dinsdag 21 februari 2017

Imposante zeearenden in de Oostvaardersplassen

Zeearend (White-tailed Eagle) (Haliaeetus albicilla)

Vandaag zou een mooie dag worden. Ik heb vakantie dus moest ik bedenken waar ik naartoe wilde gaan. Texel kwam als eerste op, maar daar zijn op het moment alleen nog maar ganzen en eenden te zien. Goeree-Overflakkee dan. Maar op het moment dat ik het adres daarvan in de Tomtom zette zag ik op het nieuws dat het daar ging regenen. Dan maar naar de Oostvaardersplassen. Ook leuk! Het werd een topdag!

Per toeval liep ik meteen de goede richting op naar de kijkhut die uitzicht geeft op het leefgebied van de zeearend. Dat zou toch wel een heel mooi cadeautje zijn als ik die vandaag zou zien.
Ik ontmoette leuke mensen in de hut en een man met een camera met een grote toeter attendeert me dat er aan de overkant van het water 2 juveniele zeearenden vliegen. Geweldig! Ik ben net een paar minuten binnen...


Veel te ver weg maar wel heel duidelijk de zeearend. Mijn dag is al goed. Even later zien we er nog één, en hij komt zelfs heel dichtbij.

In 2006 broedde voor het eerst sinds eeuwen weer een zeearend in Nederland: in de Oostvaardersplassen. Deze imposante vogel heeft een spanwijdte tussen de 200-250 cm. Die zie je dus niet zomaar over het hoofd. Hij wordt dan ook wel de vliegende deur genoemd. Zeearenden blijven het hele jaar door, zomer en winter, in hun broedgebied en het eerste ei kan al wel half februari gelegd worden. Een nest kan wel 2 meter in doorsnee worden en 2 meter hoog. Op dit moment leven er +/- 6 zeearenden in de Oostvaardersplassen. Nederland heeft nu 4 broedplaatsen: Oostvaardersplassen, Biesbosch, Lauwersmeer en Roggebotzand.

Ook vlogen de aalscholvers af en aan. Die zijn al druk in de weer met hun nest.

Aalscholvers in prachtkleed ( Cormorant) (Phalacrocorax carbo)


Even later kwam er ook nog een nonnetje ♀ voorbij zwemmen, helaas was ze zonder haar man.

Nonnetje ♀ (Smew) (Mergellus albellus)
Ik loop weer richting het bezoekerscentrum voor een lunch en hoop ook stiekem nog op baardmannetjes want die had ik op de heenweg op twee plekken gehoord. Helaas. Maar ach die komen binnenkort wel weer. Voor vandaag was mijn grootste wens al uitgekomen.
Na de lunch besluit ik nog een andere route te lopen. Ik kom edelherten tegen, konikpaarden en ganzen, vooral heel veel ganzen. Vind ik het gebied mooi? Nee ik denk het niet...maar bijzonder is het absoluut!
De Oostvaardersplassen is best vaak negatief in het nieuws. Eigenlijk is dat ook de reden denk ik dat ik daar nog niet eerder ben geweest. Je zou er veel dode dieren tegen komen. Nou, ik heb er vandaag niet één gezien.Er leven net als in de Amsterdamse Waterleidingduinen teveel grote grazers in dit gebied dus zullen er in de toekomst wel behoorlijk wat afgeschoten worden vermoed ik. Dit gebeurt nu nl. in de AWD ook.
Ik kom hier zeker over niet al te lange tijd nog een keer terug en hoop dan nogmaals te mogen genieten van die grote imposante zeearend en hopelijk dan ook van de blauwborst en de baardmannetjes en misschien de klapekster? O..wat wil ik weer veel...:)


4 opmerkingen:

 1. Prachtig wat een platen, ben er vorige week met Tonnie geweest, weinig gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Cees. Ik was net een paar minuten in de hut en toen zag ik ze al. Een fantastische ervaring!

   Verwijderen
 2. Geweldige wandeling btw zijn die zeearende daar aan het nesten Miranda?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Michel. Ik weet niet of er al zeearenden aan het nestelen waren. Deze in ieder geval nog niet wat dit waren juvenielen heb ik me laten vertellen. Wanneer ze helemaal volwassen zijn is de staart witter en de kop lichter

  BeantwoordenVerwijderen