zondag 7 februari 2016

Beautiful BergenGisteren met José een schitterende maar pittige route gelopen in Bergen. De route is van www.demooisteroutes.nl en heet Beautiful Bergen. Echt de moeite waard!
Het weer was saai grijs maar niet koud en wanneer je tussen de bomen liep leek het windstil maar op strand werd de adem je ontnomen door de storm.

De wandeling begon al meteen met een nekkenbreker. Een lange zware helling maar eenmaal boven weer op adem gekomen te zijn kon je genieten van het mooie uitzicht.
Van deze klimmetjes volgenden er nog een paar....Minder hoog maar het maakte de route best pittig.
De mooie vergezichten kreeg je dan als cadeau wanneer je boven was.

We komen onderweg ook nog iets tegen wat we nog niet eerder gezien hadden, nl. rood bekermos.
Heel klein en minuscuul. Zeker niet zeldzaam maar wij hadden het nog niet eerder gezien.

rood bekermos
Rood bekermos is geen mos en ook geen paddenstoel, maar een korstmos.

Ook kwamen we weer een mooie mierenhoop tegen met mooie grote rode bosmieren. Bijzonder toch dat ze bij ons in de duinen niet voorkomen en een paar kilometer verderop wel. Dat komt omdat in Bergen en omgeving de grond kalkarm is en bij ons kalkrijk. Daarom groeit daar ook heide.
duizenden mieren

MierenhoopHalverwege de wandeling....wij hadden toen het gevoel dat we al ver over de helft waren...zijn we even gaan kijken bij Huize Glory. Persoonlijk vind ik de bouwstijl niet mooi maar het is zeker de moeite waard om naar binnen te gaan. Wat een prachtig, stijlvol landhuis zeg! Met een net zo mooi uitzicht vanuit het restaurant.


Het uitzicht vanuit het restauranthet landhuis staat op de hoogste duin van Bergen en dateert uit 1916. Wanneer je de indrukwekkende toren beklimt waan je je in een andere tijd.

We zijn een stuk de toren ingelopen maar het laatste stukje heb ik overgeslagen...Het werd me te hoog.
Na een lekker pittig pompoensoepje en een broodmandje gingen we weer verder. We gingen richting de zee. Wat een storm zeg! Het was druk op strand met wandelaars.

Strand van Bergen
Na een stukje gelopen te hebben kwam er opeens vlak voor ons een zeehondje uit het water.
Helemaal niet schuw keek hij om zich heen en bleef mooi liggen.


Dat maakte de pittige wandeling in de wind nog eens extra goed! Heel leuk om mee te maken.
Na het strand weer een pittige klim door het zachte zand de duinen over om aan het laatste stuk te beginnen.Het was echt een fantastische afwisselende tocht. Moe maar voldaan kwamen we bij de auto aan. Deze gaan we zeker ook nog eens lopen met mooi voorjaarsweer. Dat is een feit!

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie wandeling, flink wat hoogteverschillen zo te zien,maar wel prachtige uitzichten.
    Dat zeehondje is echt geweldig, wat een geluk dat je die zo goed kon fotograferen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen