woensdag 9 december 2015

Een prachtige decemberdag in Castricum

Grote Zaagbek vrouw

Eindelijk na weken storm en regen weer een keer een mooie dag...en dat is nog zacht uitgedrukt. Het was in alle opzichten een prachtige dag. Het weer, het licht en de mooie dingen die we gezien hebben.

Ik had vanmorgen om 9 uur afgesproken met Els op de parkeerplaats in Castricum. We waren allebei veel vroeger dus we konden nog een mooi stukje meepakken van het gouden uurtje.Hoog in de bomen zie ik vogeltjes die ik niet meteen kan benoemen. Ze zitten mooi in het zonnetje en vliegen van de de ene boomtop naar de andere. Het zijn er behoorlijk veel.
Ik maak wat foto's en zoom in. Ik vraag me af of het misschien sijsjes zouden kunnen zijn en dat wordt bevestigd door mijn vogelboekje. Mooi, weer een soort die ik kan afstrepen.

Sijsjes

Sijsjes
Ik ben er blij mee al had ik ze er wel iets duidelijker opgehad willen hebben. Maar ach je kan niet alles hebben.

Een stukje verder zie ik een zwaan in dreighouding. Wat een imposant gezicht is dat zeg!
Echt prachtig!!Knobbelzwaan in dreighouding

Ze buigen hun hals naar achteren en bollen hun vleugels. Waarschijnlijk was een andere zwaan in zijn territorium terecht gekomen en moest ie weg. En wel meteen! Met flinke boeggolven zwom hij achter zijn indringer aan.


Waarschijnlijk ging het allemaal om de zwaan hieronder die vol trots met haar mooie verentooi zat te pronken. De lellebel.


Nadat de andere zwaan weggejaagd was liepen we weer verder, heerlijk genietend van het zonnetje.
We gaan even kijken bij de kwal waar per seconde 800 liter water doorheen gaat.

Nog steeds genieten van het mooie licht

Er zwemmen drie Grote zaagbekken. Het licht is prachtig dus ik kan er een paar mooie plaatjes van maken.

Grote zaagbek vrouw

Grote zaagbek vrouwNu we er toch zijn wil ik even kijken of er iemand aan het vogels ringen is. Is weet waar een net hangt en als dat omhoog geklapt staat weet ik dat er iemand bezig is. Ja bingo! We hebben zelfs het geluk dat de ringer zelf op dat moment bij het net is. Hij heeft geen vette vangst maar toch leuk om weer even te zien. Een winterkoning en een pimpelmeesje.

Pimpelmees

Winterkoning
We maken een praatje en mogen even een fotootje maken. Opvallend dat zo'n vogeltje in de hand veel kleiner lijkt dan wanneer ze op een tak zitten.


In dat stukje bos zien we nog een aantal paddenstoelen. Waaronder de grote stinkzwam.

Grote stinkzwam. 
We gaan door naar het uitkijkpunt en genieten van het mooie weidse uitzicht. In de verte zien we paragliders en besluiten even richting het Heemskerkse strand te gaan.Er is een hek geplaatst voor zowel schapen als geiten. Ze zitten op de heenweg gescheiden van elkaar maar toen we er op de terugweg weer langs liepen lieten ze zich niet meer tegenhouden door het hek en sprongen ze eroverheen. Behalve de laatste, die durfde niet.

Eerst nog gescheiden van de schapen

Later niet meer...:)Op het strand is de zee vrij ruw en het waait er stevig. De drieteenstrandlopertjes rennen maar heen en weer. Naar de golven toe en er weer vanaf.


drieteenstrandloperNa een korte thee-break gaan we weer terug. Nu met de wind in onze rug....Wow dat is nog lekkerder dus nog meer genieten.

Onderweg zie ik nog een grote zaagbek. Mooie fotogenieke vogel.


Wanneer we bijna weer terug zijn bij het begin van de wandeling nemen we nog een kijkje in de vogelkijkhut.

Op het eerste gezicht is er niet veel te zien.


Twee zwanen en ik zie in de verte aan de overkant een buizerd in de boom zitten. Ik blijf roofvogels fascinerend vinden.

Buizerd
Terwijl we even zitten te kijken gaan de zwanen poetsen en badderen.
Wat een geweldig mooi gezicht zeg! Hieronder nog een paar mooie zwanenfoto's die de toch al zo mooie wandeling nog mooier maakte.


Ik kan hier weer even op teren, maar niet te lang hoor. Ik wil snel weer op pad! 

3 opmerkingen:

 1. Zo wat mooi zeg ff genoten Miranda en wat een prachtdag, we zitten in December,,,,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Michel. Het was inderdaad zo'n dag die je je de hele winter door wenst....Behalve dan de sneeuw- en ijsliefhebbers.:)

   Verwijderen
 2. Wat een schitterende serie zeg, en wat een mooi gebied, doet mij erg aan de AWD denken,
  De grote zaagbekken in het gouden licht vind ik echt de toppers uit deze serie, maar ook de poetsende zwanen, de geiten, het landschap. Ik heb er met veel plezier naar gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen