zaterdag 23 april 2016

Verrassend mooie dag in Noord-Holland met koude wind, natte sneeuw, hagel en regen.

Kneu (Linnet) (Carduelis cannabina) 
Eigenlijk wilden we naar de Betuwe vandaag, maar omdat er niet echt Betuwe-weer voorspeld was hebben we iets anders van ons "to-do lijstje" uitgekozen. Nl. Wildrijk in Sint Maartenszee. Dat is een bos waarvan de bodem bedekt is met allemaal blauwe bloemetjes.
Er is een bos in België, het Hallerbos. Als je het niet kent, zou je eens afbeeldingen moeten Googelen. Het is er echt sprookjesachtig. Het Hallerbos heb ik op mijn "to-do lijstje" van volgend jaar staan, dus hebben we het dit jaar dichter bij huis gezocht.
Vanmorgen gingen we dus naar het noorden. Onderweg werd het donkerder en donkerder en de app op mijn telefoon gaf aan dat er wel een paar flinke buien gingen vallen. Maar we waren nou eenmaal onderweg en we gingen dus gewoon naar Wildrijk.

Wildrijk in Sint Maartenszee
Na een klein stukje gelopen te hebben barst het weer los en zijn we heel blij dat we een paraplu meegenomen hebben.  Het regent zo hard dat we besluiten terug naar de auto te lopen. Jammer natuurlijk want we hadden graag het zonnetje willen zien schijnen op dat mooie blauwe tapijt. In de auto besluiten we om nog niet naar huis te gaan maar even langs de kust in noordelijke richting te rijden. We rijden door Callantsoog in de richting van Groote Keeten (Nog nooit van gehoord) en zien rechts van ons hele grote, uitgestrekte, felgekleurde tulpenvelden. Echt prachtig!


Wel heel bijzonder zo vlak bij het strand. Na wat foto's gemaakt te hebben wordt het eigenlijk wel koffie/thee-tijd. Op het strand zal vast al wel een paviljoen open zijn.
We kiezen het hele mooie pand  "Woest aan zee" Echt een super mooie zaak. Na een klein uurtje zien we het steeds lichter worden boven land en de donkere regenwolken trekken over zee. We hadden al gezien dat we dicht bij het natuurgebied Zwanenwater zaten en besluiten om nu we hier toch zijn daar even te gaan kijken.


Wat een goede beslissing. De zon breekt door en ondanks de kou, 9 graden (het is sinds 1991 niet meer zo koud geweest eind april) en de harde wind genieten we volop. Het gebied is schitterend en heel vogelrijk. Hieronder een stukje geschiedenis van dit gebied.
Ik had al eerder vermeld dat het een heel vogelrijk gebied is en ondanks dat we best veel vogels gezien hebben hoopten we eigenlijk op de blauwborst aangezien José die nog niet eerder gezien heeft. Helaas...Wel zagen we o.a. veel kneuen,  de rietzanger en rietgorzen.


Rietzanger ( Sedge Warbler) (Acrocephalus schoenobaaenus)Rietgors (Reed bunting) (Emberiza schoeniclus)
Een trotse grauwe ganzenfamilie

Grauwe gans (Greylag Goose) (Anser anser)


Grauwe gans (Greylag Goose) (Anser anser)

En een eiland vol nesten met ontelbaar veel aalscholvers en meeuwen.


En die zitten niet alleen op het eiland


We zien ook ontzettend veel mooie typisch Hollandse wolkenluchten.Na een natte-voetenpad waar we ondanks de hulpmiddelen echt natte voeten aan over hielden zagen we bankje op een beschutte plek in de zon...Theepauze! was het eerste wat ons te binnen schoot. Heerlijk warm, hier konden we best rest van de dag blijven zitten. Maar na enige tijd zijn we toch maar verder gelopen en weer in de volle koude wind viel het nu extra tegen. Open vlaktes en beschutte paadjes wisselden elkaar af dus viel het allemaal best mee.Duinviooltjes
Eind mei en eind augustus willen we hier nog een keer terug komen om te zien dat alles groener is en de vlinders die hier veel schijnen te zitten en in augustus natuurlijk de hei in bloei te zien staan.

We hadden in gedachten om na de wandeling in het Zwanenwater toch nog even te kijken in Wildrijk hoe het eruit ziet wanneer de zon op de blauwe bloemenzee schijnt maar onderweg daar naartoe begint het weer hard te regenen dus we rijden door. Het was ons duidelijk niet gegund want een stuk verder wordt het toch weer lichter en kunnen we nog even ooohen....en aaahen....bij de schitterende bollenvelden. Dus tot slot nog wat mooie tulpenfoto's. Het was weer een lang blog maar we hebben dan ook weer heel veel moois gezien vandaag.


En nog wat hyacinten...

5 opmerkingen:

 1. Mijn inleiding op fb klopte hélemaal met jouw foto's haha schitterend gedaan en wat een geweldige compositie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ya een heerlijke Nederlandse koude wandeltocht in woord en beeld, en wat staan die velden er alweer prachtig bij,,,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi gevarieerd blog. Prachtig die tulpenvelden met zo'n Hollandse lucht erboven.
  Het Nederlandse Hallerbos is toch ook de moeite waard, hoewel iets minder uitbundig paars zo te zien.
  Mooie kust-foto's en ook de vogels werkten weer goed mee
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen