zondag 10 april 2016

Topdag in de Amsterdamse Waterleidingduinen


 


Vanmorgen met Monique afgesproken bij Panneland. Onderweg zag ik wat laag hangende mist dus ik hoopte nog wat mooie plaatjes te kunnen schieten voordat het opgelost was. De zon deed al meteen haar best en de warmte was vanmorgen om 8 uur dan ook al duidelijk te voelen. Het was nog wel fris hoor, een graad of 6 maar dat liep heel snel op en later op de ochtend voelde het bijna zomers.
Even verderop zien we een hertje dat staat te genieten terwijl een koolmeesje op zijn rug door zijn vacht pikt en plukt. Echt een fantastisch gezicht. Hij ziet ons wel maar geniet teveel om zich daar druk om te maken.
We zetten lekker de pas erin maar regelmatig houden we tegelijk in omdat we schitterende plaatjes zien. Wat een prachtig licht! Er staat weinig wind dus het water is glad en daardoor zijn er mooie spiegelingen te zien.
Ook de vogels hebben voorjaarskriebels. Ze zitten achter elkaar aan, baltsen, zijn druk bezig met het bouwen van nestjes en zingen het hoogste lied. We hebben dan ook aardig wat soorten mogen zien vandaag.

Om te beginnen meneer en mevrouw roodborsttapuit.
Roodborsttapuit man (Stonechat) (Saxicola Rubicola)

Roodborsttapuit vrouw
Ook putters lieten zich zien maar helaas kreeg ik die niet op de foto. Wel de kneu...

Kneu (Linnet)  (Carduelis Cannabina)
Leuk want die had ik alweer een tijdje niet gezien. Hij bleef even mooi voor ons zitten zodat we hem even konden fotograferen.

Ik heb ook een aantal keer zowel de fitis als de tjiftjaf gefotografeerd. Wanneer je het geluid hoort zijn ze makkelijk uit elkaar te halen maar op ze op de foto te determineren is heel lastig. Zelfs in de determinatiegroep geeft dit vaak aardig wat meningsverschilletjes. Ik wacht dus af of Richard Reijnders (een echte kenner) dit blog leest en die zal mij dan vast kunnen zeggen welke dit is. Dan zal ik het hier toevoegen. Bij Tjiftjaf zijn de poten donkerder, maar als ze niet naast elkaar zitten dan zie ik het niet. En bij de fitis is de wenkbrauwstreep langer. Tja....We lopen het infiltratiegebied in en Monique wijst me op een vosje die heerlijk van het zonnetje ligt te genieten.

Vos (Fox) (Vulpes vulpes)Blijft toch altijd leuk om ze tegen te komen. Hopelijk zie ik binnenkort ook weer een paar jongen.

Het Rechte Schusterkanaal

Graspieper
We lopen het Groot Zwartveld in en gaan lekker even pauzeren op de hoge putdeksel en hebben een fantastisch uitzicht.

Uitzicht vanaf ons "terras" 
Na de lunch zien we een buizerd vliegen die achterna gezeten wordt door een kraai. Helaas heb ik ze niet samen op de foto gekregen maar de Buizerd alleen lukte wel. De buizerd kwam vast te dicht in de buurt van het nest van de kraai.

Buizerd (Common Buzzard) (Buteo buteo)
Groot Zwartveld
Op het groot Zwartveld is het rond het middaguur zo opgewarmd dat het echt warm is geworden. Het wordt tijd om de jas/ het vest uit te doen. Heerlijk om weer eens zo van het zonnetje te kunnen genieten. Het is dan ook duidelijk aan de bomen en struiken te zien. Alles loopt uit.

Ik vind dit toch echt wel de allermooiste tijd van het jaar.

We zien nog wat mooie vergezichten. Fijn dat er wat wolkjes zijn. Dat maakt de foto mooier.
Rietgors ( Reed Bunting) ( Emberiza Schoeniclus)

Winterkoning (Winter Wren) (Troglodytes troglodytes)
Aardig wat soorten gezien dus. Ook zelfs de blauwborst maar die kreeg ik niet op de foto. Jammer.

We lopen weer richting de uitgang en kijken nog even of er al zandhagedissen zijn.
We zijn blij verrast wanneer we iemand druk zien fotograferen. Hij wijst ons op een vrouwtje en vertelt ons dat er verderop ook boomkikkertjes zitten. Geweldig! En op een andere plek als waar we ze vorig jaar zagen.

Zandhagedis (Lacerta agilis)


kikker

Boomkikker ( Hyla arborea)

Al met al een hele geslaagde dag dus. Na afloop nog even wat genuttigd bij de boshut en toen heerlijk voldaan naar huis.

2 opmerkingen: