zondag 6 november 2016

Pestvogels in IJmuiden

Pestvogel (Bohemian Waxwing) (Bombycilla garrulus)
Gisterenochtend zag ik op waarnemingen.nl dat er pestvogels in IJmuiden zaten. De Pestvogel is een zeldzame vogel in Nederland.
Ik had afgesproken met mijn vader dus besloot een uurtje vroeger te gaan om op zoek te gaan naar de pestvogels.
Nou dat op zoek gaan was niet nodig want er stond een hele groep fotografen dus dat kon niet missen. Daar stond ik dan...een hele boom vol met pestvogels...camera in de aanslag...en toen zag ik door mijn lens....geen geheugen....Gloeiende....gloeiende.... Mijn geheugenkaartje zat nog thuis in de pc. Wat was ik boos op mezelf...

Vandaag een tweede poging en die was geslaagd. Wat een geweldige ochtend!




Ze zaten best vaak ongelooflijk dichtbij.

Pestvogels bewonen in de zomer de dichte Taiga in Noord-Rusland en bosrijke gebieden van Scandinavië. De naam pestvogel dateert uit de Middeleeuwen. Toen dacht men dat deze vogels de pest met zich meebrachten en de ziekte verspreidden.




In Nederland komen de vogels zo af en toe 's winters voor. Het is een invasiegast die soms in grote aantallen in Nederland overwintert.





Pestvogels zijn verre van schuw. Ik stond af en toe op twee meter afstand. Ze zijn geen mensen gewend in het hoge noorden.





Uiteindelijk had ik 921 foto's gemaakt vanmorgen. Een hele klus om het uit te zoeken maar uiteindelijk heb ik er 120 over gehouden die ik goed genoeg vond.



Nog even terug naar de Middeleeuwen. Niet alleen in Nederland stond de vogel symbool van allerlei onheil, ook in bijvoorbeeld Griekenland waren ze niet blij als deze vogels op bezoek kwamen. Zo sprak men daar van "Vonkenvogel", omdat ze met de rode vleugelpuntjes brand zouden stichten.




Ook zou de Pestvogel oorlog brengen. Toen in 1618 de Dertigjarige Oorlog uitbrak, verschenen er Pestvogels op het strijdtoneel. Men noemden ze "Kriegsvögel"



Nu weten we dat wanneer het een slecht bessenjaar is in hun geboortestreek, ze zuidelijker trekken en hier kunnen belanden.






Ze eten zich echt vol aan de bessen. Ze kunnen ook echt dronken worden wanneer dit gaat gisten in hun maag.







Na 2,5 uur hield ik het voor gezien. Ik had genoeg foto's en bovendien was het weer erg wisselvallig. Het ene moment scheen de zon en het volgende moment plensde het. Tijd dus om lekker naar huis te gaan en achter mijn pc te kruipen om daar ochtend nog eens her te beleven en de mooiste foto's eruit te zoeken.




4 opmerkingen:

  1. Onwijs mooi, eigenlijk geen woorden voor .....fantastische foto's

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WOW........Miranda wat een pracht......(en niet meer je MB kaartje vergeten,,,)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohhh, een hele mooie serie, ook nog etend van de besjes. En je had nog wat zon erbij zie ik.
    Prachtige vogels, en fijn dat ze nog even bleven daar, zodat jij toch je prachtige foto's kon maken
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen