zondag 30 oktober 2016

Een mooie herfstdag op Texel.

Buizerd  (Common Buzzard) (Buteo buteo)
Gisteren heel onverwachts een geweldige dag gehad op Texel. Wat een prachtig weer hebben we gehad! Om kwart voor 8 kwam José mij halen en anderhalf uur later reden we op het mooie eiland.

Op de boot had had ik eerst nog even wat meeuwen gefotografeerd die op zoek waren naar voedsel.




Uiteraard is er altijd wel iemand die iets geeft.

Als eerste reden we naar Oudeschild. Even door het haventje en daarna lekker even aan de thee/cappuccino. We twijfelden of we een boottocht zouden boeken maar de eerstvolgende waar plaats was was om 4 uur. Aangezien we eigenlijk geen zin hadden om de tijd in de gaten te houden besloten we om dat varen de volgende keer te doen. Een goede reden om weer eens terug te komen.

De haven van Oudeschild


We stappen weer in de auto en rijden naar de vogelkijkhut Ottersaat. Het is er niet heel druk wat vogels betreft. Op het moment dat we aan komen lopen zien we een ijsvogel wegvliegen. De hoop dat ie terug zou komen vervloog toen twee mensen voor de hut gingen staan i.p.v. erin. Jammer.
Mooi plaatje vanuit vogelkijkhut Ottersaat

Kievit (Lapwing) (Vanellus vanellus)

Kleine zwaan  (Bewick's Swan) (Cygnus bewickii)



Wel was leuk de Kleine zwaan weer te zien. Voor mij de eerste van dit najaar. Kleine zwanen zijn van eind september tot eind maart in Nederland te zien. Je zou ze kunnen verwarren met de wilde zwaan. De kleine zwaan heeft een iets minder groot geel gedeelte op de snavel dan de wilde zwaan. Verder is hij kleiner en heeft hij een kortere nek. Deze soort staat op de Europese rode lijst als bedreigd.

We gaan weer verder richting Utopia. Via de oostkant gaan we richting De Cocksdorp en via de westkant willen we weer terug naar de boot. Onderweg stoppen we veel en maken mooie wandelingen.
Het pad naar Utopia.
We hebben ook veel paddenstoelen gezien gisteren.

Geschubde inktzwam (Coprinus comatus)
De jonge variant van de geschubde inktzwam schijnt goed eetbaar te zijn mits deze meteen na de pluk verwerkt wordt. Zodra er verkleuring optreedt is deze niet meer te eten. Bovendien moet je hem niet verwarren met de kale inktzwam want die is giftig indien er twee dagen voor of na het nuttigen alcohol genuttigd wordt. Ik waag me er maar niet aan.

Een stukje verderop zien we in het open veld een hele groep Kramsvogels zitten. Deze vogels zijn in groten getale in de winter in ons land te zien.
Kramsvogel (Fieldfare) (Turdus pilaris)



Weer een stukje verder zien we een mooie buizerd zitten op een berg zand. We benaderen hem langzaam en heel rustig en hij blijft een tijdje voor ons zitten. Wat een geluk zeg! Meestal zijn ze zo weg. Hier moest ik dus wel een paar foto's van maken. Zo vaak komt dit niet voor.

Buizerd  (Common Buzzard) (Buteo buteo)








Onderweg stoppen we ook regelmatig om te kijken wat er achter de dijk te zien is. Onder andere deze prachtige zonnestralen die achter de wolken vandaan komen.



Even later is het laag water en dat maakt het voor ons bijzondere waddenlandschap zichtbaar.

Oesters



Een krabbetje in het heldere water.
Aangekomen in De Cocksdorp gaan we lunchen en even het plaatsje door. Daarna lopen we het duingebied in en nemen uiteraard ook even een kijkje bij de vuurtoren "Eierland". De enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt.


Ook in de duinen zijn opvallend veel Grote Parasolzwammen te zien. Ze kunnen enorm groot worden. Hoeden tot 35 cm. zijn geen uitzondering. Ze staan zelden alleen maar vaak met 10 tot 20 stuks bij elkaar.

Grote parasolzwam (Macrolepiota procera)





Ook zagen we nog 2 andere soorten: (zodra ik achter de soortnaam ben zal ik dit aanvullen)

Ruitjesbovist



Na een wandeling door de duinen waar bijna geen vogels te zien en te horen waren liepen we naar het vogel uitkijkpunt aan de overkant van de weg. Daar waren 3 roofvogels, vast buizerds, aan het ruziën met elkaar.  Aan de waterkant zaten een aantal watersnippen. Een niet alledaagse vogel om tegen te komen.

Watersnip (Common Snipe) (Gallinago gallinago)


De Watersnip is een zeldzame weidevogel. Maar wanneer ze op trek zijn, zijn ze regelmatig te zien. Wij hadden dus geluk. Meestal zijn ze door hun schutkleur heel lastig te zien.

We nemen nog even een kijkje bij het strand waar in de zomer de boot naar Vlieland vertrekt en gaan daarna weer richting de boot naar Den Helder. Voordat we bij de boot aankomen is de zon al onder en kunnen we terugkijken op een geweldige dag.



3 opmerkingen:

  1. Fantastisch ben ff met jullie mee gewandeld (foto,s) weer een heerlijke serie Miranda van een pracht van een eiland en zijn bewoners......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een supermooie afwisselende serie. Ik vind die meeuwen zo leuk, best lastig fotograferen lijkt me, als ze zo dichtbij komen. Gaaf zeg die kleine zwanen, die hoop ik deze winter ook nog te zien. Ook leuk die watersnippen. En zaterdag was een prachtige dag om lekker buiten te zijn. (ik was die dag op de pier van IJmuiden),ook mooie paddenstoelen.
    Weer een lekker geniet-blogje
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, vergeet ik helemaal die supermooie buizerd foto's,echt gaaf dat je zo dichtbij kon komen :-)

    BeantwoordenVerwijderen