dinsdag 26 juli 2016

Twee dolle dazen dagen in de Achterhoek (Dag 1)


Nee ik heb geen spelfout gemaakt in de titel. Wij zijn af en toe echt horendol geworden van de dazen de afgelopen twee dagen. Gisteren en vandaag hebben José en ik doorgebracht in de mooie Achterhoek en wat hebben wij veel moois gezien. Om 6 uur zijn we gaan rijden en twee uur later begon onze eerste wandeling vanuit Vorden.
Onze wandeling startte bij landgoed Enzerinck. Zodra wij de poorten van het landgoed doorgingen werden we aangevallen door tientallen irritante bloedzuigende dazen. In tegenstelling tot bijen en wespen steken dazen niet maar bijten ze hun prooi. Dit doen ze met vlijmscherpe tandjes, waarna ze vervolgens het vrijkomende bloed opdrinken.  Hun speeksel zorgt voor een jeukende zwelling van de huid. Dazen komen af op warmte en beweging en slaan toe bij warm en windstil weer.
Ze zijn snel, bijzonder agressief en bijten direct zodra zij in contact zijn met hun prooi. Dazen kunnen hun prooi soms wel kilometers blijven volgen en hebben de voorkeur voor donkere kleuren. Ze kunnen door die scherpe tandjes makkelijk door kleding heen bijten. José had gelukkig Deet in haar tas en we zijn meteen als een gek gaan smeren. Daarna hadden we gelukkig wel wat minder last.

Landgoed Enzerinck had wat leuke doorkijkjes maar verder waren wij niet zo onder indruk. We zijn inmiddels misschien al wel te verwend door wat we allemaal in de loop der jaren al gezien hebben. Het kwam omdat er teveel boslandschap was wat ietwat rommelig aandeed. Wij houden van wat meer van afwisseling.
En weer waren er niet veel vogels te horen gisteren. Het zal de tijd van minder zang en aankomende rui zijn. Dan laten ze zich natuurlijk ook niet graag zien en horen want dan kunnen ze minder goed vliegen.

Jonge roodborst
Toen we door de verschillende paadjes liepen op Het Grote Veld zagen we veel bruine Zandoogjes fladderen rond het Jacobskruiskruid.Bruin Zandoogje op Jacobskruiskruid.
Vlinders zijn misschien nog wel lastiger te fotograferen dan vogels. Ze zitten vaak maar heel even stil. En dan ook nog vaak met gesloten vleugels. Zij sluiten hun vleugels om zo hun schoonheid te verbergen om niet belaagd te worden door wellustige mannetjes.

Duizendschoon
Af en toe zagen we een mooi doorkijkje en gelukkig liepen we even later ook wel een stuk langs een mooi heideveld. Ook hier was al wel wat roze te zien. Volgende maand zal het er weer sprookjesachtig uitzien als alle hei volop bloeit.We komen langs de mooie waterplas Galgengoor. Doordat het windstil was waren er mooie weerspiegelingen.


Waterplas GalgengoorZo'n plekje is altijd weer een cadeautje tijdens een wandeling.

Hier werden meloen verbouwdWe hebben de hele dag door wel de grote bonte specht gehoord en ook vaak de "lach" van de groene specht maar ze lieten zich niet zien. Behalve één grote bonte helemaal in de verte hoog in een boom.

Grote bonte specht ver hoog in een boom
Het was een hele warme en benauwde dag en we waren dan ook blij toen er tijdens het avondeten een bui kwam. Het was een korte maar hevige bui en het zorgde voor wat verfrissing. Zo lekker dat we besloten om na het eten nog even een stuk te gaan lopen.

Door de warmte en het vocht hing er een mooie nevel boven het landschap.In het open veld kreeg ik heel even een buizerd in het vizier. Als je hem ziet heb je eigenlijk altijd maar één shot de tijd want ze zijn zo ontzettend schuw dat ze meteen opvliegen.
Buizerd ( Common Buzzard) ( Buteo buteo)

Van de zanglijster kreeg ik meer tijd.

Zanglijster met diner ( Song Thrush) (Turdus philomelos)
José spotte nog een eekhoorn. Dat was al heel lang geleden dat we die tegen gekomen waren. Hij schoot van tak naar tak maar gelukkig hadden we heel even oogcontact door de lens. Dat zijn leuke momenten.
Inmiddels zakte de zon snel en was het tijd om weer richting het hotel te lopen.


Leuk dat jullie even meegewandeld zijn. Dag 2 plaats ik in een nieuw blog.

3 opmerkingen:

 1. Ook dit eerste deel is mooi, al sprak het landschap in deel 2 mij meer aan. Ikzelf fotografeer makkelijker vlinders dan vogels, juist de vogels zitten bij mij nooit stil en vliegen altijd weg op het moment dat ik net heb scherpgesteld.
  Mooie ontmoetingen met buizerd, en eekhoorn, die staan er supermooi op.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Miranda,
  Mooie serie, en idd zoals Ghita zegt deel 2 spreekt mij meer aan.
  Groet,
  Harm

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Miranda,
  Mooie serie, en idd zoals Ghita zegt deel 2 spreekt mij meer aan.
  Groet,
  Harm

  BeantwoordenVerwijderen