zaterdag 22 november 2014

We troffen het weer in Nationaal Park Zuid Kennemerland.Na 11 dagen er eindelijk weer lekker op uit. Het weer is goed, vrij zonnig en een graad of 12. Super dus voor de tijd van het jaar. Wat als eerste opvalt als we bij de Oosterplas aankomen is dat er veel minder verschillende eenden zitten dan de laatste keer toen wij er waren. Even later valt ons op dat ondanks het lekkere zonnetje het helemaal rustig is met vogels. We weten dat veel vogels weggetrokken zijn. De roodborsttapuit naar het zuiden van Europa, de gekraagde roodstaart richting  Afrika maar er komen en blijven ook genoeg vogels in Nederland overwinteren. Zo komen de koolmezen als het te koud wordt in Scandinavië of Rusland naar Nederland. En het grappige is dat koolmezen uit bijvoorbeeld Rusland een ander dialect hebben in hun zang dan 'onze' koolmezen.
Nog een weetje over koolmezen. Hoe fel geel een koolmees is is afhankelijk van zijn eten. Koolmezen uit een loofbos zijn veel geler dan uit een naaldbos en koolmezen die veel groen gekleurde rupsen eten ook.

Het was weer een heerlijke wandeling. Geen voorgeschreven route maar een combi van verschillende routes. we kennen het duin daar inmiddels op ons duimpje dus dat loopt wel relaxed.


Ook nog even langs het mooie vogelmeer.
Het is er ook niet druk. Er zitten wel zat aalscholvers en meerkoeten en wat tafeleenden.
Volgens mij herken ik ook de wintertaling. Helaas is de foto niet zo scherp en zit ie ineengedoken maar de groene wang is wel zichtbaar.


Aalscholvers
Wintertaling


We lopen om het meer heen en willen nog even kijken bij de andere vogelkijkwand maar zien we dat er een groot gehoornd monster onze richting op komt lopen. Een blonde Schotse Hooglander.
Het is een prachtig exemplaar maar ik durf er toch niet langs. Hij blijft ons in de gaten houden en is te actief naar mijn zin. Dan maar de volgende keer een kijkje nemen. Ik wil wel nog even blijven staan om wat foto's te nemen. De zon schijnt op zijn vacht waardoor hij bijna een hoog knuffelgehalte krijgt...Maar ik sla over.
Bijna tijd voor lunch. We lopen naar Parnassia en gaan heerlijk in het zonnetje op terras achter glas zitten. Het is echt heerlijk.
José neemt bruin brood met tonijnsalade en ik ook bruin brood maar met brie, honing en pijnboompitjes. Heerlijk natuurlijk en nog meer genieten door de locatie.
Zo vaak gebeurt dat niet dat je op 22-11 nog lekker op het strand op terras zit te genieten van de zon.

Er wordt de laatste tijd veel in de duinen gewerkt. Dat is duidelijk te zien aan de bandensporen en de kale plekken.
Om de inwoners van Bloemendaal. Haarlem en Velsen van betrouwbaar drinkwater te voorzien in in NP Zuid-Kennemerland vanaf 1898 grondwater gewonnen. Na de tweede wereldoorlog werd een kraan in ieder huis verplicht. Dat zorgde samen met de bevolkingstoename voor een stijging van de vraag naar drinkwater.
Door daling van het grondwaterpeil dreigde de natuur in de duinen te verdrogen. In het park werd de waterwinning daarom langzaam afgebouwd.
Sinds 2002 is die zelfs volledig gestopt. De duinen blijven wel als drinkwaterbron in beeld in geval van calamiteiten

De neerslag die jaarlijks valt, zorgt er voor dat het grondwaterpeil zijn oude niveau bereikt. Net als vroeger kunnen weer natte duinvalleien ontstaan met geheel eigen flora en fauna. De duinbodem wordt bij de herstelwerkzaamheden van begroeiing ontdaan zodat aan vocht gebonden planten de kans krijgen zich te herstellen. Oude plantenzaden die tientallen jaren in de bodem lagen opgesloten, ontkiemen weer, Bloemrijke duinvalleien liggen in het verschiet. (overgenomen van PWN)

Onderweg komen we ook nog mooie zwammen en schimmels tegen. Ik heb geen idee wat het is maar ik vond het wel mooi die dode bloedende boomstam


Ook de luchten zijn van tijd tot tijd heel mooi.

De duinen beginnen hun winterkleur te krijgen alhoewel het op sommige plekken nog echt wel herfst is. Maar op de meeste plekken worden de struiken kaal en ziet het er echt al winters uit. Nog een week of 4 dan hebben we de kortste dag alweer en gaan de dagen alweer lengen. Van mij mag het weer zo lekker blijven. Zo kom ik de winter wel door.
3 opmerkingen:

 1. Geweldig geschreven Miranda, bedankt weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Miranda, ik heb hier weleens met Esther gelopen en ook bij het meertje gekeken. Jullie hebben een mooie wandeling gemaakt en dito foto's. Voor die hooglander was ik ook een stapje opzij gegaan hoor of een omweg gelopen. Van mij mag het ook dit weer blijven...

  groet Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gebied, ik ga er volgende week een wandeling maken, maar meer in het Noorden ( Duin- en Kruidberg)

  BeantwoordenVerwijderen