zondag 1 april 2018

Egmonds Pracht

Heggenmus (Dunnock) (Prunella modularis)
Vorige week zondag met José een mooie wandeling gelopen van www.demooisteroutes.nl genaamd "Egmonds Pracht". De tocht deed zijn naam eer aan.
Het begon vrij mistig maar dat trok langzaam weg. Maar ook grijs mistig weer kan wel mooie plaatjes geven...Ook het landschap met verschillende bomen gaf een mooi kleurenpalet
We zagen nog een bewijs dat de lente nu echt begonnen is...
Ik kan bijna niet wachten totdat alles weer mooi fris groen. Alhoewel de vogels dan bijna niet meer te zien zijn...

Ook zagen we een zilverreiger die ons wel heel dichtbij liet komen. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. Deze tijd van het jaar zijn ze echt op hun mooist.
Omdat een deel van de route was afgesloten door het broedseizoen, waren we genoodzaakt een groter stuk over het strand te lopen i.p.v. de 2,5 kilometer die in de wandeling beschreven stond werden dat er 4,5.


Langs de vloedlijn lag een stuk ruggenwervel.Ik ga er maar van uit dat het van een zeehond is.
Scholekster (Eurasian Oystercatcher) (Haematopus Ostralegus)
 Rond het begin van de twintigste eeuw werden veel grote sterns gedood om de fraaie veren voor dameshoeden. Hun eieren werden geraapt voor consumptie. Toen dat werd verboden groeiden hun aantallen enorm. Daarna namen die aantallen weer enorm af door lozing van landbouwafvalstoffen van bestrijdingsmiddelen.
Grote stern ( Sandwich Tern) (Sterna sandvicensis)

Bijschrift toevoegenDrieteenstrandloper (Sanderling) (Calidris alba)


Eenmaal weer in het duingebied zagen we ook nog twee wilde zwanen. Leuke waarneming. Ik dacht eigenlijk dat ze al weer terug waren naar het hoge noorden. Het zou leuk zijn als ze bleven broeden. Dat zou wel heel uniek zijn. Er zijn maar een paar broedparen in Nederland.

Wilde zwaan (Whooper Swan) ( Cygnus cygnus)
Ook hebben we de eerste Tjiftjaf weer gehoord en ook gezien. En graspiepers, ook die waren volop aan het baltsen.

Zanglijster ( Song Trush) (Turdus philomelos)

Heggenmus (Dunnock) (Prunella modularis)


En op een aantal plekken in het duin krokusjes. Dat ziet er tussen dat grove landschap best kwetsbaar uit.Tot slot nog twee roofvogels. Geen geweldige kwaliteit maar een sperwer komen we niet zo heel vaak tegen. Meestal zien we alleen buizerds.


Sperwer (Eurasian Sparrowhawk) (Accipiter nisus)

Buizerd (Common Buzzard) (Buteo buteo)
Een super wandeling, mooi afwisselend landschap, veel gezien. Kortom voor herhaling vatbaar.

1 opmerking:

  1. Wat een gave serie, een mooi duingebied ook. Gaaf die zwarte stern, die heb je heel mooi erop gezet, die ging er niet vandoor. Ook leuk dat je nog een wilde zwaan hebt gezien, in de AWD waren ze maar zo kort, echt jammer dat je ze daar bijna niet meer ziet.
    Ook leuk die drieteenstrandlopertjes.... ik heb weer met plezier je blog bekeken
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen