is de hele dag mooi gebleven. Stiekem hoop ik dat het morgen ook weer aardig is dan moet ik even gaan bedenken waar ik dan naartoe kan gaan. Misschien wel weer een keer de pier van IJmuiden.

Op het moment dat ik dit blog zit te schrijven begint het te plenzen en te onweren. Wat vanavond valt valt morgen niet zullen we maar denken.

Tot slot nog een paar plaatjes van vandaag:

Koolmees vrouwtje

Het water langs de duizendmeter weg

Damhert

Zijn gewei lijkt wel van glanzend hout4 opmerkingen:

  1. gaaf Miran, je hebt toch e.e.a. kunnen vastleggen, van mooie natuur, mooie kleuren tot allerlei vogels en herten...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja inderdaad José. Het verbaast me dat het iedere keer toch weer anders is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je maakt prachtige en tevens goed becommentarieerde foto's Miranda. Ga vooral door met je mooie hobby...Gr, Ron

    BeantwoordenVerwijderen