zaterdag 8 oktober 2016

Rondje waterwingebied Castricum


Na een paar weken radiostilte zijn José en ik vanmorgen weer eens richting Castricum gegaan. Het waterwingebied in de duinen bij Castricum is echt een prachtig gebied.
Het weer was goed, fris maar wel lekker zonnig.


Wel is duidelijk te zien en te ruiken dat herfst echt is begonnen na onze lange mooie nazomer. Op sommige plekken is het nog wel groen maar niet meer fris groen. 


Ook de Kardinaalsmuts laat zien dat de herfst echt begonnen is.


Het is al druk met fietsers, wandelaars en ook heen en weer fietsende vogelaars want er is een Roodpootvalk gesignaleerd. Het zou leuk zijn als we die tegen zouden komen maar ik ga nooit achter een kudde aan om een vogel te zien. Ik wil ze het liefst spontaan tegen komen...
Behalve natuurlijk als ik een voor mij bekende vogelringer tegen komt die vraagt of we zin hebben om een rondje mee te lopen langs de vangnetten...Daar zeggen wij geen nee tegen. Dan zie je ook soorten die je normaal iets minder vaak tegen komt.

Zoals bijvoorbeeld de Zwartkop. Niet dat deze soort bijna niet voorkomt maar hij laat zich niet zo vaak zien.

Zwartkop ♂ (Blackcap) (Silvia atricapilla)
Ook een Tjiftjaf zat bij de vangst. Bijzonder om ze van zo dichtbij te zien. Dan zie je pas hoe klein sommige soorten zijn.
Tjiftjaf (Chiffchaff) (Phylloscopus collybita)
 En tig roodborstjes.
Roodborstje (Robin) (Erithacus rubecula)
 Een mooie rietgors man
Rietgors ♂ (Reed Bunting) (Emberiza schoeniclus)

 Een zanglijster. Maar daar hebben we er echt heel veel van gezien vandaag want die trokken in hele grote aantallen over richting hun overwinteringsgebied: Spanje, Frankrijk en Zuid-Engeland.
Zanglijster (Song Trush) (Turdus philomelos)

Ook een Goudhaantje  was in het net gevlogen. Europa's kleinste vogeltje. Van snavel tot staartpunt zo'n 8,5 cm. En vaak wegen ze niet meer dan 5 gram.
Goudhaan ♂ (Coldcrest) (Regulus regulus)


Dat het een mannetje is, is duidelijk te zien aan het oranje in zijn kruinstreep. Wanneer hij boos is kan hij dat opzetten.

En dan een hele leuke soort die je zeker in dit gebied niet zo vaak tegen komt. Het mooie Paapje. Mooi die lichte randjes langs elk veertje. Het Paapje staat op de rode lijst.

Paapje (Winchat) (Saxicola rubetra)Heel erg leuk dat we weer even een rondje mee mochten lopen. Bedankt!!

Daar de bomen nog best vol met blad zitten zijn vogels nog niet echt duidelijk te zien. Je hoort er al wel heel veel maar zien is nog steeds lastig.
Op de grote vogels na natuurlijk. Reigers, Zwanen en Aalscholvers laten zich volop zien.In Castricum zitten echt ongelooflijk veel Aalscholvers.


Ook op het water is nog niet veel variatie te zien. Talloze Meerkoeten en een enkele Tafeleend en Fuut.2 opmerkingen:

  1. Geweldig zal jij genoten hebben........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een mooi stukje natuur. Dat laantje zou ik nog wel eens terug willen zien als de herfstkleuren op zijn mooist zijn.
    Verder weer een leuke impressie van dat gebied. Vogels ringen....ik vind het soms een beetje zielig en stressvol voor de vogeltjes,maar je kan ze dan wel goed van dichtbij fotograferen.

    BeantwoordenVerwijderen