woensdag 22 juli 2015

Weekje Drenthe Deel 1

Hier groeit duurzame gerst voor Heineken bier
Net als vorig jaar heerlijk een weekje naar Drenthe geweest. Ook deze keer weer samen met José.
Op de heenweg zijn we via de Afsluitdijk gegaan en toen besloot ik even een stukje om te rijden. Ik wilde even naar het leuke stadje Franeker.
In Franeker staat het oudste nog werkende Planetarium ter wereld. Gemaakt door Eise Eisinga (1744-1826). Mocht je ooit in de buurt komen dan is dat echt een tip om eens heen te gaan. Heel bijzonder!

Alles loopt nog tot op de dag van vandaag.

Indrukwekkend radarwerk van houten hoepels en schijven  met 10.000 handgesmede spijkers als tanden.

Na onze tussenstop in Franeker gingen we door naar Exloo waar we een huisje gehuurd hadden op park Hunzebergen. Een prachtige omgeving en vanuit het park liep je zo een mooi natuurgebied in.
En dat deden we dan natuurlijk ook meteen de eerste avond.

Wat meteen opviel was het geluid van de geelgors. Die kenden we nog niet. Er zaten er echt veel!
Geelgors
de hele week lang. Elk akkerveld waar we langs liepen hoorden we de geelgors er boven uit zingen.  Ook waren er veel dazen langs de akkervelden. En ze vonden mijn bloed blijkbaar erg lekker want ik ben menig keer gebeten.

Langs het pad achter ons huisje lagen ook graanvelden waar groot een bord in de berm stond met daarop de tekst: Hier groeit duurzame gerst voor Heineken bier. Goudegele rakkervelden. :)

Het was een mooi rondje waarbij we ook een keer de groene specht hebben gezien maar ik helaas niet lang genoeg om hem echt te kunnen waarnemen en laat staan te fotograferen. De groene specht hebben we trouwens de hele week door dikwijls horen "lachen". Met zijn roep lijkt het net of hij de uitlacht.

Nog een mooi en voor mij nieuw vogeltje  dat we tegenkwamen was de grauwe vliegenvanger. Ik mag dus weer een soort wegstrepen. :)

Grauwe vliegenvanger
Helaas niet mooi in de boom maar hij staat er echt wel duidelijk op.

Het is niet te doen om alle wandelingen per stuk te bloggen dus eigenlijk wil ik proberen de hele week in 2 blogs samen te vatten.

De onderstaande foto's waren van de wandeling in Anloo en het Anloërdiepje

Een mooie begroeting of balts tussen 2 ooievaarsHunebed D11
 In tegenstelling tot vorig jaar zijn we dit jaar veel hunebedden tegen gekomen. Dus ik moet er toch even één in mijn blog zetten vind ik. Geen bijzonder mooie bouwwerken maar wel het idee dat dit hier al zo ongelooflijk lang ligt. 3400-3100 voor Christus is dit gebouwd door mensen van de trechterbeker cultuur. (Vroege agrarische cultuur)


Prehistorische grafheuvel
 Ook hier zou je zo aan voorbij lopen. er liggen ook veel prehistorische grafheuvels in Drenthe. Ze zijn gemaakt in de Steentijd bijna 5000 jaar geleden en verhoogd in de Bronstijd 3500-4000 jaar geleden.

Galgwanderveen


Het was die dag warm, heet....en soms ook stoffig :)

Pluimvoetbij

Berenklauw heeft ook mooie kanten

Deze kant is ook best mooi
Het weer was de hele week wat wisselvallig. We hebben best goed wandelweer gehad maar ook best wat regen. En dat ging dan vooral 's nachts door... Daar werden sommige bospaden niet makkelijker begaanbaar door.Maar we hebben ook wel avonden tot laat buiten gezeten.
2 Dagen hebben we wat anders gedaan. 1 Dag naar de stad Groningen omdat de voorspelling tegen viel. En 1 dag naar het Duitse stadje Lingen waar het af en toe behoorlijk plensde.

Lingen (Duitsland)


Door dat vochtige weer schoten de paddenstoelen de grond uit. De grote Stinkzwam (Phallus Impudicus wat ook wel onzelijke penis betekent) is een spons/ schuimachtige holle paddenstoel.

Fallus Erecticus, Of toch zijn echte naam...De grote Stinkzwam 
 Daar kwamen wij achter toen wij er een aantal tegen kwamen in onderstaande staat.Hieronder tot slot nog een paar plaatjes van de mooie natuur in Drenthe.Blue Lagoon


1 opmerking:

  1. Wat een afwisseling, en dat je nu al paddenstoelen ziet......
    Die laatste lijkt wel een bergmeertje, zo blauw
    groetjes ghita

    BeantwoordenVerwijderen