zaterdag 25 februari 2017

Veel roofvogels in nieuw natuurgebied Bentwoud

Torenvalk  ♀ (Common Kestrel) (Falco tinnunculus)


Gisteren voor het eerst naar natuurgebied Bentwoud geweest. Een nieuw natuurgebied tussen Zoetermeer en Boskoop. Ik was getipt door Facebookvriend Leo, hij vertelde dat daar veel torenvalken zitten en ook de blauwe kiekendief daar volop jaagt. Een aanrader om daar dus eens naartoe te gaan. Aangezien de weerapp vrijdag als meest geschikte dag aanwees, in deze wisselvallige voorjaarsvakantie en Leo vrij was bood hij aan om mee te gaan.

Het natuurgebied is nog volop in ontwikkeling. Op de voormalige akkers ontwikkelt zich een gevarieerd landschap maar op dit moment is het nog vlak en kaal. Ideaal dus voor roofvogels.


De zon is net op als we daar aankomen.
Het weer was het ene moment heerlijk. De warmte van het zonnetje voelde heel aangenaam, maar wanneer de wind dan weer opstak scheelde het meteen een jas.


Biddende torenvalk


Wat opvalt zijn de vele torenvalken die van paal naar paal vliegen en regelmatig stil in de lucht hangen (bidden) op zoek naar veldmuizen. De mannetjes zijn bruin met een grijze kop en de vrouwtjes hebben een bruine kop.De torenvalk was lange tijd de talrijkste roofvogel in Nederland maar tegenwoordig is dat de buizerd.

Veldleeuweriken lieten ook van zich horen. Het uitbundige geluid geeft een voorjaarsgevoel, zeker als je in het zonnetje loopt. De mannetjes maken spectaculaire zangvluchten. Ze klimmen tot grote hoogte, soms meer dan honderd meter, waarna ze luid zingend omlaag vliegen om in de buurt bij het vrouwtje te landen.

Veldleeuwerik ♂ (Skylark) (Alauda arvensis)
Het gaat zeer slecht met deze vogelsoort. In 1975 was de veldleeuwerik één van de talrijkste en meest verspreide broedvogels van Nederland. Hun aantallen zijn met 95%!! afgenomen. Dit komt voornamelijk door de moderne zeer intensieve landbouw.


Voor hen die graag eens een dagje roofvogels willen fotograferen is dit echt een geweldig gebied om naartoe te gaan.

Nog een vogel die op de rode lijst staat is de blauwe kiekendief. Ook deze vogel is waarschijnlijk de dupe van intensivering van landbouw.

Blauwe kiekendief ♀ (Hen Harrier)(Circus cyaneus)


Lastig om deze vogel die steeds op grote afstand vloog goed en scherp in beeld te krijgen.
Maarja hij...eh zij staat erop en ik ga gewoon nog eens terug voor een mooiere foto.


Ook een aantal andere vogels kruisten ons pad. De graspieper, de rietgors en de tjiftjaf lieten zich zien en de groene specht liet met zijn lach vaak van zich horen.

Graspieper (Meadow pipit) (Anthus pratensis)

Rietgors ♂ (Reed Bunting) (Emberiza schoeniclus)
Op de terugweg van de wandeling liet de torenvalk zich nog even goed fotograferen. We konden op niet al te grote afstand komen om dit mooie roofvogeltje er goed op te krijgen.


Tot slot nog de buizerd die mauwend boven de bomen vloog. Soms alleen maar soms zelfs met z'n drieën. Onlangs zijn hier ook velduilen gespot en de ruigpootbuizerd. Zeker een bezoekje waard dus voor een vogelaar. Ik kom hier snel weer eens terug.

Buizerd (Common Buzzard) (Buteo buteo)


8 opmerkingen:

 1. Je had een prachtige dag uitgezocht, en veel gezien
  Prachtige serie foto's gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je had een prachtige dag uitgezocht, en veel gezien
  Prachtige serie foto's gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Piet Wezelman26/2/17

  Mooie serie weer. Heb er van genoten. ( en geleerd )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ghita26/2/17

  Prachtige serie, mooi gebied lijkt me en nog best vlakbij huis voor mij, net te ver om te fietsen maar ik wilde zeker een keertje naar toe

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een geweldige serie foto,s Miranda, ik was al naar je blok aan het zoeken...........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kwam via Google op jou blog uit, mooie foto's hoor! En leuk en leerzaam met de benamingen erbij. Mag ik vragen welke ingang je hebt genomen? Is een beetje onduidelijk waar je nu het beste kan parkeren, in bijv het gebied waar de meeste roofvogels zitten.
  Alvast bedankt, en ik ga je volgen hier ;0)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je berichtje. Ik ben bij Bentwoud Noord het gebied ingegaan. Je kan daar makkelijk je auto parkeren. Succes als je heen gaat. Groetjes Miranda

   Verwijderen