woensdag 5 september 2018

Rondje Wieringen

Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)

Eindelijk na een lange hete zomer afgelopen zondag weer eens aan de wandel geweest. Deze keer hebben José en ik weer een voor ons nieuw stukje Nederland ontdekt; het voormalige eiland Wieringen dat in de kop van Noord-Holland ligt. Hoewel Wieringen al sinds 1924 geen eiland meer is, leeft het eilandgevoel nog steeds. Daarom spreekt men hier niet van 'in Wieringen', maar 'op Wieringen'. Wij vonden het een prachtig gebied.

Al snel kwamen we bij het Amstelmeer en zagen daar gele- en witte kwikstaarten foerageren. De gele zien we niet zo vaak dus die heb ik geprobeerd vast te leggen op de foto. De gele kwikstaarten zullen binnenkort, meestal tussen half augustus en eind september, weer vertrekken om te overwinteren in het Sahelgebied in Afrika.
Gele kwikstaart (Blue-headed Wagtail) (Motacila flava)





Ook waren er de hele wandeling volop boerenzwaluwen te zien. Tussen nu en een maand, dan vertrekken ook zij naar het zuiden. Zij vertrekken naar West en Centraal Afrika, het gebied tussen Ivoorkust en Angola.  Ongelooflijk dat zulke kleine vogeltjes zo'n afstand kunnen afleggen...Ieder jaar heen en terug.
Boerenzwaluw (Barn Swallow) (Hirundo rustica)
ik blijf het altijd leuk vinden om even op de maan in te zoomen, ook overdag.


Het weer was warm en het gebied was heel Hollands met zijn kleine dorpjes en weilanden.


Even overwogen we om de boot te nemen...:)

Op het eiland Wieringen is een hele bijzondere plant te vinden. Namelijk de Tengere distel (cardius tenuiflorus) Deze is zeer zeldzaam en is bijna verdwenen uit Nederland. De laatste plaats waar deze distel nog groeit is op Wieringen.

Tengere distel (Cardius tenuiflorus)
Niet bijzonder om te zien maar wel zeer zeldzaam.

Ook kwamen we hele mooie kleine vlinders tegen, de kleine vuurvlinder. Het is een algemeen voorkomend vlindertje in de nazomer. Hij is in het hele land te zien maar niet in groten getale. Het blijft daarom een verassing om deze mooie vlindertjes tegen te komen.


Kleine Vuurvlinder (Lycaena phlaeas)





Tot slot nog twee mooie doorkijkjes.



We hebben weer een prachtig stukje Nederland mogen bewandelen. Op naar de volgende wandeling...

1 opmerking:

  1. mooie wandeling, wat leuk al die kleine vuurvlinders, en wat werkten die gele kwikstaartjes goed mee.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen