woensdag 24 februari 2016

Vogel(aars)paradijs Starrevaart

Kievit
Vanmorgen maar eens een keer naar een ander gebied gegaan. Ik had op waarneming.nl gezien dat in Leidschendam best een interessante vogelplek was, genaamd de Starrevaart. Wat een ongelooflijk mooi gebied zeg als je het leuk vindt om naar vogels te kijken.
Het was eindelijk weer eens een keer droog al heb ik onderweg wel een paar buitjes gehad maar in vergelijking met de afgelopen maanden was het heerlijk, ondanks de frisse wind.

Ik heb een tijdje in de vogelobservatiehut gezeten en vanuit daar kon ik een aantal leuke foto's maken van o.a. de kievit. Wat is het toch een mooie vogel. En wat heeft ie als het licht erop schijnt prachtige kleuren.

Ik kon er geen genoeg van krijgen om ze te fotograferen. Normaal gesproken zie je ze niet zo dichtbij.

Ook zag ik al 3 grutto's. Deze zijn wel erg vroeg....Of zullen er aantallen in Nederland blijven in de winter.Even later zie ik een mooie wulp staan. Het valt me op hoe groot hij eigenlijk is. Het is de grootste steltloper van West-Europa. Hij wordt wel zo'n 50 tot 60 cm lang. Op de foto's hieronder is duidelijk te zien hoe groot hij is.


Leuk ik had hem nog niet eerder gefotografeerd.
Evenals nonnetjes. Een nonnetje had ik nog niet eerder gezien. Het zijn de kleinste zaagbekken. Een super mooi wit eendje met wat gitzwarte accenten...tenminste het mannetje. Aan het vrouwtje is wel te zien dat het een kleine zaagbek is.

Nonnetje man en vrouw


ze zijn heel actief en beweeglijk. Iedere keer wanneer je ze eindelijk voor je lens hebt duiken ze onder.
Maar uiteindelijk heb ik ze gelukkig wel redelijk op de foto gekregen.

Futen zaten er ook en sommigen hadden al een beetje last van lentekriebels en gooiden hun charmes al in de strijd. Futen staan bekend om hun mooie baltsgedrag. Ik hoop dat over een paar weekjes te kunnen vastleggen.
Even later kwamen er drie zwarte ibissen aangevlogen en ook zij streken neer bij het eilandje. Super mooie vogels zijn het toch.De ibis is hier een dwaalgast en komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied.

Zwarte ibiswanneer je goed naar de foto hierboven kijkt zie je nog een vogel zitten...Maar dan moet je wel heel goed kijken want hij is heel goed gecamoufleerd. Het is de watersnip.
Er was een moment dat alle vogels opvlogen van het eilandje maar de watersnip bleef zitten. Hij valt ook echt niet op.

Watersnip
Af en toe vlogen alle vogels op en was in één keer het eilandje leeg. Ik keek dan of ik misschien een roofvogel zag vliegen maar nee dus...

Verschillende soorten en de zwarte ibissen

Scholeksters en grutto's

KievitenAls ik op het punt sta om de hut te verlaten wijst iemand me op een roerdomp die in de verte het riet induikt. Ik besluit toch nog maar even te blijven....Die vogel staat namelijk hoog op mijn lijstje. Hij vliegt nogmaals op en duikt weer in het riet. Een moment later kijk ik opzij en zie een roerdomp vliegen! Echt gaaf! Ik vraag aan iemand die aan de andere kant van de hut zit of zij hem ziet want hij vloog over de hut heen. Ja hoor en ze ziet ook waar hij gaat zitten....
Geen hele mooie foto maar voor mij voor vandaag mooi genoeg.Ik ben heel blij. Eigenlijk heb ik wel ongeveer alles gezien vandaag wat ik wilde zien....Nou ja, ik kan nog wel soorten opnoemen die ik ook nog had willen zien maar die bewaar ik voor een volgend bezoek daar.

Bij de parkeerplaats loop ik nog een rondje langs een ander pad en hoor alweer volop vogeltjes kwetteren. Heerlijk weer dat voorjaarsgevoel....Ik kan niet wachten op de lente...

Ik ga voor de tjiftjaf

Zanglijster in het zonnetje
 Vlak voordat ik de auto instap krijg ik nog een cadeautje....Een ooievaar vliegt langs.Altijd leuk.
Ik zet mijn autoradio aan en hoor dat we komend weekend voor het eerst sinds oktober weer eens een geheel droog weekend krijgen. Volgens mij zijn we daar wel aan toe.
Ooievaar
4 opmerkingen:

 1. mooi blog; veel mooie soorten, en de roerdomp, je hebt em, ik heb alleen het geluid.
  gr. Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het geluid had ik inderdaad ook al eens gehoord. En gisteren zag ik er gewoon 2 :) Echt een mooi gebied om eens naartoe te gaan

   Verwijderen
 2. Heerlijke serie Miranda,,,,,,

  BeantwoordenVerwijderen