zaterdag 26 maart 2016

De getemde Hondsbossche zeewering


Niets lijkt nog op hoe het was. Vanmorgen maar eens richting Camperduin gereden om met eigen ogen het nieuwste stukje Nederland te zien.

De dijk tussen Camperduin en Petten was één van de zwakste schakels van de Nederlandse kust. Eén zware stormvloed had een gat in de dijk kunnen slaan. Daarom is in 2014 besloten de zeewering te verstevigen. Maandenlang is er onophoudelijk zand opgespoten met als resultaat dat Nederland een stukje groter is geworden en dat de Hondsbossche Zeewering onherkenbaar veranderd is.

De laatste keer dat ik er was zag het er zo uit:

Een vijfenhalf kilometer lange dijk met daarnaast strekdammetjes.

Hondsbossche Zeewering zoals hij er eerst uit zag.


Nu is er van die strekdammetjes niets meer te zien en ziet het er dus zo uit:

De plek waar deze foto gemaakt is was in de oude situatie al in zee.


Foto genomen aan de zeezijde van de dijk. Rechts zijn de blokken van de dijk nog te zien. De plek waar ik nu stond lag eerst in het water.
De zee begint nu ongeveer 250 meter verderop.
Het is zeker een mooi gebied, maar de oude situatie had ook wel iets unieks. Veiligheid gaat voor alles natuurlijk maar ik moet toch even wennen.
De vogels hebben er hun plek ook nog niet gevonden. Tenminste zo lijkt het maar misschien kwam het wel door de straffe wind die er stond. De temperatuur mocht dan lenteachtig zijn, de wind verprutste het voorjaarsgevoel direct. Ik zie in de verte een meer in het duin en hoop dat het toegankelijk is. Misschien zitten daar al wel vogels.
Helaas. Het hele gebied is afgesloten.
Dan maar weer terug de dijk op om een wandeling te maken door de Harger en Pettemerpolder.
Ook wel uniek om te zien is dat de zeezijde van de dijk zo'n ander plaatje geeft dan de landzijde.

Landzijde van de dijk
Uitgestrekt weidegebied met veel slootjes en plassen. Twee heel verschillende echt Hollandse landschappen. Dit gebied is heel vogelrijk, maar ook heel uitgestrekt zodat het lastig is om de vogels goed op de foto te krijgen.

Bij het hek toch een tureluur er wel aardig op gekregen.

Tureluur  (Redshank) (Tringa totanus)
Ver weg zit een grote groep stormmeeuwen te rusten. Toen ik goed met de verrekijker keek zag ik er veel kleine vogels tussen zitten. Helaas was het te ver.

Stormmeeuwen (Common Gull)  (Larus canus) met links achter 2 grote mantelmeeuwen

Eigenlijk was ik vanmorgen in de eerste instantie onderweg naar Den Helder om de boot naar Texel te nemen. Maar toen ik langs dit gebied reed was ik eigenlijk te nieuwsgierig naar hoe het geworden was. Texel was met die wind van vandaag ook niet zo'n hele goede keus geweest. Een scherpe foto is dan lastig te maken en veel vogels houden zich dan ook schuil.


De graspieper was wel alweer volop aanwezig. Omdat ze alleen maar geluid maken tijdens de vlucht zijn ze vaak lastig terug te vinden in het land.

Graspieper (Meadow pipit) (Anthus pratensis)


Helaas belooft het de rest van het paasweekend geen mooi weer te worden Ik ben dus blij dat ik deze dag nog even meegepakt heb. Het wordt binnenkort vast warmer en echt voorjaar.

5 opmerkingen:

 1. Echt he! Onherkenbaar...je begrijpt dus dat ik van slag was haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ff mee gewandeld, geweldig weer genoten van deze serie Miranda,,,,,,,,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem27/3/16

  Weer super mooi om te zien en te lezen. Mooi is Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi gebied, ik ben er nog nooit geweest, maar zo te zien is het er wel veranderd de laatste jaren in het kader van de dijkverzwaring. In Katwijk hebben ze ook zoiets gedaan, daar is het ook wel een heel ander gezicht nu
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen