vrijdag 30 december 2016

Kamp Westerbork met de Kruisbek. Dag 1 van 3 heerlijke dagen in Drenthe.

De omhoog gebogen rails als teken van verwoesting en wanhoop. De ontwerper van dit monument, Ralph Prins, zat zelf in dit doorvoerkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Afgelopen dinsdag zijn José en ik in de auto gestapt voor een minivakantie in Drenthe. We gingen via de Afsluitdijk om het vakantiegevoel compleet te maken. Lekker rustig en bovendien een mooie route.  Dag 1 wilden we weer eens bezoekje brengen aan kamp Westerbork. Daar zijn we al eerder geweest maar wilden we beiden nog wel een keer naartoe want het had indruk gemaakt. Na de auto bij het restaurant/museum te hebben neergezet zijn we lopend naar het Kamp gegaan. Onderweg moet je je telefoon uitzetten want je komt door de storingsvrijezone van Astron. De Westerbork Synthesis Telescope (WSRT).

De 14 antennes staan in oost-west richting opgesteld over een lengte van 2,7 km. 
De WSRT is in 1970 in gebruik genomen en wordt nog steeds voor sterrenkundige waarnemingen gebruikt.

Vlak daar tegenaan ligt het kamp. Vanuit kamp Westerbork deporteerde de Duitse bezetter tussen 1942 en 1945 meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma naar de kampen in Oost-Europa. 


Wanneer we voor de treinwagon staan en luisteren naar de namen die opgenoemd worden met de leeftijden erbij bekruipt ons een meewarig gevoel. En het komt nog meer binnen wanneer er in dat rijtje een aantal personen worden opgenoemd met dezelfde achternaam als José.


Op de appèlplaats staan De 102.000 stenen. Deze stenen met davidster staan symbool voor de vermoorde gedeporteerden.

Monument "De 102.000 stenen". 
Foto uit de oorlog van de Hoofdstraat. 
Ondanks dat er veel weg is en lang niet alles origineel is, krijg je hier wel degelijk een idee van hoe het eruit gezien moet hebben. Aan de andere kant is het te gruwelijk wat zich heeft afgespeeld om ook maar een idee te krijgen...
En misschien is dat ook maar goed. 


Tot slot nog iets luchtigers...Iets waar ik heel blij van werd. Al een paar keer hadden we vogels over zien en horen vliegen die voor ons niet bekend waren. Iedere keer waren ze weer weg voordat we ze in beeld hadden. Totdat er twee in de boom gingen zitten. Wat ik zag maakte me euforisch...De Kruisbek. Die had ik nog nooit gezien. Ik ging nog net niet juichen....Zou ook behoorlijk ongepast zijn op de plek waar ik stond. Gelukkig kreeg ik heel even de tijd om wat foto's te maken. Helaas was de afstand wel wat groot maar ze staan er toch duidelijk genoeg op.

Kruisbek ♀ (Common) (Loxia curvirostra)

Kruisbek ♂ Na deze geslaagde dag gingen we richting Exloo waar we voor de komende twee nachten een kamer geboekt hadden in Fletcher Hotel De Hunzenbergen. 

1 opmerking:

  1. Heel mooie serie Miranda, ben er ook een paar keer geweest blijft indrukwekkend..........

    BeantwoordenVerwijderen