zondag 26 maart 2017

Lentekriebels in de Kennemerduinen

Heggenmus (Dunnock) (Prunella modularis)
Vanmorgen vroeg uit de veren om met José naar de Kennemerduinen te gaan. Het was mooi weer dit weekend dus daar moet je lekker van genieten.

De ochtenden zijn nog fris maar de zon zal snel zorgen voor een aangenamere temperatuur.

Na een koude nacht komt de damp van het water. Futen maken elkaar het hof. Helaas niet de hele balts mogen zien maar het was duidelijk dat de hormonen vandaag vrij spel hadden.

Fuut (Great Crested Grebe) (Podiceps cristatus)Ik kan me de tijd niet heugen dat ik zoveel vogelgeluiden gehoord heb, Getjilp, gekwetter, gesnater...ongelooflijk!

Het leefgebied van de nijlgans is vooral rond de Nijl maar sinds de jaren 60 kom je ze ook tegen in o.a. ons land. Dat is gekomen nadat siervogels ontsnapt zijn en verwilderde populaties zich settelde in oa. Nederland, België en Denemarken. Ze staan bekend als agressieve vogels. Ondanks dat het niet mijn favoriete vogel is, verre van dat zelfs, zijn ze best mooi qua kleur.  
Nijlgans (Egyptian Goose) (Alopochen aegyptiacus)
 

De zanglijster zong in het mooie licht van de opkomende zon ook het hoogste lied. De klanken van een zanglijster zijn heel veelzijdig en elk melodietje herhaalt hij gemiddeld zo'n drie keer. daar is hij duidelijk aan te herkennen.
Zanglijster (Song Trush) (Turdus philomelos)


Na onderweg een break op een bankje voor thee komen we bij het het Vogelmeer en bijna het eerste dat ons opviel waren de geoorde futen. Ze zijn weer terug! Geweldig! Het is voor Nederland een vrij zeldzame vogel. Vorig jaar mocht ik ze hier ook al tegen komen en nu zijn ze dus terug. Ik dacht zelfs even een poging tot baltsen te zien.

Geoorde fuut (Black-necked Grebe) (Podiceps nigricollis)
 


Verder was de groenling niet over het hoofd te zien en vooral te horen. De steeds herhalende opvallende tjirp herken ik altijd meteen.

Groenling ( Greenfinch) (Chloris chloris)

Ik ben er nog nooit zoveel als vandaag tegen gekomen op één dag.
Zo ook de Putter, maar die heb ik alleen niet mooi op de foto gekregen. 

Regelmatig hoorden we het gemauw van een buizerd. Blijft altijd leuk om te zien als ze zo hoog boven je hoofd meedrijven op de thermiek.
Buizerd (Common Buzzard) ( Buteo buteo)
 Toen zat daar een mooie heggenmus. Hij matchte mooi met de kleuren van de achtergrond en bleef even mooi zitten. Zulke plaatjes zijn altijd leuk om te maken.

Heggenmus (Dunnock) (Prunella modularis)
 


Ongelooflijk hoeveel vogelsoorten we vandaag gezien en vooral gehoord hebben. Over de vogel hieronder hebben we nog wel even getwijfeld maar toen ik hem thuis op groter scherm zag zag ik dat het toch een kneu was.

Kneu (Linnet) (Carduelis cannabina)


Toen was het even tijd voor een lunch op het strand. Nou ja...op terras bij het strand. Lekker hoor zo in het zonnetje, daar kunnen we best wel weer aan wennen.

Schotse hooglanders komen we ook bijna altijd wel tegen. Ze zijn er in diverse kleuren en maten.

Soms loop ik wel eens een stukje om voor deze imposante beesten maar nu waren ze heel relaxed en lagen ze ook lekker te genieten van het mooie weer. Althans daar leek het op. 


Ook de roodborsttapuit mocht vandaag natuurlijk niet ontbreken. Hij liet zich op diverse plekken zien maar in het begin steeds te ver weg. Maar uiteindelijk kwam hij iets dichterbij.

Roodborsttapuit (Stonechat) (Saxicola rubicola)


Alert, want er was een roofvogel in de buurt die hij goed in de gaten hield en uiteindelijk verdween hij tussen de takjes.


Na een heerlijk weekend met mooi weer waar ik volop van genoten heb en ook het idee dat het voorlopig nog even zo blijft is het weekend weer om en kan de werkweek weer beginnen. Ik kijk al weer uit naar de volgende wandeling.

3 opmerkingen:

 1. Pracht serie Miranda.........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch hè heerlijk om deze rapportage te zien en weer te beleven bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie serie. Foto 21 van de heggemus is echt een topper, mooie achtergrond ook. Verder heb je veel vogels gezien en kunnen fotograferen. Leuk die geoorde futen, staan nog op mijn wensenlijstje om mooi op de foto te krijgen.
  Groetjes, Ghita

  BeantwoordenVerwijderen