zaterdag 7 maart 2015

Gooise bergen

Tafelbergheide


Vanmorgen om 7 uur met José vertrokken naar Naarden om daar een wandeling te lopen van www.demooisteroutes.nl. met de naam 'Gooise Bergen'. De vooruitzichten voor dit weekend waren goed. Dubbele cijfers tot wel 14 graden werden er voorspeld. Na 2 weken in de lappenmand te hebben gezeten konden we weer lekker de natuur in.

De titel van de wandeling, 'Gooise bergen' beloofde een pittige wandeling à la Utrechtse Heuvelrug....dachten we...:)

De vogels waren meteen vanaf het begin volop aanwezig. Wat een gekwetter. Je kan echt merken dat er voorjaarskriebels zijn. Veel spechten waren er te zien en te horen maar ook staartmeesjes, vinken, boomkruipers en boomklevers waren er te zien en te horen.

Boomklever

Boomklever

Boomkruiper


Nederland dankt zijn mooie natuur op de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug aan de stuwwal die tijdens de ijstijd gevormd werd.De uitloper van deze wal is het Gooi. Een bijzonder kenmerk van het Gooi zijn de 'bergen' die op zeer onverwachte plekken voorkomen. De hoogte varieert van 9 tot 36,4 meter.

In een vlak heideveld doemt opeens aan onze linkerhand een heuveltje op wat de hoogste berg en tevens één van de hoogste punten van Noord-Holland blijken te zijn. Deze 'berg' heet de Tafelberg en is 36,4 meter hoog. Ik zal even een foto laten zien van de berg en het uitzicht en jullie zullen dan waarschijnlijk snappen dat wij wel even moesten lachen.

De Tafelberg

Uitzicht vanaf de Tafelberg
Wij hebben hogere 'bergen' getrotseerd de afgelopen jaren. Wat wel grappig is als je bovenop staat is het idee dat dit 2000! jaar geleden opgeworpen is door een groep mensen die daar hun religie wilde beleven. Wat zal zich daar de afgelopen 2000 jaar allemaal hebben afgespeeld.

Het was een bijzondere wandeling met mooie bosgebiedjes, heideveldjes en akkertjes. Die verkleinwoorden heb ik gebruikt omdat het stuk voor stuk kleine gebiedjes waren. We bleven toch voor een groot gedeelte wel echt in de buurt van de bewoonde wereld en daardoor kwamen we behoorlijk veel mensen tegen en veel te veel loslopende honden. Dat vonden wij wel een nadeel. maar dat neemt niet weg dat we heerlijk gelopen hebben.Ik kan bovendien weer een voor mij 'nieuwe soort'  toevoegen aan mijn lijstje gefotografeerde vogels: de boomleeuwerik.

Boomleeuwerik

Boomleeuwerik
Ik dacht dus dat het een veldleeuwerik was maar kreeg via waarnemingen te horen dat het een boomleeuwerik is. Die staat niet zoals de veldleeuwerik op de rode lijst. Verschil is dat de boomleeuwerik een kortere staart heeft iets zandkleuriger is. Het is en blijft soms lastig om bepaalde soorten uit elkaar te houden.

De veldleeuwerik staat inmiddels op de rode lijst. Daar dit vroeger één van de meest algemene broedvogels van Nederland was, is sinds begin jaren 70 het aantal broedparen met 95% afgenomen. In de winter trekken ze naar het zuiden en vanaf februari of maart komen ze weer terug. Ik heb dus de eerste zomervogel weer gefotografeerd.

En toen kwam de zon...


Halverwege onze wandeling kwam de zon door en kroop de temperatuur meteen flink omhoog. Heerlijk weer deze tijd. het vooruitzicht dat alles nog in het verschiet ligt. Mooie wandelingen, terrasjes, en lekker wandelweer.

De laatste 'berg' die we tegen kwamen was de Eukenberg met uitzicht op het Gooimeer.

Gooimeer


Uitzicht vanaf de Eukenberg
Deze berg is slechts 14 meter. Deze berg is anders dan de andere bergen, pas in de Middeleeuwen opgeworpen. Ze dienden als baken voor Zuiderzeeschippers. Later kwam de berg in handen van Amsterdamse kooplieden die er een theekoepel op lieten zetten.

Al met al een heerlijke wandeling. Veel vogels gezien. Zelfs nog een aantal ijsvogels. Helaas waren ze te snel voor de camera en ook opvallend veel roofvogels.

Morgen belooft weer een mooie dag te worden dus zo lekker naar bed want de wekker gaat weer vroeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten