maandag 4 mei 2020

Mooie Nel. Van Haarlemmerliede naar Velserbroek en weer terug...


Het pittoreske dorpje Spaarndam
Gisteren een prachtige wandeling gemaakt in bekend gebied. De auto neergezet bij Ikea in Haarlem en vandaar de mooie wandeling gelopen van "De mooiste Routes" genaamd "Mooie Nel".
En mooi was het...

Al gauw zagen we een fazant.
Altijd leuk om te zien, want zo vaak kom je die niet meer tegen.
De fazant komt van nature voor in Europa, maar niet in West-Europese landen. Vooral ten behoeve van de plezierjacht werden vanaf de 18e eeuw grote aantallen fazanten gefokt en losgelaten.  Zijn oorspronkelijke leefgebied is van Georgië, Armenië en van Vietnam tot Noord-Korea.

Fazant (Common Pheasant) (Phasianus colchicus)


En tussen al het riet zaten ontzettend veel vogels.
Het was een kakofonie van vogelgeluiden. Rietzangers, Kleine Karekieten, blauwborsten en sprinkhaanzangers.

Kleine karekiet (Eurasian Reed Warbler) (Acrocephalus scirpaceus)
Rietzanger (Sedge Warbler) (Acrocephalus schoenobaenus)
Blauwborst (Bluethroat) (Luscinia svecica)
Helaas wilde de blauwborst niet even zijn mooie voorkant laten zien.

Het is sowieso een kriem om zo'n klein vogeltje tussen het riet te fotograferen. Er zit bijna altijd een rietstengel in de weg....of eigenlijk honderd stengels. En heb je ze dan net scherp in beeld, dan vliegen ze op. Maar het is een paar keer gelukt...







In de Mooie Nel, een meer dat geen opzichzelfstaand meer is, maar meer een verbreding van de Binnen Liede daar waar deze uitmondt in het Spaarne, maakten twee futen elkaar het hof.
Dat is echt een prachtig schouwspel om te zien. Eén element van de balts is het kopschudden en het nabootsen van elkaars bewegingen. Dit doen futenpaartjes ook nog na de leg.
Fuut (Great crested Grebe) ( Podiceps cristatus)

We kwamen ook door het mooie pittoreske dorpje Spaarndam.
Helaas waren terrasje dicht zoals overal op dit moment door Covid-19.


Bij het Landje van Gruiters waren de Grutto's, Kluten en Tureluurs druk.

Grutto (Black-tailed Godwit) ( Limosa Limosa)


Kluut (Pied Avocet) (Recurvirostra avosetta)
De Kluut vind ik altijd een prachtige vogel om te zien met zijn snavel die omhoog gebogen is.

Alle bermen waar we langs liepen waren geel van het Koolzaad of Raapzaad. Welke het precies is weet ik niet en ze worden veel door elkaar gehaald. Waarschijnlijk is het Raapzaad, maar hang me er niet aan op. Ik heb geen velden Koolzaad in de akkerlanden gezien, dus dan is de kans groter dat dit Raapzaad is.


Altijd schattig in deze tijd zijn natuurlijk de baby-eendjes die je nu overal ziet. Die kleine bolletjes die achter vader en moeder eend aanzwemmen. Wat is dit toch een prachtig seizoen.


Opvallend veel krakeenden zaten er in de slootjes.  Nog geen jongen, want zij broeden later dan de wilde eend. Krakeenden broeden in de periode mei-juli. 

Krakeend (Gadwall) (Mareca strepera)
Bijna bij de auto aangekomen toch ook nog even naar de lepelaarskolonie in de Haarlemmerliede gelopen. Doordat alle bomen vol met blad zitten zijn ze bijna niet meer te zien en misschien zijn er ook al wat uitgevlogen, maar tussen de bladeren door zag ik toch een Lepelaar die naar mij zat te gluren.

Lepelaar (Eurasian Spoonbill) (Platalea leucorodia)
 20 Kilometer in de benen en blij van al dat moois dat we weer tegen gekomen zijn liepen we weer terug naar onze auto's en was het weer tijd om naar huis te gaan.




4 opmerkingen:

  1. Mooie serie, wat heb je veel gezien. Erg leuk al die rietvogeltjes en je hebt ze goed kunnen fotograferen. Ik heb zo vaak ergens voor het riet gestaan dat ik ze hoorde zingen maar ze niet kon vinden. De fazant man is zo mooi, ik zie ze hier eigenlijk best veel.
    kleine eendjes zijn altijd leuk om te zien.. Je hebt een mooie wandeling gemaakt....
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen