zaterdag 23 september 2017

Zwarte specht en veel verschillende paddenstoelen op de Utrechtse heuvelrug

Zwarte specht ( Black Woodpecker) ( Drycopus Martius)
Vandaag was beloofd dat het mooi weer zou worden dus voor het krieken van de dag zijn José en ik richting Driebergen gereden om daar een mooie route te lopen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wat een mooie dag hebben we gehad. Een tocht door loof- en dennenbossen, langs heide en zandverstuivingen en door statige beukenlanen. En wat hebben we veel moois gezien.

Onder andere de geweldige zwarte specht. Ongelooflijk dat we jaren lopen en er op hopen en dit jaar hebben we er al wel 6 gezien. Heel bijzonder!Elke keer kijken we er weer van op hoe groot hij eigenlijk is.

De wandeling begon met wat dauw en mistvlaagjes, zoals vaak te zien is deze tijd van het jaar, wanneer het een mooie dag beloofd te worden. Prachtig die dauw met de opkomende zon en de spinraggen die het gebied een sprookjesachtig uiterlijk gaf.

Even later stond de zon iets hoger. De lichtstralen die tussen de bomen vielen en de roodbruine bladeren deden oplichten waren lastig  vast te leggen. Maar ik heb het toch geprobeerd.
Verder zijn we enorm veel verschillende paddenstoelen tegen gekomen.
Ik heb nog niet alle namen weten te achterhalen maar dat ga ik van de week proberen te doen.
Voorlopig eerst even alleen de paddenstoelen.


Porseleinzwam

Porseleinzwam

RodekoolzwamVliegenzwamIk heb nog nooit zoveel verschillende soorten gezien op één dag.

Veel vogels waren er niet te zien en te horen. Wel hebben we veel Grote bonte spechten gehoord en gezien en naast de prachtige zwarte specht heb ik nog de boomleeuwerik kunnen fotograferen.


Boomleeuwerik (Woodlark) ( Lullula arborea)
Verder was het landschap vandaag weer schitterend! De mooie zandvlakte


Het heideveldEn tot slot hebben we nog even een kijkje genomen bij de Pyramide  van Austerlitz. Daar ben ik voor het laatst geweest toen ik 10 of 11 was. Ik kon me er nog weinig van herinneren. In mijn beleving zag het er toen heel anders uit.


Het was een schitterende dag. Op naar morgen

2 opmerkingen:

 1. P.J.J.Wezelman24/9/17

  Prachtige foto's weer. Heb genoten. Het paddestoeltje boven de paarse paddestoel schijnt een zeldzame te zijn. Zag deze van week op Texel. Dat wil zeggen er zat een man met zijn fototoestel en toen zag ik paddestoeltjes. Volgens deze kenner was die heel bijzonder. Zal je het fototje wrl toesturen.
  Groeten uit Heerhugowaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig blog, en wat hebben jullie veel gezien.
  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen