woensdag 20 juli 2016

Voor dag en dauw in de Kennemerduinen.

Oosterplas
Na een veel te korte en veel te warme nacht, ging om 03.45 uur mijn wekker. Ik had gisteren onverwachts afgesproken met Marlene om een wandeling te maken in de Kennemerduinen. Om kwart over vijf startte we onze wandeling bij de ingang Bleek en Berg.

Het was op dat moment al 21 graden en heel benauwd. Aangekomen bij de Oosterplas scheen de volle maan nog heel mooi in het water en had de lucht een hele aparte kleur. Het zou nog een half uur duren voordat de zon opkwam dus de echte hitte zou nog heel even uitblijven.We liepen richting het Vogelmeer. Onderweg daar naartoe hebben we heel wat damherten weg zien vluchten met hun jongen.

Vanaf het moment dat de zon zijn stralen tussen de bomen door perste voelden we de warmte en zochten waar het kon de schaduw op.


Bij het vogelmeer aangekomen scanden we meteen het water af om te kijken of de geoorde futen te zien waren. Die zagen we wel maar wel veel te ver weg.
Dichterbij zat wel een dodaars met zijn of haar baby's. De dodaars behoort tot de fuutachtigen en is de kleinste soort fuut die in Nederland voorkomt. Hij maakt een soort van hinnikend geluid waardoor je hem eerder hoort dan ziet. De Dodaars dankt zijn naam aan zijn witte poederdons als "achterste".

Dodaars ( Little Grebe) (Tachibaptus ruficollis)

Dodaars met jong
We lopen langs het meer en zien en horen enorm veel vogeltjes. Opeens loop ik terug omdat mijn oog valt op een vogel met een vrij forse snavel. Ik kijk door mijn verrekijker en zie...een ijsvogel zitten. In al die jaren heb ik die daar nog nooit gezien. Dat was wel even een mooi cadeautje voor vandaag.

IJsvogel ( Kingfisher) (Alcedo Atthis)
We lopen verder richting de vogelhut en zien van alles voor ons opvliegen. Grote groepen spreeuwen en kneutjes, kieviten, witte kwikstaarten, groenlingen, putters, een torenvalk...te veel om op te noemen.

Kneu (Linnet) ( Carduelis Cannabina) 

Op de eilandjes van het Vogelmeer bloeien veel gekleurde bloemen, met nam roze. Zo tegen dat groene alg en de bosschages ziet het er opvallend mooi uit.

Fuut met jong ( Great Crested Grebe) ( Podiceps cristatus)

Ze zien vast allebei iets overvliegenNa een poosje doorgebracht te hebben in de hut lopen we weer verder. Inmiddels is het kwart over acht maar ons gevoel zegt dat het rond de klok van elf uur is. Dat geeft even een momentje van ongeloof en hilariteit.

Meneer en mevrouw Roodborsttapuit laat zich zien en horen. Ze zitten vaak op een hoge uitkijkpost.

Roodborsttapuit ♀ (Stonechat) (Saxicola rubicola)

Roodborsttapuit ♂
En dan zien we de geoorde fuut iets dichterbij. Leuk want voor Marlene was het de eerste keer dat ze deze leuke soort kon fotograferen.
Geoorde fuut  (Black-necked Grebe) ( Podiceps nigricollis)


Even de beentjes strekken De hele route hebben we veel spechten gehoord en ook wel af en toe gezien maar niet kunnen fotograferen. Zelfs de groene hebben we twee keer gehoord. Wel hebben we die zien vliegen maar hij vloog veel te snel van ons af om hem te kunnen fotograferen. Pas helemaal aan het eind van de wandeling kon ik de Grote bonte specht op de foto krijgen.

Grote bonte specht (Great Spotted Woodpecker) ( Dendrocopus major)

Het was een warme maar super mooie wandeling. We hebben veel moois gezien en gehoord. Om kwart over tien waren we weer bij de auto en hadden we onze beweging voor deze dag weer gehad. De rest van de dag ga ik me niet meer inspannen. Het enige waar ik nu nog naar verlang is een lauw-warme douche...En dat is geen overbodige luxe. ;)3 opmerkingen:

 1. Wat is het mooi daar rond het vogelmeer en wat een leuke soorten zie je daar,moet ik zelf toch echt een keertje heen gaan. De geoorde futen zo dichtbij, dat zie je maar zelden (vroeger bij de Groene Jonker, maar tegenwoordig zit alles daar ook ver weg).
  Mooie blog
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, Niet te lang wachten hoor want de jongen worden al aardig groot. Groetjes Miranda

   Verwijderen
 2. Heel mooie serie Miranda......

  BeantwoordenVerwijderen