zaterdag 14 oktober 2017

Baardmannetjes in de Oostvaarders Plassen

Baardman ♀ (Bearded Reedling) (Panurus biarmicus)
Het beloofde een mooie dag te worden dus hadden José en ik besloten om naar de Oostvaarders Plassen te gaan.  We hoopten heel stiekem natuurlijk op de Zeearend maar baardmannetjes daar zouden we ook heel blij mee zijn.
De eerste liet zich helaas niet zien. Baardmannetjes daarentegen lieten zich volop zien. Ik raakte de tel kwijt bij 683. Ongelooflijk! Het was voor José de eerste keer dat zij ze zag. Ik heb ze al wel eerder gezien maar dat waren er maar een paar. Helaas is stil zitten geen optie. Op het moment dat je ze in beeld hebt duiken ze diep in het riet of vliegen met z'n allen weg. Ze horen wel tot één van de mooiste vogeltjes van Nederland vind ik. Hun mooie kleuren en de mannetjes met hun "zwarte bakkebaarden" Bovendien, als je eenmaal het geluid gehoord hebt zal je ze de tweede keer meteen herkennen.Baardman ♂ 

Net te laat, maar ik vond het evengoed een mooi plaatje

We kijken lekker toch niet.
Het was vanmorgen niet meteen heel zonnig. Het begon een beetje heiig. We hebben vandaag echt ontzetten veel verschillende luchten gezien. Soms dreigend maar meestal gewoon vriendelijk. En eerlijk gezegd is het voor de foto's mooier om mooie wolkenluchten te hebben dan een strak blauwe hemel.


Op een gegeven moment liep José iets voor te lezen over ganzen die in het najaar vanuit Zweden en Noorwegen even komen pauzeren in de Oostvaardersplassen voordat ze verder trekken naar Zuid Europa. Terwijl ze dat vertelde, keek ik om me heen en zag dit...Van alle kanten kwamen ze aangevlogen!  Heel toevallig en heel bijzonder.

We hebben ook de hele wandeling Edelherten horen burlen. Ook hebben we er veel gezien maar ze stonden of veel te ver weg, of ze  stonden tussen het riet en waren daardoor niet fraai te fotograferen.

Edelhert.
Ach, helaas. Het geluid was ook best indrukwekkend. Het kwam echt van alle kanten.
We lieten de Konikpaarden zich veel zien.


En een ander vogeltje, die ik al wel regelmatig heb gefotografeerd maar nog steeds iedere keer heel leuk vind om te zien. Hij zat daar ook wel heel mooi in het zonnetje.

Putter (Goldfinch) (Carduelis carduelis)Ook de grote zilverreiger mochten we vandaag een paar keer aanschouwen. Deze mooie reiger staat op de rode lijst. Je ziet ze niet op heel veel plekken in Nederland. De kans dat je ze treft is tussen oktober en maart het grootst.

Grote Zilverreiger ( Western Great Egret) (Ardea alba)
Tot slot kregen we na de wandeling, toen we richting huis gingen nog een mooi cadeautje.
Luchten met prachtige jakobsladders.

Dat was een heel mooi toetje na een super dag! Helemaal zen reden we weer de Randstad in richting huis.

1 opmerking:

  1. prachtige gevarieerde serie, veel gezien zeg. En die baardmannetjes zijn top, die wil ik ook nog zo graag mooi vastleggen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen