zondag 12 oktober 2014

Elswout

De dag begon grijs maar op het moment dat ik de deur uit ging brak de zon door. Ze zeggen wel eens dat je krijgt wat je toekomt maar zo voelde het wel heel even. José opgehaald en richting Elswout in Overveen. Ik vind het zo'n prachtig landgoed, net een sprookjesbos.
Na 200 meter lopen was het al tijd voor een break...(een sanitaire wel te verstaan maar we hadden meteen een excuus) We liepen langs de Oranjerie en het terras met lounchesets zag er wel heel uitnodigend uit. Tijd voor een thee en een cappuccino...Het is tenslotte vakantie.

Maar als het geen herfstvakantie zou zijn hadden we vast wel een ander excuus verzonnen.
Het zonnetje, potje thee, schaaltje overheerlijke bonbons....wat bleef staan als etalagemateriaal want daar krijg je gaatjes van in je kiezen ;)...een heerlijk muziekje op de achtergrond en uitzicht op...De appeltjes van  Oranjerie. Volgens mij heet dit genieten.

Het was gelukkig niet zo heel druk maar dat veranderde helaas al vrij snel. Op zo'n moment weet je weer wat de reden is waarom wij altijd of heel vroeg in de ochtend gaan of vroeg in de avond rond etenstijd...Maar als de dagen weer korter worden is het niet anders.


Aan de ene kant was het echt herfst, maar ook nog opvallend groen waardoor het ook wel aanvoelde als voorjaar. Dat gevoel hadden de vogels denk ik ook...We hebben tientallen vinken, pimpelmezen, koolmezen en boomklevers en een aantal spechten gezien maar ze bleven geen 3 seconde stilzitten...helaas.Iedere keer wanneer ik mijn camera scherp stelde stond er een kale tak op de foto.
Het roodborstje bleef gelukkig wel zitten en die staat er dan ook best mooi op...

Ook opvallend waren de vele bomen waar tonders op zaten. Een tonder is een hoefvormige zwam of schimmel die groeit op dode en halfdode bomen. Ze kunnen wel tientallen jaren oud worden Bijzonder is dat de tonderzwam wanneer een boom omvalt uiteindelijk ook een kwartslag draait waardoor de bolle kant weer boven zit en de platte kant onder.Vroeger werd deze zwam gebruikt voor verschillende doeleinden: Het maken van vuur, de kern werd gebruikt voor het maken van dameshandschoenen en wondlappen en het werd gebruikt bij de behandeling van Tuberculose. Tegenwoordig wordt het in Roemenië en Hongarije nog steeds gebruikt om hoofddeksels van te maken. Je mag dit meteen weer vergeten, ik ga jullie niet overhoren maar ik vind dit soort dingen altijd leuke weetjes. Af en toe lopen we mee met een natuurgids en dan vertelt hij iets wat dan blijft hangen en wat je leuk vindt om door te vertellen.

Door het huidige zachte weer zijn er naast de paddestoelen ook nog steeds bloemen te vinden.Geen lange wandeling deze keer maar wel genoten van het prachtige weer. Van mij mag het tot maart zo blijven. Graag zelfs! 
Tot slot nog een paar foto's van mooie dingen die we onderweg gezien hebben en dan kijken wij weer uit naar onze volgende mooie wandeling.
Buizerd

En het regent zonnestralen


Krakeend

Herfstpaden maar ook nog veel groen op 12 oktober

Geen opmerkingen:

Een reactie posten