woensdag 22 juli 2015

Een leerzame ochtend bij Vogelringstation Castricum

Jonge Grote bonte specht


Om meer van vogels te weten te komen worden ze geringd. Ik mocht een paar uurtjes mee lopen met 3 vrijwilligers van het Vogelringstation Castricum.

 Om 7 uur vanmorgen afgesproken bij de hut van de vogelringers. José was verhinderd dus was er iemand anders zo vriendelijk om gezellig mee te gaan. Haar naam wil ze verder niet genoemd hebben omdat niemand mag denken dat ze het ook maar een klein beetje leuk vindt...Van nu af aan noem ik haar in deze blog J.  :) Hahaha... Ik kan dit allemaal makkelijk zo neerzetten omdat ze dit verhaaltje toch vast niet gaat lezen. En niemand mag dit aan haar voorlezen want dan heb ik ruzie... :)

Ik liep met J. vanaf de Hoep naar het infiltratiegebied op zoek naar de hut van het vogelringstation.
De zon was net op en kleurde de lucht mooi goudgeel.
 Na wat heen en weer geloop en gezoek vonden we de hut verstopt achter een duin.

Meteen toen we binnen kwamen lieten ze al een leuke vangst zien. Een jonge grote bonte specht.

 Prachtig om eens mee te maken en ze eens van dichtbij te zien.

Het Vogelringstation Castricum is al sinds 1960 actief met ringen van vogels. De vinkenbaan heeft een aantal slag- of klapnetten. Hiermee worden overdag trekkende vogels zoals piepers, leeuweriken, maar ook steltlopers gevangen. Verder staat er een permanente mistnetopstelling in verschillende habitat  * Open rietland en wat struweel,
             * Aan de rand van een bos,
             * en droog duinstruweel met abelen.
(Informatie over genomen van de site van het vogelringstation)

De vogels die gevangen worden, worden bekeken,uiteraard geringd (als ze dat nog niet zijn), gewogen, Er wordt gekeken of ze al aan het ruien zijn en of ze al genoeg vet hebben om de trek naar hun overwinteringsgebied aan te kunnen.

Kleine KarekietAlles wordt zo snel mogelijk maar uiteraard met beleid gedaan om de vogels zo min mogelijk stress te laten hebben. Daarna worden ze weer snel losgelaten.

De Kneu We lopen een aantal keer, de droge en de natte ronden en mij werd verteld dat de vangst vandaag magertjes was. Het maakte niet uit, ik vond dit geweldig! En wie weet mag ik ooit nog eens meelopen en zijn er dan ook "bijzondere" soorten te zien.

Grasmus

Grasmus

Kleine karekiet en rietzanger

Jonge Roodborsttapuit

Ook zit er een bijzondere vlinder in het net. Eerst dacht ik dat het een Hornaar was maar Richard wist me te vertellen dat het een Hornaarvlinder was. Ik had deze nog nooit gezien en had er zelfs nog nooit van gehoord. Later vandaag heb ik te horen gekregen dat het zelfs geen hornaarvlinder was maar de in ons land zeer zeldzame Gekraagde wespvlinder. Er zijn verspreid over het land slechts enkele waarnemingen.

Zeer zeldzame gekraagde wespvlinder

 Ook attendeerde Richard me op een super grote kever. Een julikever. Op het vliegend hert na de grootste keversoort van ons land. Deze kunnen een heel angstaanjagend sissend geluid maken.


 Opeens denk ik terug aan de tijd toen ik net op mezelf woonde. Ik was een jaar of  20 en had leuk op de galerij een bloembak hangen voor mijn keukenraam. Op een morgen zaten er allemaal super grote kevers in... Ook op mijn keukenraam en op de ramen van de balustrade. Er was een hele zwerm geland. Ik probeerde ze met een plantenspuit weg te jagen maar in plaats van weg te vliegen, gingen de vleugels omhoog en begonnen ze heel hard te sissen.
Ik heb naar de gemeente gebeld en gezegd dat er kakkerlakken op de galerij zaten. Ik wist wel dat het eigenlijk iets anders was dus de witte stippen heb ik niet genoemd. Maar ik vond wel dat ze NU! weg moesten...Even later stopt er een auto en stappen er 3 maanmannetjes uit. Grote witte pakken met flessen op hun rug....Ze komen naar de 3e verdieping en beginnen hard te lachen als ze zien wat het is. Ja mevrouwtje...Dat zijn nou Goliathkevers! Die komen met de warme wind mee uit Afrika. Nu pas....28 jaar later besef ik dat het geen Goliathkevers waren maar Julikevers. De maanmannetjes hebben de kevers voor mij uit mijn bloembak gehaald en ook gezorgd dat de galerij kevervrij was....Nu achteraf hoop ik dat ze niet dood gespoten zijn, maar toen kon me dat niks schelen...Ik vond het monsters...

Maar ik dwaal af... Ook een mooie winterkoning zat in het net en ontkwam niet aan een ring.

Winterkoning

 Geen van de vogels had al genoeg vet op de buik om de grote trektocht aan te kunnen.
Ze kunnen dus nog niet weg.

Jonge witte kwikstaart
 De meeste gevangen vogels vandaag waren juveniel.
Rietzanger

Rietzanger


rietgors

Rietgors

Zwartkop man

Tuinfluiter

Tot slot zien we op de terugweg nog een mooie gekraagde roodstaart vrouw of juveniel in een struik zitten.


Gekraagde roodstaart.
 ik vond het super leuk om mee te maken en wil ze alsnog bedanken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten