dinsdag 26 juli 2016

En dag 2 van de dolle dazen dagen in Lochem en omgeving

Lesje grote vissen eten
Vandaag startte de wandeling, genaamd "De Poort van Lochem" vanaf het station. Een mooie wandeling die voor een groot gedeelte langs de rivier De Berkel ging. De Berkel ontspringt in Duitsland bij de stad Billerbeck aan de voet van de Baumberge. De lengte van de rivier is 110 kilometer en mondt uiteindelijk uit in de IJssel bij Zutphen.De groene strook langs het riviertje en de weerspiegelingen doen idyllisch aan. Ook vandaag werden we weer belaagd door dazen. In het begin was het nog wel te doen maar na een paar kilometer wisten weer niet hoe snel we ons moesten insmeren. Alleen deze keer hadden ze er maling aan en bleven ze ons aanvallen. Resultaat is dat ik vol met grote rode en blauwe bloeduitstortingen zit. Maar verder was ook deze wandeling weer geweldig.


Een meerkoetje op pad met nestmateriaal voor zoveelste leg?

Meerkoet (Coot) ( Fulica atra)


Op een gegeven moment krijgen we een mooi kasteeltje in het vizier, genaamd De Cloese. Dit prachtige kasteel is gebouwd rond 1520. Het wordt nu particulier bewoond en een deel staat te koop op Funda voor € 850.000. De huidige eigenaar heeft het onlangs geheel gerenoveerd. Helaas toen ik de foto's van de inrichting bekeek op Funda was dat wel een domper in vergelijking met de mooie buitenkant. Maar ach, ieder zijn smaak.De Cloese
Ook zonde van de afzichtelijke panden die ernaast en erachter liggen.

We lopen verder en zien prachtige vergezichten. Vaak zeggen we dat het on-Nederlands mooi is. Eigenlijk wel een hele misplaatste opmerking want het Is Nederland en Nederland is prachtig! We doen met die uitspraak ons land echt tekort. In het riviertje speelt zich een heel mooi tafereeltje af. Moeder (of vader) Fuut leert haar kind hoe hij/zij een vis naar binnen moet werken. We hadden beiden nooit verwacht dat dat die grote vis uiteindelijk in de maag van dat kleine fuutje terecht zou komen. Hij is dan ook diverse keren terwijl alleen nog maar het staartje te zien was uitgespuugd. Ik ga proberen het tafereeltje over te brengen...

Overdracht
Poging 1
Mislukt
Mama zwemt weg met de vis
Poging 6

Uiteindelijk lukte het 10 minuten later.

Ook liepen we nog over een ander mooi landgoed. De Twickel.

Landgoed Twickel


De wandeling had ook wel wat uitdagingen. Je kon zien dat ie niet vaak belopen werd en soms moesten we over paadjes lopen die niet echt meer op een pad leken. Zoals op onderstaande foto. We moesten over het prikkeldraad tussen de bomen door... Brandnetels tot aan de knieƫn en op de hielen gezeten door dazen. Een andere weg, zoals bijvoorbeeld over het land was geen optie.

Een pad dat allang geen pad meer was...en zo waren er meer.


Maar gelukkig was het meeste goed begaanbaar.

Ook hebben we veel langs grote velden met mais gelopen. Het meeste mais dat in Nederland verbouwd wordt is snijmais dat vooral bestemd is als veevoer.

Snijmais
We hebben zelfs een pad gehad tussen het mais door. De stengels waren zeker twee meter hoog.De maan liet zich naast de zon ook een groot deel van de dag zien.


En ook een mooie paardenbijter die van blad naar blad vloog.

Paardenbijter


Uiteindelijk eindigde bracht wandeling ons ook weer in het centrum van Lochem waar we op terras een lekker clubsandwich hebben gegeten.
Het waren twee topdagen in de mooie Achterhoek en zeker voor herhaling vatbaar,

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie omgeving, je laat maar weer zien dat Nederland prachtig is, en ook zo groen. Dat viel mij echt op aan jou foto's, misschien ddankzij de vele regen vorige maand, maar alles ziet er nog zo fris uit. Zo te zien hadden jullie wel een heel warme zonnige dag. Vervelend he die dazen, die hebben mij vorig jaar in Tiengemeten helemaal belaagd, gek werden we ervan. Gelukkig is het maar heel even dat ze zo vervelend zijn, maar ja....dan komen de wespen, en die vind ik nog erger...
    Ik heb weer genoten van jouw blog, ik ga nog even terug naar jouw deel 1 want die had ik gemist.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige dokemendatie Miranda......... fotowerk top...........

    BeantwoordenVerwijderen