zondag 10 januari 2016

Zandhappen in IJmuidenVanmorgen nadat ik Joëlla naar haar werk gebracht had ben ik even doorgereden naar IJmuiden. Ik had eigenlijk in mijn hoofd om even de pier op te gaan maar toen ik uit de auto stapte wist ik meteen dat dat niet zou gaan lukken. Wat een storm! Ik ben compleet gezandstraald. Terwijl ik dit zit te typen voel ik het nog steeds tussen mijn tanden knarsen.

Natuurlijk wel even gaan kijken op het strand en ook nog even bij de pier. De zon kwam net boven de duinen en het licht was heel mooi!Het was heel rustig. Gelukkig voor mij maar jammer voor de mensen die het mooie licht niet gezien hebben.In de verte zie ik twee mensen te paard. Het stoof ontzettend dus ik ben niet heel lang op het strand gebleven. Ik was bang dat mijn camera het niet leuk zou gaan vinden.


Toch nog even doorgelopen om te zien of de pier echt gesloten was en of er misschien toch nog iets te zien was.
Zeker door het licht hoopte ik nog wel een mooi plaatje voor de foto tegen te komen.


Rode vlag...dus verboden toegang.


Hier is duidelijk te zien hoe hard het zand over de pier stoof
Ik zie op een strekdammetje niet al te ver bij mij vandaan een aalscholver zitten.
Hij zit zich te poetsen en doordat het licht er zo mooi op scheen was ie even een mooi fotomodel voor mij. Veel mensen hebben helemaal niets met aalscholvers. Ik vind ze altijd iets oer-achtigs hebben.
Midden jaren 70 was de aalscholver bijna uitgestorven maar nu gaat het weer goed met ze.
Op het moment dat ik weer terug loop zie ik een mooi plaatje. Het geeft mij ondanks de frisse harde wind toch een zomergevoel.
Wat is het toch fijn om dicht bij de zee te wonen.Ik zie verder op nog twee aalscholvers zitten en loop er naartoe. Ik hoop dat het de zeldzame kuifaalscholver is die al een tijdje bij de pier wordt waargenomen.
En ja dus! Ik heb mazzel. Hij is door de harde wind lastig te fotograferen. Stilstaan is bijna niet te doen. Om al mijn twijfels weg te nemen plaats ik hem nog even in de determinatiegroep en ook daar wordt het bevestigd.
De kuifaalscholver is geringd en net op het moment dat ik een andere Facebookvriend wil vragen waar ik deze moet doorgeven krijg ik bericht van iemand met de gegevens.

Blue FJZ was ringed as a chick on the Isle of May, Firth of Forth, Scotland in the summer of 2015. It was also ringed with metal ring number 1472356. This individual was last recorded in Scotland on 10th October 2015 when it was seen on the Isle of May. This bird was first reported to us in the IJmuiden harbour on the 10th of December and subsequently on the 16th 17th and 23rd December. We are very happy to receive such regular sightings. Interestingly, we have received sightings of a further two young colour ringed shags, Green RJF and Green LEI, from the very same harbour on the 4th and 9th December respectively. They were also joined by an adult shag, Blue ZBU, on the 18th December who has been seen in the Netherlands each winter since 2010! Looks like a popular winter destination for some of our birds this year! 


 Ik vind het leuk om de geschiedenis en afkomst van een vogel te lezen en ook interessant om te lezen dat zo'n beestje best lange tijd op één plaats blijft. Dit keer geen lange wandeling  maar toch weer  genoeg foto's om een blog te maken.

De in Nederland zeldzame kuifaalscholver


2 opmerkingen:

  1. Heerlijke samenvatting Miranda, ik hoor hier de Noordzee wind haast burderen geweldig,,,,,,,

    BeantwoordenVerwijderen