dinsdag 20 december 2016

Zondagmiddag in de Amsterdamse Waterleidingduinen


Zondagmiddag ben ik na een ochtendje sporten lekker naar de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. Het was al zo'n tijd geleden dat dat ik daar geweest was. Echt al maanden...
Via de ingang Zandvoortselaan loop ik naar binnen. Al heel snel zie ik door mijn verrekijker dat er vier goudvinken in een boom zitten. Ik probeer dichterbij te komen maar helaas bleef de afstand erg groot.

Goudvink  ♂ (Bullfinch) (Pyrrhula pyrrhula)


Die zie je niet zo vaak...Ik tenminste niet.

Een stukje verderop had ik weer geluk. Een goudhaantje bleef even lang genoeg zitten om een foto te maken. Dat is best bijzonder voor zo'n adhd-vogeltje.
Wat zijn die beestjes snel. Europa's kleinste vogeltje. 8.5 cm en een gewicht van vaak niet meer dan 5 gram. Eigenlijk mag het woord "gewicht" hier niet voor gebruikt worden.
Ze zijn er volop maar toch had ik ze tot een paar jaar geleden nog nooit gezien. Ze zijn klein, snel en hun zang bestaat uit kleine roepjes van hoge tonen. Wanneer je gefocust rondloopt zie en hoor je ze zeker maar loop je al wandelend te kletsen dan loop je ze zo voorbij.

Goudhaantje ( Goldcrest) (Regulus regulus)
Het was mooi weer en inmiddels middag dus druk in het gebied. Ik ben blij dat ik de weg daar weet waardoor ik lekker rustig uit het zicht van iedereen rond kan lopen.

Jammer genoeg zag ik een Grote Zilverreiger te laat. We schrokken van elkaar maar gelukkig kon ik hem nog net op de foto zetten. Wel leuk want ik heb deze vogel nog niet eerder gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Grote Zilverreiger. ( Great Egret) (Ardea Alba)
Op dood hout groeien Berkenzwammen ook wel Berkendoder genoemd. Een berk waar deze zwam op groeit kan het wel vergeten en gaat onherroepelijk dood.

Berkenzwam


Na maanden niet geweest te zijn vroeg ik me af of ik nog veel damhertjes zou tegen komen. Er wordt immers op hen gejaagd dus de kans was aanwezig dat ze schuwer zouden zijn dan voorheen.

Maar dat was dus niet zo. Het waren er voor mijn gevoel niet veel minder dan normaal.
Ik blijf ze altijd aandoenlijk vinden, die mooie Bambi's.Ook opvallend veel Buizerds kwam ik tegen. De meest algemene roofvogel van ons land.

Buizerd (Common Buzzard) (Buteo buteo)


Iedere keer viel mijn oog erop maar zat hij te ver weg.
Ook de Wilde zwanen zag ik voorbij vliegen. Zij komen met veel kabaal al toeterend aangevlogen. Altijd leuk om deze wintergast weer te zien.

Wilde zwaan (Whooper Swan) (Cygnus cygnus)


Helaas mocht ik zondag de IJsvogels en de vossen niet begroeten. Ik ben er ook niet heel lang gebleven want ik had nog andere verplichtingen maar heb zeker genoten van mijn tijd in het prachtige gebied.1 opmerking:

  1. prachtige momenten heb je vastgelegd, de goudvink,wat gaaf zeg,die heb ik nog nooit gezien.
    De snelle kleine goudhaan.....wat een hyperactief beestje. Ik had laatst 40 foto's waarvan er maar 1 scherp was (ook 20 lege-tak-foto's),jij hebt dit vogeltje ook prachtig. En verder de roofvogels, leuk hoor. En het licht in de landschaps foto's vind ik mooi.
    Voorlopig kan ik niet naar de AWD (feestdagen en werken, dus volgend jaar weer) maar als ik dit zie krijg ik zo weer zin om te gaan
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen