zondag 6 augustus 2017

Een weekend anders dan anders in Noord-Brabant



Gisterenochtend om tien over vijf de deur uit omdat ik om half zes had afgesproken in Santpoort- Zuid. Ik zou onverwachts gezellig met José een weekend naar het Brabantse land gaan. De weersverwachtingen waren goed dus we hadden er zin in.
De eerste wandeling zou starten in Helenaveen en zou door de Groote Peel zijn. Een mooi hoogveengebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Hoe dichter we bij Helenaveen kwamen, hoe grijzer het werd en bij Boxtel begon het te spetteren.
Ach...zeiden we nog...Wat nu valt kan straks niet vallen. Dat was een erg positieve gedachte...Te positief. De druppels werden groter en groter en de ruitenwissers moesten zelfs op de turbostand.
En daar sta je dan om half acht in een gehucht in Noord-Brabant. De buienradar voorspelde voorlopig niet veel goeds. Het zou zeker tot half elf blijven regenen met op de radar rode en paarse vlekken. Tja en nu? Na een kop thee in de beslagen auto maar weer gaan rijden en naar Sterksel gereden om te kijken of het daar beter was. Nee natuurlijk! Dan maar naar Helmond, een kop thee/koffie drinken in het hotel waar we pas om drie uur in kunnen checken. In het hotel maar gekeken wat er in de buurt te doen was en een paar dingen uitgezocht. Verder maar zien hoe de dag zou verlopen.
We gingen als eerste maar naar Gemert, naar een vlindertuin.















Ach, het was best leuk en we liepen droog. Vlinders zijn best fotogenieke diertjes.
Na een klein uurtje hadden we het daar wel gezien en zagen we dat het iets lichter werd.
Snel in de auto en plankgas naar Ospel om dan maar een kortere paaltjesroute te lopen in plaats van de 21 kilometer die we eigenlijk in gedachten hadden. Het gebied zag er best mooi uit


Maar het begon al snel te betrekken. De lucht werd donker en die lucht kwam al snel dichterbij.



De app gaf aan dat er regen, hagel en onweer voorspeld was en als iets niet leuk is in een groot natuurgebied  is onweer...Wat moesten we ook alweer doen? Niet onder een boom...Gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar als het onweer dichterbij komt.
De eerste grote druppels vielen al snel maar gelukkig bleef het onweer uit. Bijna geen foto's van de Groote Peel dus. Gelukkig kwamen we een schuilplek tegen en na de wolkbreuk zijn we snel richting de auto gelopen en naar het hotel gegaan.

Vanmorgen naar sterksel gereden voor een wandeling in en rond de Hubertusbossen.
Het weer was vandaag goed en we hebben zelfs een groot gedeelte van de dag in de zon gelopen.

Wat vogels betreft is het komkommertijd. Veel vogels die hier broeden zijn inmiddels vertrokken en het wachten is op de wintergasten. De vogels die er nog zijn houden zich rustig en willen zo weinig mogelijk opvallen want die moeten eerst ruien en opvetten voordat ze vertrekken naar hun overwinteringsgebied. Het verenpak moet natuurlijk in orde zijn om de grote reis aan te kunnen en het opvetten dient als brandstof voor onderweg.

We komen een boompieper tegen.

Boompieper ( Tree Pipit) (Anthus trivialis)

Hé! Wegwezen!


Ben je er nou nog steeds?

Ik zei wegwezen! :)
We lopen langs een weiland waar aardig wat Zonnebloemen staan. Best een vrolijk gezicht. Zeker met de zon erop.

En natuurlijk komen we nog een paar Roodborsttapuiten tegen.

Roodborsttapuit (Stone Chat) ( Saxicola rubicola)
Er zijn wat mooie plekjes in de buurt bij kasteel Heeze


In dit laantje is het al herfst.


Ook blijft er even een klein vlindertje voor mij zitten



En even later ook een juffertje.



Tot slot bracht ook deze wandeling ons langs een stuk heide, De Strabrechtse Heide,  die al mooi in bloei stond. Het was ondanks dat het niet helemaal liep zoals we gepland hadden toch een heel gezellig weekend en ondanks dat onze wandeling vandaag niet helemaal vlekkeloos verliep doordat onder andere de route niet overal even duidelijk was en er wat bomen over de paden lagen toch een heerlijke tocht.



We kijken weer uit naar de volgende wandeling Dan gaan we weer eens een kijkje nemen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Ook leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten