zondag 13 maart 2016

Voorjaar is in aantocht in de AWD!


De winter en het voorjaar overlapten elkaar vandaag op meerdere fronten.

Vanmorgen om kwart over 6 reed ik richting Santpoort-zuid om José op te halen. Het was een koude heldere nacht geweest maar daar heb ik natuurlijk niets van meegekregen.
We hadden afgesproken om vandaag weer naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan. Misschien zat de ijsvogel nog op hetzelfde plekje ;) en kon ik hem aan José laten zien.

De grond is wit uitgeslagen van de rijp en het voelt ook nog behoorlijk fris als we onze wandeling starten maar het belooft een mooie zonnige dag te worden.


De zon komt op en veel vogels zingen of hun leven ervan afhangt.
Wat hebben we ongelooflijk veel soorten gezien vandaag! Kramsvogels die aan het verzamelen waren voor hun tocht naar Rusland of het zuiden van Scandinavië waar ze straks gaan broeden. Je vraagt je als je dat ziet toch af hoe al die vogels weten waar ze het verzamelpunt is. De natuur zit wonderbaarlijk in elkaar.

Kramsvogel (Fieldfare) (Turdus Pilaris)
 Ondanks dat veel rietgorzen hier blijven in de winter heb ik ze de afgelopen maanden niet of nauwelijks gezien maar vandaag waren ze volop aanwezig.


Rietgors (Reed Bunting) (Emberiza schoeniclus)
Misschien dat de rietgorzen die in de winter in Nederland blijven in een ander deel van het land vertoeven en dat ik ze daarom niet gezien heb. Ze vandaag weer te zien gaf ons in ieder geval weer een voorjaarsgevoel.

Wie ook weer terug zijn uit Zuid- Frankrijk en Spanje zijn de boomleeuweriken. Die lieten zich ook vandaag weer zien en vooral heel veel horen.

Boomleeuwerik (Woodlark) (Lullula Arborea)
Opeens zag ik iets fel roods overvliegen en vroeg me hardop af wat dat nou geweest kon zijn. gelukkig dook het een boom in en zag ik een prachtige goudvink. Deze had ik nog maar één keer eerder gezien in Drenthe en nog nooit in de AWD.


Goudvink (Bullfinch) (Pyrrhula pyrrhula)

Helaas zat ie iets te ver tussen de takjes gedoken maar ik heb hem er toch nog redelijk opgekregen. Het vrouwtje niet want die zat nog meer verstopt.

Soms heb je van die dagen dat de kleur van het water in de AWD zo fel is dat het nep lijkt. Vandaag was ook weer zo'n dag. Samen met de gelige tint van het riet zorgt het voor mooie plaatjes.

We komen bij de Duizendmeterweg en zien bovenop de duindoorn een heggenmus uit volle borst zijn mooiste lied zingen.
Hij trekt zich niets van ons aan dus ik kan een paar mooie plaatjes van hem maken. Ook deze vogel heb ik al een tijdje niet gezien terwijl er ook veel in Nederland overwinteren.
Heggenmus (Dunnock) (Prunella modularis)
Heerlijk dat ze weer beginnen te zingen. Buiten het feit dat het geluid weer heerlijk is als je 's morgens op staat of lekker in het bos loopt, het geeft ook nog eens aan welke kant ik op moet kijken om ze te zien.
Alhoewel...Hoe vaak het niet gebeurt dat José en ik in het bos lopen en dat we bij een geluid allebei de andere kant op kijken.

De futen zijn ook weer op hun mooist. We zijn nog even blijven staan in de hoop dat de baltsrituelen te zien kregen maar helaas. Hopelijk kunnen we dat binnenkort weer een keer zien en dan ook op de foto zetten of filmen.
Fuut (Great Crested Grebe) (Podiceps Cristatus)


De ijsvogel liet zich vandaag niet zien. Jammer maar we hebben er genoeg andere mooie vogels voor in de plaats gezien.
Zoals ook nog wat krooneenden. De meesten zijn denk ik alweer richting de broedgebieden gevlogen maar één liet zich vandaag nog wel even heel mooi fotograferen.

Krooneend (Red-crested Pochard)  (Netta rufina)
Na nog even genoten te hebben van een uitzichtpunt lopen we weer richting Panneland waar onze wandeling startte.


We zien nog een buizerd vliegen. Deze herken ik inmiddels wel maar dat komt omdat de meeste roofvogels die hier in de buurt vliegen vaak buizerds zijn.
Eerder op de dag hadden we ook een havik zien vliegen. Die vond ik lastiger te determineren. Ik ga me daar ook maar eens iets meer in verdiepen. Ik weet niet of het verschil echt te zien is maar hieronder dus nog even de havik en de buizerd in vlucht. Niet de beste kwaliteit maar toch wel even leuk om te zien denk ik.

Buizerd (Common buzzard) ( Buteo buteo)

Havik (Goshawk) (Accipiter gentilus)
Het is inmiddels hartstikke druk en we zijn blij dat wij er vanmorgen al liepen toen de meeste mensen nog lagen te slapen....  We sluiten de wandeling af bij het pannenkoekenhuis met een kop thee en cappuccino. Het was weer TOP!

4 opmerkingen:

 1. prachtige blog, ik kan ook zo genieten van die zingende vogels in het voorjaar.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ook Ghita. Ik vind dit de mooiste tijd van het jaar...Gewoon omdat je alles nog voor de boeg hebt.

   Verwijderen
 2. Fantastische wandeling, ben ff mee gelopen prachtig Miranda,,,,!

  BeantwoordenVerwijderen