zondag 1 april 2018

Laatste winterwandeling van 2018 in de Amsterdamse WaterleidingduinenIk loop een beetje achter met het bijhouden van mijn blog. Er werd een koude nacht voorspeld van 3 op 4 maart. Nou was het al een tijd behoorlijk koud dus eigenlijk hoopte ik op veel bevroren kanalen om de ijsvogel makkelijker te kunnen vastleggen op de foto.
Peter ging gezellig met mij mee. Het was voor hem de eerste keer in dit super mooie gebied en hij was dan ook blij verrast.


Er waren aardig wat vogels, waaronder heel veel watersnippen. Helaas was het niet gelukt om ze te fotograferen.

Ook de dodaars is altijd leuk om tegen te komen. Het kleinste fuutje met de hinnikende baltsroep, was langzaam onderweg om zijn zomerkleed weer te krijgen.
Dodaars (Little Grebe) (Tachibaptus ruficollis)


De ijsvogel kregen we helaas niet te zien. De meeste kanalen waren ondanks de vorst gewoon open. 

Ongelooflijk helder water
Het weer was die dag best lekker. Na veel kou voelde het even als voorjaar. En wat kan je daar dan ongelooflijk van genieten.

Kramsvogel (Fieldfare) (Turdus pilaris)
Grappig om te zien was de ijslaag tussen het riet en daaronder te zien dat de waterstand nu aanzienlijk lager was .


De andere soorten die we gezien hebben zijn onder andere putters, sijzen, grote zaagbek,  wintertalingen, een dode zilverreiger en voor mij voor het eerst in de AWD een lepelaar. Die ben ik uiteraard wel vaker tegen gekomen maar nog nooit in de AWD.

Je ziet iets groots wits, dus je denkt in de eerste instantie aan een zwaan maar een lepelaar is natuurlijk net iets leuker...

Lepelaar (Eurasian Spoonbill) (Platalea leucorodia)Lepelaars hebben meestal één legsel van 4 eieren, waarvan meestal maar één jong groot wordt. De lepelaar is één van de beschermsuccessen van de Vogelbescherming. In 1970 waren er nog maar 170 broedparen in ons land. Inmiddels zijn dat er nu rond de 3000.

Grote zaagbek vrouw (Goosander) (Mergus merganser)
Nog een paar mooie landschapsplaatjes
Het was een heerlijke wandeling. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen volgende keer zonder ijs want we verlangen inmiddels wel naar dubbele cijfers in combinatie met zon.
3 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke serie, en die lepelaar...in de AWD, geweldig..wat leuk, van mij mogen er meer komen hoor, want hoe meer soorten in het gebied, hoe leuker. Wat laat je de kou goed zien in je foto's....maar de laatste winterfoto's van 2018......... december komt er nog aan he ...dus wie weet krijg je dan weer winter.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is waar hahaha. Maar voor nu even de laatste hoop ik voor de zomer

   Verwijderen
 2. Heerlijk....en vooral die Lepelaars, geweldig........

  BeantwoordenVerwijderen