zondag 30 juli 2017

Dag 1 van 2 heerlijke dagen op de Sallandse Heuvelrug

Roodborsttapuit (Stonechat) (saxicola Rubicola)
Afgelopen woensdagochtend om 6 uur José opgehaald om een paar dagen te gaan wandelen. De eerste twee dagen op de voor ons nog onbekende Sallandse Heuvelrug. Het was goed wandelweer dus we hadden er zin in.

Ik had een mooie tocht uitgezocht bij www.demooisteroutes.nl  met de naam "Verrassend Salland" Het werd inderdaad een verrassend mooie tocht. Wat is het daar prachtig zeg! Op naar Nijverdal.

José zag al meteen een hazelworm. Het was goed dat de zon erop scheen anders hadden we hem zomaar over het hoofd kunnen zien.

Hazelworm ( Slow Worm) (Anguis fragilis)



Even daarna kwam de wandeling langs voormalig Rijkswerkkamp Twilhaar. Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit van gehoord. Kamp Twilhaar is in 1940 gebouwd om onderdak te bieden aan werkloze mannen, die aan de slag moesten op de Sallandse Heuvelrug. Twee jaar lang verbleven werkloze vissers en zeelieden uit de buurt van Katwijk en Scheveningen, tot zij plaats moesten maken voor Joodse dwangarbeiders.



In oktober 1942 werden de Joden onder het mom van gezinshereniging vanuit Twilhaar naar kamp Westerbork gestuurd.

Altijd weer bijzonder om in mooie natuurgebieden een klein beetje van cultuur en geschiedenis mee te krijgen.

We hebben echt enorm veel vogels gezien die twee dagen op de Sallandse Heuvelrug. Enorm veel roofvogels die ik helaas nooit mooi op de foto kreeg. De hele wandeling waren ze te horen.

Een boomklever die druk bezig was met schors van een boom.
Boomklever ( Eurasian Nuthatch) ( Sitta europaea)


Enorm veel Grote bonte spechten en dan met name heel veel jongen. De jongen zijn te herkennen aan hun rode pet.

Grote bonte specht ( Great Spotted Woodpecker) (Dendrocopus major)
Maar we kwamen daar niet alleen voor de vogels. Ook de vergezichten waren daar prachtig!!




De hei begon al een beetje roze te kleuren. Wat zal het hier volgende maand schitterend zijn! We dwalen verder over mooie paadjes en door dalletjes van de Sprengerberg en de Noetselerberg.





De Sallandse Heuvelrug is ontstaan  gedurende de Saale-IJstijd, 200.000 tot 130.000 jaar geleden. Een gletsjertong is vanuit Scandinavië de rivierendelta van de Rijn binnengedrongen en heeft een 25 km. breed en 50 tot 100 meter diep bekken gevormd. Aan de zijkanten van het Veluwemassief en de Sallandse Heuvelrug opgestuwd.

We krijgen nog een paar leuke cadeautjes die dag. Ik zie in de verte een mooie grauwe klauwier zitten. Voor mij een heel leuk soort want het is de tweede keer dat ik hem zie. Een mannetje had ik ook wel leuk gevonden maar dit vrouwtje maakte mij toch ook wel heel erg blij!

Grauwe Klauwier ♀ (Red-backed Shrike) (Lanius Collurio)



Ook de goudvink, die we al iets vaker gezien hebben is voor ons een leuk cadeautje. Het vrouwtje wilde helaas niet op de foto en bleef met haar kop achter een dikke tak zitten.
Goudvink (Eurasian Bullfinch) (Pyrrhula pyrrhula)
We kwamen ook nogal wat zandhagedissen tegen. Eigenlijk waren we gefocust op slangen als de zon doorkwam maar het bleef bij een paar zandhagedissen. Ook leuk!

Zandhagedis (Lacerta agilis)
Ook mocht uiteraard de Roodborsttapuit niet ontbreken. Die komen we volgens mij elke wandeling waar dan ook in Nederland volop tegen.

Roodborsttapuit (Stonechat) (saxicola Rubicola)


En paddenstoelen....Je zou bijna denken dat de herfst is begonnen. Enorm veel hebben we er gezien. Vooral tijdens wandelingen op de andere dagen.

Een enorme zwavelzwam, ook wel boskip genoemd, hij te eten is en naar kip smaakt. Ik ga het niet proberen hoor. Ik hou het bij champignons uit de supermarkt.
Zwavelzwam ( Sulfur Fungus) ( Laetiporus sulphureus)
 Ook een aantal prachtige paarse Amethistzwammen. Ook deze soort is eetbaar maar met paddenstoelen blijft het gevaarlijk. De meeste eetbare soorten hebben een look-a-like die giftig is.
Rodekoolzwam (Red Cabbage Mushroom) ( Laccaria amethystina)


We komen nog wat graspiepers tegen

graspieper ( Meadow Pipit) (Anthus pratensis)


Even later lopen we door een stukje bos waar echt van alles zit. Onder andere groene spechten, die ik niet op de foto krijg. Maar ook de zwartkop (waarvan het vrouwtje een bruine pet heeft) en de mooie kuifmees. Zo kom ik hem in die 6 jaar nooit tegen en dan opeens dit jaar al 3 keer op de foto!

Kuifmees (European Crested Tit) (Lophophanus cristatus) en Zwartkop ♀ ( Eurasian blackcap) (Silvia atricapilla)



Maar dat was nog niet alles want even verderop zit ook een mooi sijsje. Deze had ik nog nooit voor mijn camera gehad. De naam doet denken aan een heel veel voorkomend soort maar in het westen van ons land is het een zeldzaamheid.

Sijsje ♀  (Eurasian Siskin) (Spinus spinus)
Dan op de valreep toch nog een buizerd op niet al te grote afstand in een boom.

Buizerd ( Common Buzzard) (Buteo buteo)
En tot slot nog wat plaatjes van de mooie omgeving.





Een geweldige wandeling van 20 kilometer waar we uiteindelijk de hele dag over hebben gedaan omdat we zo veel moois gezien hebben. De moeite waard om eens heen te gaan. Later volgt het blog van dag 2 in dat mooie gebied. 

5 opmerkingen:

  1. Piet Wezelman30/7/17

    Ook dit was meer heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow wow ....zo was het! geweldig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. prachtig verslag, de omgeving is erg mooi, ik ben daar zelf eens in september geweest, toen de hei nog in bloei stond, maar zoveel vogels als jij had ik toen niet gezien. Wat een soorten en ook nog op de foto, vooral de grauwe klauwier en goudvink zijn natuurlijk geweldig, maar ook kuifmees en zwartkop samen is gaaf
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fantastisch Miranda en wat een ruimte......

    BeantwoordenVerwijderen