dinsdag 22 augustus 2017

Nog een dagje Amsterdamse Waterleidingduinen, maar nu alleen.


Gisteren een dagje alleen naar de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. Wat is dat toch een heerlijk gebied. Zo fijn dat je daar buiten de paden mag.

Als eerste kwam ik daar de Keizersmantel tegen. Deze vlinder verdween rond 1980 uit Nederland als standvlinder. En werd hij alleen af en toe als zwerver gezien. Sinds enkele jaren heeft deze soort zich weer gevestigd. Onder meer in de duinen, de Achterhoek en Zuid Limburg.

Keizersmantel ♂ (Argynnis paphia)
Ik heb nog een tijdje op de ijsvogelplek gezeten maar helaas heb ik die gisteren helemaal niet gezien. Terwijl ik daar zat  heb ik wel een paar plaatjes kunnen schieten van een zwanenkoppeltje. Ze zaten zich mooi te poetsen, dus dat gaf wel leuke plaatjes. Helaas kwam het niet tot badderen.


En ook deze keer had ik mazzel met de vosjes. Niet op dezelfde plek als vorige week maar ook deze lieten zich mooi op de foto zetten.
Het blijft toch ook na al die tijd nog steeds leuk om ze tegen te komen en ze te fotograferen.

Net zoals ik het leuk vind om de zandhagedis met zijn mooie schutkleur te zien

Zandhagedis

Op een eik zitten twee biefstukzwammen. Deze eetbare tongvormige paddenstoel wordt uiteindelijk biefstukrood en scheiden net als biefstuk een bloederig sap af. Meestal is het eind van een boom nabij als er zwammen op groeien maar van deze parasiet gaat de eik eigenlijk nooit dood.
Wat vogels betreft was het gisteren niet echt heel druk. Er waren veel boomleeuweriken te zien...Alhoewel, ze zaten in grote groepen op de grond en je zag ze alleen als ze opvlogen wanneer je in de buurt kwam.

Boomleeuwerik (Woodlark) (Lulluba arborea)
 En jonge spreeuwen heb ik gezien. Verder nog wat roodborsttapuiten maar die zaten te ver weg.

Spreeuw (Starling) (Sturnus vulgaris)
Al met al weer een topdag. Wat zijn er toch dicht bij huis een hoop mooie dingen te zien.

3 opmerkingen:

 1. gaaf hoor Miranda, echt wel weer mooie foto's vind ik ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat ik jullie dinsdag in Elswout tegenkwam, wat een prachtige foto's maak je ! Ben heel wat blogs van je aan het bekijken geweest...klapstuk vond ik de Koekoek met z'n pleegouder...wat een bijzondere ontmoeting! Ook ben ik verrast door de hoeveelheid vogels die je bij het meertje in Duin en Kruidberg ziet, daar moest ik ook maar eens heen...
  Hierbij een linkje naar mijn foto's : https://www.flickr.com/photos/9764147@N02/ Groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Don, dat was inderdaad leuk. Ja de koekoek was een geweldig moment deze zomer. Fantastisch om mee te mogen maken. Dat meer is niet helemaal bij Duin en Kruidberg hoor, eerder in de buurt bij Parnassia. Maar lopend vanaf Duin en Kruidberg kom je wel mooie dingen tegen. Ik heb je foto's bekeken. Ze zijn prachtig! Gaaf nu je ook verteld hebt hoe je dat maakt. Die super scherpe libel vond ik helemaal super! Die fragiele vleugels! Wie weet komen we elkaar nog eens tegen. Groetjes, Miranda

   Verwijderen