zaterdag 24 februari 2018

Grote kruisbekken en sijsjes tijdens de Leersumse zwerftocht

Grote kruisbek ♀ (Parrot Crossbill) (Loxia pytyopsittacus)

Vanmorgen om half 7 bij José om samen de "Leersumse zwerftocht" van www.demoositeroutes.nl te lopen. Wat een super gave wandeling. Het was in het begin echt ijskoud. De thermometer gaf -4 aan maar de wind maakte dat het veel kouder aanvoelde. Maar met veel laagjes aan was het wel goed te doen. Handen in de zakken en lekker doorlopen.


Op een gegeven moment hoorde ik een voor mij onbekend geluidje. Een paar vogeltjes fladderde voorbij en gingen verderop in een boom zitten.
Het bleken sijsjes te zijn. Leuk, want die komen we niet zo vaak tegen.Sijs (Eurasian Siskin) (Carduelis spinus)
Ik was al blij met deze soort maar zou nog blijer worden.

Bij deze wandeling adviseerden ze waterdicht schoenen. Aangezien het gevroren had kozen we ervoor om deze route toch te lopen met onze gewone schoenen. Gelukkig maar dat we dat vorige week niet hadden gedaan want dan zouden we niet met droge voeten thuis gekomen zijn.

Wat een prachtig gebied zeg dat Leersumse veld! Allemaal moerassen en vennetjes.
Iedere keer weer verrassend wat Nederland veel verschillende soorten landschappen heeft. Mensen die niet veel door de natuur lopen zullen volgens mij vaak denken, een bos is een bos en wat maakt het nou uit waar je loopt. Vroeger dacht ik dat zelf namelijk ook. Maar sinds 2010 weet ik beter. Geen duin- of bosgebied is hetzelfde.

Ik zag een vogel voor mij de boom in vliegen en zag een groenige kleur...hij oogde best groot, dus ik vroeg me af wat het was. Ik maakte een foto en zoomde in....Yes, nog een leuke! De grote kruisbek ♀. Helemaal niet zo'n grote vogel, maar door de forse snavel oogde ze best groot.

Mijn vingers vroren er zowat af maar dat kon me even niet schelen...Dat had ik er graag voor over. Deze zat zo mooi te poseren!

Grote kruisbek (Parrot Crossbill) (Loxia pytuopsittacus)En even later ook een mannetje ♂


Ik was natuurlijk helemaal blij. De grote kruisbek, niet te verwarren met de gewone kruisbek, is namelijk best zeldzaam in Nederland.Dit vriendelijk ogende kunstwerk kwamen we ook nog tegen.


Zo rond 1 uur hebben we lekker ruim een half uur uit de wind, in de zon, op een bankje zitten lunchen en lekker even met onze ogen dicht achterover van de zon kunnen genieten. Het voelde als voorjaar. Heerlijk!Al met al dus weer een super mooie wandeling en weer een stukje Nederland leren kennen.

2 opmerkingen:

 1. Piet Wezelman25/2/18

  Onvoorstelbaar wat maak je toch mooie reportages.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ghita Pluijmaekers12/3/18

  Wat heb je de grote kruisbekken mooi erop staan.
  Maar ik vind ook de landschaps foto's erg mooi,vooral de laatste twee met dat glooiende paadje

  BeantwoordenVerwijderen