zaterdag 27 februari 2016

Dagje cultuur snuiven bij kasteel De Haar

Kasteel De Haar
Vandaag een dagje cultuur gesnoven in en rond kasteel De Haar. Het meest luxueuze kasteel van Nederland. We hadden prachtig weer. Fris maar zonnig.


Het kasteel kent een lange geschiedenis en is in de loop van de 14e eeuw gesticht.Het wordt voor het eerst in 1391 vermeld. Na een keer verwoest en herbouwd te zijn is het in de loop der eeuwen heel erg in verval geraakt. Eind 19e eeuw is het gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd. Precies zoals het ooit was.


Voor de aanleg van het park eromheen is zelfs een heel dorp een paar kilometer verplaatst.
Deze huisjes zijn nog geheel in de stijl en de kleuren van het kasteel.


Ook de bomen op het park zijn stuk voor stuk (zo'n 7000 stuks) elders uitgegraven en één voor één naar het park gebracht met een mallejan. De eigenaar wilde namelijk geen jonge bomen maar bomen tussen de 12 en 25 jaar oud om de tuin een volgroeid aanblik te geven. Veel bomen komen van de Utrechtse Heuvelrug en wanneer ze met zo´n boom door de stad Utrecht gingen en ze konden een bocht niet maken, dan werd er gewoon een huisje afgebroken en daarna weer opnieuw gebouwd.


Ook in de tuinen was het dus genieten en door de bloei van duizenden sneeuwklokjes kregen we toch wel echt een beetje een voorjaarsgevoel. Grote witte uitgestrekte stukken bosgrond waren bezaaid met witte bloemetjes. Prachtig! En af en toe stond daar ook een vroeg bloeiende bloesem.

Ook de spechten lieten hun geroffel weer horen. Hij bakent daarmee zijn territorium af en maakt daarmee ook de vrouwtjes duidelijk dat hij wil paren. Het geroffel is een ander geluid dan het tikken met de snavel in de boom wanneer de specht een gat maakt voor zijn nest.
De snelheid van de klap van de snavel tegen de boom kan wel zo'n 40 km per uur zijn. ongelooflijk wat zo'n koppie te verduren krijgt. We hebben vandaag diverse grote bonte spechten gezien....Maar ook....Taraaaah!!...de groene! Die heb ik wel eens eerder zien vliegen en horen roepen maar nog nooit stil zien zitten. Vandaag zelfs twee keer! Bovendien is het me zelfs gelukt om hem op de foto te krijgen. Niet mooi en eigenlijk niet blogwaardig maar ik ga hem er toch opzetten.
Hij zat op wel 50 meter afstand maar ach...Ik heb hem.
Groene specht


Weer een nieuwe vogel die ik kan afstrepen.
Het gaat goed deze week. We lopen verder en genieten van de mooie locatie. Langzaamaan wordt het wat drukker. Er zijn aardig wat toeristen. Wat is het toch altijd lekker om zo vroeg te zijn zodat je altijd voor de grote menigte uit gaat.
We lopen nog wat en zien nog wat bijzondere bomen en boomwortels die we nog nooit gezien hebben.Een geweldige eerste dag van de voorjaarsvakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten