dinsdag 23 januari 2018

Hele afwisselende wandeling rond SoesterbergZondag met José een mooie wandeling gelopen vanaf de vliegbasis Soesterberg, het eerste militaire vliegveld van Nederland (1913). In 1940 valt het in Duitse handen en wordt het ingericht als uitvalbasis voor bommenwerpers. De stoffige vlakte verandert in een echt vliegveld met verharde startbanen. Na de oorlog groeit het uit tot een belangrijke NAVO-basis (1949). Jarenlang is hier het enige Amerikaanse squadron van ons land gevestigd. In 2008 sluit de vliegbasis en eind 2014 zijn de hekken opengegaan voor het publiek.
Munitiebunkers, shelters, atoomschuilplaatsen en een ruim 3km lange startbaan vertellen het verhaal van een bewogen militaire geschiedenis.

Zoals al eerder vermeld begon de wandeling bij de vliegbasis. Best bijzonder en heel leuk om te zien.

Uitzichtpaviljoen Belvedère 

Bovendien was deze dag de zon eindelijk weer eens een groot deel van de dag aanwezig.
De nacht ervoor had het nog aardig gevroren in grote delen van het land en dat maakte dat het spekglad was op veel plekken. Zo leuk om gewoon over de startbaan te kunnen/mogen lopen.
Echt de moeite waard om hier eens naartoe te gaan en ook een kijkje te gaan nemen in het museum.
Het gebied ronde de startbaan is niet te bezoeken tussen 15 maart en 15 augustus i.v.m. broedseizoen.

READY TO TAKE-OFF

Het gebied eromheen is een uniek natuurgebied. Het gebied is het grootste bloemrijke schraalgrasland in Noordwest-Europa. Dat trekt veel insecten, vlinders en vogels zoals de inmiddels zeldzame veldleeuwerik.  maar in het voorjaar 

Wanneer er dan weinig vogels te zien zijn, ga je op andere dingen letten. Dingen waar je normaal niet zo bij stil staat. Deze dag ging ik ervoor op mijn knieën. En dat geeft best leuke plaatjes.

Ook het bevroren ijs zijn kunstwerkjes op zich. Mooi zoals dit zomaar in een koude nacht kan ontstaan.


Van de onderstaande shelters staan er zeventien. Deze shelters zijn de  stille getuigen van de Amerikaanse naoorlogse luchtverdediging tegen een mogelijke Russische aanval op Nederland. In ieder van de enorme betonnen tunnelvormige gebouwen stond vanaf 1978 een F15 straaljager van het squadron "Wolfhounds" Gallen van de galwesp of galmug


We lopen het terrein af en zien op veel plekken de aarde langzaam opwarmen.
Dat geeft het bos een sprookjesachtig uiterlijk. Echt prachtig!Ook is er echt heel veel schade van de storm die vorige week over Nederland raasde. Sommige paden zijn dan ook wel een uitdaging, maar ook dieper het bos in, van de paden af ligt echt heel veel om.Het is er dan ook heftig aan toe gegaan afgelopen donderdag. Tot slot nog twee mooie landschapsfoto's die laten zien hoe mooi het gebied is.
Wij hebben ons voorgenomen om voor 15 maart nog een keer terug te keren voordat het gebied voor vijf maanden op slot gaat.

2 opmerkingen:

  1. Fantastische serie Miranda, en ik zeg altijd maar zo, als het maar vliegt...........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat hadden jullie een mooie dag, beginnend met rijp. Van dit soort dagen hebben we er veel te weinig gehad nog.
    Mooie sfeerbeelden in het bos met wat van die mistflarden.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen